International

Rusia acuză Statele Unite ale Americii pentru protestele de astăzi

Publicat: 23 ian. 2021
Proteste Rusi
Proteste Rusia

Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul său de internet a „itinerariilor” manifestaţiilor opozanţilor de sâmbătă, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, care îi va convoca pe diplomaţii americani, relatează AFP.

„Despre ce e vorba, despre a-i influenţa sau a le da instrucţiuni (manifestanţilor)?”, a scris purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova pe Facebook, „colegii americani vor trebui să vină să se explice în Piaţa Smolenskaia”, adresa MAE rus.

Cel puţin 40.000 de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei pentru a protesta în semn de sprijin pentru opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, estimează Reuters, dar proteste au avut loc în multe alte oraşe.

Peste o mie de persoane au fost arestate de forţele de ordine sâmbătă în Rusia în cursul manifestaţiilor, potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în monitorizarea manifestaţiilor în această ţară.

Proteste în Rusia pentru Aleksei Navalnîi. O mie de cetățeni au fost arestați

Sunt proteste de amploare sâmbătă, în Rusia, la minus 50 de grade, şi soldate cu circa 1.000 de persoane reţinute. Oamenii au ieşit în stradă, nemulţumiţi de arestarea liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi.

Proteste ale opoziţiei au loc în zeci de oraşe, inclusiv în Moscova, Vladivostok, Habarovsk, Novosibirsk şi Cita.

Şi la Iakuţk, la sud de Cercul Polar, 100 de protestatari au ignorat temperaturile de -50 de grade Celsius şi şi-au manifestat susţinerea pentru Navalnîi.

Proteste, la minus 50 de grade

„Libertate pentru Navalnîi!”, „Libertate deţinuţilor politici!”, au scandat manifestanţii.

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat în urmă cu o săptămână, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020.

O instanţă judiciară a decis menţinerea în detenţie a lui Aleksei Navalnîi 30 de zile. Serviciul rus al Penitenciarelor a comunicat că Aleksei Navalnîi a încălcat termenii unei sentinţe cu suspendare.

Navalnîi, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru furt, un caz din 2014
Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat că nu va tolera mitingurile neautorizate.

Adauga un comentariu