Rusia încearcă să se alăture Consiliului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite după ce a fost expulzată în aprilie anul trecut, după invazia sa în Ucraina.
Rusia este listată pe site-ul ONU drept candidat pentru alegerea membrilor Consiliului pentru Drepturile Omului pentru mandatul 2024-2026, care urmează să aibă loc pe 10 octombrie.
Rusia, împreună cu Albania și Bulgaria, sunt listate ca și-au anunțat până acum candidatura
Calitatea de membru se bazează pe o distribuție geografică echitabilă, cu două locuri vacante în grupul regional al Statelor Europei de Est, potrivit Națiunilor Unite. Rusia, împreună cu Albania și Bulgaria, sunt listate ca și-au anunțat până acum candidatura pentru acea regiune.
Potrivit documentului de poziție al Rusiei, pe care l-a obținut CNN, Rusia consideră Consiliul pentru Drepturile Omului un „corp cheie în sistemele Națiunilor Unite”.
Documentul de poziție, pe care Rusia îl distribuie membrilor ONU pentru a obține sprijin, afirmă că Rusia „crede că este important să prevină tendința crescândă de a transforma Consiliul pentru Drepturile Omului în instrumentul, care servește voințelor politice ale unui grup de țări care pedepsesc nepotriviț guverne loiale pentru politica lor independentă internă și externă.”
„Dacă va fi aleasă, Federația Rusă se va concentra pe această problemă. Vom promova cu fermitate principiile de cooperare și consolidarea dialogului constructiv respectuos reciproc în cadrul Consiliului pentru a găsi soluții adecvate pentru problemele legate de drepturile omului”, se arată în documentul de poziție.
Rusia a fost expulzată în aprilie anul trecut
Adunarea Generală a ONU a votat în aprile anul trecut suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, pentru „încălcări grave și sistematice și abuzuri ale drepturilor omului”.
Rezoluția, care a fost supusă la vot, a constatat încălcările flagrante și sistematice ale drepturilor omului de către armata rusă pe teritoriul Ucrainei.
O majoritate de două treimi a membrilor cu drept de vot din Adunarea Generală de 193 de membri a fost necesară pentru a suspenda Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, format din 47 de membri, cu sediul la Geneva.
Acțiunea condusă de SUA a strâns 93 de voturi pentru, în timp ce 24 de țări au votat împotrivă și 58 de țări s-au abținut, printre care și India, a transmis Reuters la acea vreme.
Rusia a avertizat înainte că un vot favorabil sau o abținere ar fi văzut ca o „mișcare neprietenoasă.”