Razboi în Ucraina

Rusia refuză ca interesele Ucrainei să fie reprezentate de Elveția: „Și-a pierdut statutul său de stat neutru”

Publicat: 11 aug. 2022
Rusia refuză ca interesele Ucrainei să fie reprezentate de Elveția Și-a pierdut statutul său de stat neutru
Rusia refuză ca interesele Ucrainei să fie reprezentate de Elveția

Rusia a anunţat joi că a refuzat ca Elveţia să reprezinte diplomatic Ucraina pe teritoriul rus, estimând că Berna şi-a „pierdut statutul său neutru” atunci când a sancţionat Moscova pentru ofensiva militară lansată contra Ucrainei, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Miercuri, Ministerul de Externe elveţian a anunţat că Ucraina ar dori ca Elveţia să îi reprezinte interesele în Rusia, deoarece și-a pierdut statutul neutru și nu poate acţiona nici ca mediator, nici ca reprezentant al intereselor.

„Din păcate, Elveţia şi-a pierdut statutul său de stat neutru şi nu poate acţiona nici ca mediator, nici ca reprezentant al intereselor” ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei ruse, Ivan Neceaiev.

Elveţia i-a solicitat Moscovei acceptul pentru a reprezenta interesele diplomatice ucrainene

El a confirmat că Elveţia i-a solicitat Moscovei acceptul pentru a reprezenta interesele diplomatice ucrainene în Federaţia Rusă.

„Este absolut de neînţeles să se propună o mediere, o reprezentare sau alte servicii de bunăvoinţă în contextul unui comportament de o asemenea manieră”, a adăugat Neceaiev.

Elveţia este obişnuită să-şi asume o parte din sarcinile diplomatice sau consulare

Puterea protectoare le permite statelor în cauză să menţină un minimum de relaţii şi poate de asemenea permite asigurarea protecţiei consulare a cetăţenilor fiecăreia dintre cetăţenii celor două ţări, pe teritoriul celeilalte.

Atunci când două state îşi rup integral sau parţial relaţiile, Elveţia, care se prevalează de neutralitatea sa, este obişnuită să-şi asume o parte din sarcinile diplomatice sau consulare.

Elveţia şi-a asumat pentru prima dată un rol de putere protectoare în secolul al XIX-lea, reprezentând în Franţa interesele Regatului Bavariei şi ale Marelui Ducat Baden în timpul războiului franco-prusac din 1870-1871.

Activitatea de putere protectoare a Elveţiei şi-a atins apogeul în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, când a reprezentat interesele a 35 de state. Statul alpin exercită în prezent mai puţin de zece mandate în această privinţă.
Comentarii
  • un stat agresor si terorist pe deasupra plina de orci criminali,spune despre Elvetia ca nu-i un stat echidistant si neutru or fi terminat orcile rachetele dar vodka NU!

Adauga un comentariu