Razboi în Ucraina

Rusia reia activitățile în portul Mariupol

Publicat: 25 mai 2022
Mariupol
Moscova nu a spus dacă redeschiderea portului Mariupol va face posibil exportul în special al cerealelor

Rusia a anunțat astăzi, 25 mai, că portul Mariupol din sudul Ucrainei își reia activitățile după ce a fost deminat, la o lună după ce Moscova a anunțat cucerirea acestui oraș strategic. Portul Mariupol este situat la Marea Azov, cu acces la Marea neagră și a fost, înaintea ofensivei Rusiei din 24 februarie, al doilea cel mai important port civil din Ucraina, după Odesa.

Pe aici era posibil exportul în masă al giganticei producţii ucrainene de cereale, acum blocată în ţară din cauza conflictului, ceea ce ridică temerile unei crize alimentare globale.

„Operaţiunile de deminare şi demilitarizare ale portului (Mariupol) s-au terminat, (portul) a început să funcţioneze în mod regulat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, citat de AFP.

Armata rusă a deminat zona maritimă a portului

În urmă cu o zi, armata rusă a declarat că a deminat zona maritimă a portului, împreună cu  18 cheiuri şi 32 de nave, precizând că „mai mult de 12.000 de arme şi obiecte explozive periculoase” au fost strânse.

Deocamdată, Moscova nu a spus dacă redeschiderea portului Mariupol va face posibil exportul în special al cerealelor, o întrebare aflată în centrul unor preocupări internaţionale puternice, notează AFP.

Exportul cerealelor, printre principalele preocupări ale comunității internaționale

Noul şef prorus al Mariupolului, Konstantin Ivaşcenko, a declarat că o primă navă va părăsi portul „în zilele următoare”, având la bord 3.000 de tone de produse metalurgice, în direcţia Rostov pe Don, un mare oraş din Rusia. Citat de agenţia de presă rusă Tass, preluată de AFP, el a spus că 400 de persoane lucrează deja în portul Mariupol şi că „aproape tot molozul a fost curăţat”.

Miercuri, un înalt diplomat rus, Andrei Rudenko, a cerut „deminarea de către Kiev” a porturilor de la Marea Neagră, astfel încât navele să poată exporta cereale. El a spus că Rusia este „gata să asigure un coridor umanitar” pentru vase.

Moscova a deschis astăzi un coridor umanitar

Moscova a declarat de asemenea că a deschis miercuri un coridor umanitar în direcţia Mării Negre pentru a permite „ieşirea securizată a navelor străine” încă prezente în portul Mariupol.

Kremlinul a anunţat cucerirea Mariupolului la 21 aprilie. Dar ultimii apărători ucraineni la faţa locului, retraşi în imensul combinat siderurgic Azovstal, nu s-au predat decât săptămâna trecută după aproape trei luni de luptă, scrie Agerpres.
Adauga un comentariu