International

Rusia spune că nu va exista nicio retragere de la Zaporojie: „Suntem capabili să asigurăm siguranța fizică și nucleară a centralei”

Publicat: 05 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rusia spune că nu va exista nicio retragere de la Zaporojie Suntem capabili să asigurăm siguranța fizică și nucleară a centralei
Rusia spune că nu va exista nicio retragere de la Zaporojie

Ministerul rus de Externe pare să fi dat o lovitură propunerilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a crea o zonă demilitarizată și protejată în jurul centralei nucleare Zaporojie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a răspuns la o întrebare a unei agenții de presă ruse despre statutul uzinei, care a fost ocupată de forțele ruse de la începutul lunii martie.

Agenția de presă a întrebat: „Șeful AIEA Rafael Grossi a spus că experții sunt aproape de un acord acceptabil între Ucraina și Rusia privind crearea unei zone de securitate în jurul CNE Zaporojie (ZNPP). Cum ați comenta această declarație? Este posibil să transferăm controlul asupra ZNPP unui terț? Este așteptată vizita șefului AIEA R. Grossi în Rusia?”

Zakharova a răspuns: „Nu se poate vorbi despre nicio retragere de la Zaporojie de sub controlul rus sau transferul controlului asupra acesteia către vreo „terță parte”. Stația este situată pe teritoriul Rusiei și este controlată în totalitate de Rusia. Presupunem că numai noi suntem capabili să asigurăm siguranța fizică și nucleară a centralei Zaporojie.”

Rafael Grossi spera să se ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina privind protejarea centralei nucleare Zaporojie

Săptămâna trecută, directorul general al AIEA Rafael Grossi a declarat că speră să ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina privind protejarea centralei nucleare Zaporojie până la sfârșitul anului.

„Angajamentul meu este să ajung la o soluție cât mai curând posibil. Sper până la sfârșitul anului. Știu că președintele Putin urmărește procesul și nu exclud o altă întâlnire în curând cu el, precum și cu președintele ucrainean Zelensky ”, a declarat Grossi într-un interviu publicat vineri pentru ziarul italian La Repubblica.

El a declarat pentru La Repubblica: „Există o propunere concretă privind securizarea centralei Zaporojie și s-au făcut progrese importante… Cele două părți cad acum de acord asupra unor principii de bază. Primul este cel al protecției: înseamnă să accepți că nu împuști „pe” fabrică și „de” fabrică. A doua este recunoașterea faptului că AIEA este singura cale posibilă de urmat: acesta a fost centrul întâlnirii mele cu președintele Putin la Sankt Petersburg pe 11 octombrie. Rusia nu este împotriva unui acord și a principiului protejării plantei”, a adăugat el.

Cât despre partea ucraineană, Grossi a spus: „Retragerea armamentului din fabrică este ceea ce, de înțeles din punctul lor de vedere, cer ucrainenii. Și ar face în continuare parte din acordul general”.

Adauga un comentariu