Razboi în Ucraina

Rusia, Ucraina și Turcia au creat un canal de comunicare de urgență pentru exportul de cereale

Publicat: 15 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rusia Ucraina și Turcia au creat un canal de comunicare de urgență pentru exportul de cereale
Țările își vor desemna reprezentanții cu gradul de generali pentru a desfășura activitatea acestui canal

Postul de televiziune turc, TRT, a raportat astăzi, 15 iunie, că Federația Rusă, Ucraina și Turcia au format un canal de comunicare de urgență prin intermediul ministerelor apărării, cu privire la exportul de cereale prin porturile ucrainene.

Țările urmează să își desemneze reprezentanții cu gradul de generali pentru a desfășura activitatea acestui canal. Cu ajutorul acestuia, vor fi discutate mai detaliat problemele exportului de cereale.

„Desfășurăm negocieri intense atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Ambele părți au preocupări și lucrăm pentru a elimina aceste preocupări. Mizăm pe asta”, a declarat ministrul turc al Apărării Naționale, Hulusi Akar.

Rusia va garanta trecerea cerealelor ucrainene

Ideea creării unui „coridor de cereale” a fost pusă în dicuție pe data de 8 iunie, în cadrul discuțiilor care au fost purtate la Ankara de către miniștrii de externe ai Rusiei și Turciei, Serghei Lavrov și Mevlut Cavusoglu.

În acest sens, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat cu ceva timp în urmă, că Moscova va garanta trecerea nestingherită a navelor care transportă cereale ucrainene, dacă Kievul își va curăța porturile de mine și ar putea asigura exportul de mărfuri prin porturile controlate de Rusia, precum Berdiansk și Mariupol.

Autoritățile turce oferă garanții de securitate pentru aprovizionarea cu cereale ucrainene prin Marea Neagră

El a reamintit că problemele de pe piața mondială a alimentelor au început în februarie 2020 și a numit declarațiile despre presupusa blocare a cerealelor de către Rusia în porturile ucrainene drept minciuni, potrivit TASS.

Autoritățile turce au raportat că ar putea oferi garanții de securitate pentru aprovizionarea cu cereale ucrainene prin Marea Neagră. Canalul TRT TV a raportat săptămâna trecută, citând surse din administrația președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, că mecanismul de implementare a foii de parcurs pentru aprovizionarea cu cereale ucrainene este gata în proporție de 80-90% și, la atingerea acordurilor relevante, poate fi lansat ca cât de curând posibil.

Adauga un comentariu