Razboi în Ucraina

Ruşii nu vor mai primi vize atât de uşor. Uniunea Europeană a decis suspendarea acordului de facilitare

Publicat: 01 sept. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ruşii nu vor mai primi vize atât de uşor. Uniunea Europeană a decis suspendarea acordului de facilitare
Miniştrii europeni de Exerne au ajuns la acest consens politic, în cadrul unei întâlniri informare de două zile la Praga

Uniunea Europeană a decis suspendarea completă a acordului de facilitare a vizelor dintre UE şi Rusia. Astfel, ruşii nu vor mai primi vize atât de uşor.

Miniştrii europeni de Exerne au ajuns la acest consens politic, în cadrul unei întâlniri informare de două zile la Praga, potrivit CNN.

Cetăţenii ruşi nu vor mai primi vize atât de uşor. Motivul invocat de UE

La Praga a avut loc o întâlnire informală de două zile la care au participat miniştrii europeni de Externe. Aceştia au ajuns la un acord comun în ceea ce priveşte suspendarea completă a acordului de facilitare a vizelor intre UE şi Rusia.

Josep Borrell, înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a transmis în cadrul unei conferinţe de presă după finaliarea întâlnirii că această decizie a avut un scop.

„Va reduce semnificativ numărul de noi vize emise de statele membre ale UE”, a spus Josef Borrell, având în vedere că procesul va deveni mult mai dificil şi va dura mai mult.

Hotărârea are ca scop prevenirea practicii de „visa shopping”, utilizată de cetăţenii ruşii care încearcă să intre mai uşor în Uniunea Europeană prin statele membre cu reguli mai relaxate, a menţionat Borrell într-o conferinţă de presă la Praga.

Cu această decizie este de acord și România, a anunțat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Număr limitat de vize pentru cetăţenii ruşi

Până în momentul de faţă, vizele erau deja acordate unui număr extrem de limitat de categorii de cetăţeni ruşi. Borrell a ţinut să adauge că acesta nu este un text legal, ci doar un acord politic la ora actuală. Acordul va trebui aprobat de toate statele membre la nivelul Consiliului European.

Josef Borrell a mai menţionat că de la jumătatea lunii iulie a acestui an a existat o „creştere substanţială a punctelor de trecere a frontierei din Rusia în statele vecine”, care a devenit „un risc de securitate pentru aceste state”.

„Am văzut mulţi ruşi călătorind pentru vacanţe şi cumpărături de parcă nu ar fi izbucnit niciun război în Ucraina. Nu pot fi menţinute activităţile obişnuite”, a ținut să mai precizeze șeful diplomației UE.

Important de precizat este faptul că măsura vine după săptămâni de presiuni din partea ţărilor din UE de la graniţa cu Rusia de a opri intrarea cetăţenilor ruşi în blocul comunitar cu vize Schengen emise de unele state membre ale UE.

Estonia a interzis accesul rușilor

Joi, 18 august, a intrat în vigoare un decret guvernamental care interzice eliberarea vizelor pentru cetățenii ruși și intrarea în țară cu o viză Schengen eliberată în Estonia.

„Asistăm la o creștere masivă a numărului de cetățeni ruși care traversează Estonia său intră în Estonia. Posibilitatea de a vizita Estonia în masă sau de a călători prin Estonia în Europa nu corespunde esenței sancțiunilor pe care le-am impus. Prin impunerea de sancțiuni, Estonia a dorit să se asigure că statul agresor, nici la nivelul cetățenilor individuali, nu va avea posibilitatea de a-și continua viața obișnuită la nivel internațional”, a declarat ministrul de Externe, Urmaş Reinsalu.

Așadar, rușii nu vor mai primi vize atât de ușor, însă guvernul din Germania a anunțat o serie de compromisuri.

Comentarii
Adauga un comentariu