Razboi în Ucraina

Rusoaica Marina Ovsiannikova poate fi arestată. Jurnalista riscă până la 10 ani de închisoare

Publicat: 21 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rusoaica Marina Ovsiannikova poate fi arestată. Jurnalista riscă până la 10 ani de închisoare
instanţă din Rusia a decis arestarea jurnalistei Marina Ovsiannikova

În cursul zile dei joi, 20 octombrie 2022, o instanţă din Rusia a decis arestarea jurnalistei Marina Ovsiannikova „pentru o lună şi 29 de zile”. Decizia vine la mai mult de şase luni de când jurnalista şi fostul editor de la Canal 1 a ieşit cu o pancartă în direct care afirmă că Kremlinul minte referitor la războiul din Ucraina. Conform noilor prevederi adoptate du autoritățile de la Moscova, jurnalista riscă până la 10 ani de închisoare.

Marina Ovsiannikova este jurnalista care a protestat în timpul unei emisiuni de ştiri în direct, la televiziunea rusă fată de războiul din Ucraina. Tot atunci jurnalista a fost arestată şi acuzată de „discreditarea forţelor armate”. Ulterior, jurnalista a fost eliberată şi plasată în arest la domiciliu, după o interogare de cel puţin 14 ore.

Marina Ovsiannikova, jurnalista riscă până la 10 ani de închisoare

La momentul actual, Marina Ovsiannikova se află sub protecţia unei ţări europene, după ce fugit din arestul la domiciliu. Instanţa a decis arestarea jurnalistei, după ce, la începutul acestei luni, instanţă a respins solicitarea anchetatorilor de a emite un mandat de arestare.

„În ceea ce o priveşte pe Ovsiannikova, instanţa a decis ca ea să fie reținută pentru o lună şi 29 de zile, de la momentul în care acuzata este extrădată în Federaţia Rusă sau din momentul arestării ei în Federaţia Rusă”, au declarat oficiali ai instanţei.

La jumătatea lui martie, jurnalista a fost arestată şi interogată cel puţin 14 ore, după ce a ieşit cu o pancartă în timpu unei emisiuni de ştiri în direct la o televiziune rusească.

„Interogatoriul a durat mai mult de 14 ore. (…) Nu mi s-a permis să iau legătura cu familia și prietenii, nu mi s-a oferit nicio asistență juridică”, a spus Marina Ovsiannikova.

După ce a fost eliberată, Marina Ovsiannikova a continuat să critice războiul, iar în vară a fost plasată în arest la domiciliu, după ce a protestat singură împotriva războiului pe digul Sofiiskaia. Ea a ieșit la protest cu un afiș cu fotografii cu copii uciși în Ucraina și inscripția: „Câți copii mai trebuie să moară înainte să te oprești?

La începutul acestei luni, după ce a evadat din arestul la domiciliu, jurnalista a fost dată în căutare de către autorităţile de la Moscova. Dânsa este învinuita de răspândirea de informaţii false. Conform normelor privind răspândirea de informaţii false aprobate de Parlament la începutul războiului din 24 februarie, Ovsiannikova risca până la zece ani de închisoare.

Jurnalista a primit o ofertă de angajare la un ziar din Germania

Marina Ovsyannikova a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce a fugit pe platoul Vremya de la Channel One ținând o pancartă pe care scria: „Fără război, opriți războiul, nu credeți propaganda, vă mint aici”. Tot atunci, jurnalista a primit o ofertă de angajare la un ziar din Germania, însă aceasta a decis să rămână în Rusia în pofida faptului că încă este anchetată penal și poate risca și închisoare cu executare.

Jurnalista a rămân în Rusia, unde era corespondent independent pentru Die Welt „reportaj din Ucraina și Rusia, printre altele”. Ovsyannikova a spus că și-a asumat noul rol, deoarece ziarul „reprezintă ceea ce este apărat atât de vehement de oamenii curajoși de pe teren în Ucraina în acest moment: pentru libertate”.

După protestul în direct la TV, Marina Ovsiannikova riscă până la 10 ani de închisoare. Ea a fost condamnată sub acuzația că a răspândit știri false. Ea a confirmat că fugit din arestul la domiciliu și a plecat în Europa.

Adauga un comentariu