S-a dat lege pentru toți conducătorii auto! Este vorba despre semnalele luminoase folosite pe autostradă. Codul Rutier 2024 a venit cu unele modificări pentru posesorii de mașini. Iată regula care trebuie respectată pe autostradă.
S-a dat lege pentru toți conducătorii auto!
Conducătorii auto se confruntă cu probleme atunci când circulă pe autostradă, mai ales dacă nu cunosc foarte bine regulile de semnalizare. Regulile de folosire a semnalelor luminoase sunt definite de Codul Rutier.
Mulți șoferi nu știu clar ce semnal luminos trebuie să folosească la intrarea pe autostradă. Când intri pe autostradă de pe un alt drum, trebuie aplicate următoarele semnale luminoase:
– semnal dreapta, înainte de a intra pe breteaua de acces spre autostradă;
– semnal stânga, înainte de a trece de pe banda de accelerare pe banda 1 a autostrăzii.
Niciodată nu se intră pe autostradă pe banda 1 direct. Rolul bretelei de accelerare este acela de a permite vehiculului să atingă o viteză suficient de mare înainte de a intra în rând cu restul vehiculelor, care rulează cu până la 130 km/h.
De multe ori, șoferii comunică între ei prin intermediul semnalelor luminoase. Unii conducători auto folosesc flash-urile extrem de agresiv și riscă sancțiuni severe. Conducătorii auto care șicanează în trafic, fac manevre periculoase sau au un mod periculos de a conduce, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți participanți la trafic, pot fi amendați. În aceste situații poliția poate aplica o sancțiune cuprinsă între 660 lei și 825 lei şi suspendarea permisului pentru 30 de zile.
Ce semnificație au flash-urile folosite de conducătorii auto
Când un șofer aprinde faza lungă intermitent, adică dă flash-uri, poate transmite, în general, 4 semnale.
1 Flash-urile din spate, la semafor te avertizează că trebuie să avansezi. În general, când apare culoarea verde, cel aflat în spate poate da flash, ca să-ți atragă atenția că trebuie să te pui în mișcare.
2. Flash-urile din spate, în mers, le vei întâlni, în general, pe drumurile care au două benzi pe sens, iar tu circuli pe banda a doua. Acest semnal reprezintă o solicitare de a te da la o parte pentru a-i face loc celui din spatele tău.
3. Flash-urile din față, în mers, te avertizează că urmează să întâlnești un radar sau un echipaj de poliție. Este modul prin care conducătorii auto se ajută reciproc, pentru a scăpa de amendă. În general, cei care au observat un echipaj de poliție, semnalizează șoferilor care vin din sens opus, prin două flash-uri scurte, prezența acestuia.
4. Flash-urile din față, în intersecție, reprezintă permisiunea pe care ți-o dă cel din sens opus de a intra în intersecție, în fața lui. Sau de a vira prin fața lui, fiind dispus să reducă viteza sau să oprească pentru a te lăsa să treci.
Șoferii trebuie să știe că semnalizarea luminoasă are rolul de a stabili ordinea de trece a vehiculelor printr-o intersecție, de a acorda prioritate de trecere sau de a avertiza asupra unui obstacol. De asemenea, aceste semnalizări impun restricții șoferilor, în funcție de semnalele luminoase montate pe anumite tipuri de vehicule, cum se întâmplă în cazul mașinilor de Salvare, Poliție sau de Pompieri, care au în dotare semnale speciale de avertizare de culoare roșie, albastră sau galbenă.
E bine . Acum vreau sa incalc legea pe autostrada A8.