La inițiativa președintelui CJ, Maricel Popa, Iaşul va beneficia de un nou spital la Lețcani în lupta împotriva COVID-19. Aleșii județului Iași se vor întruni astăzi într-o nouă ședință extraordinară online pentru a dezbate soarta spitalului mobil ce va fi ridicat la Lețcani pentru tratarea pacienților de COVID-19
Spitalul mobil de la Lețcani pentru tratarea pacienților diagnosticați cu virusul COVID-19 ar urma să fie ridicat cât mai repede, în zona parcului agroindustrial. Unitatea medicală va fi achiziționată în comun de consiliile județene din Iași, Neamț, Bacău și Botoșani, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest. Consiliul Județean Iași va aloca opt milioane de euro, iar în acest sens consilierii județeni se vor întruni astăzi în ședință.
„Vom demara imediat procedurile, pentru că nu este timp de pierdut. Fiecare oră contează. Am lansat zilele trecute propunerea și am primit mesaje favorabile din partea ieșenilor, a managerilor de spitale și a cadrelor medicale. Avem susținere și din partea altor consilii județene din Moldova. Așteptăm să se alăture demersului și alte autorități județene și locale, dar și reprezentanți ai societății civile. Spitalul va ajunge la Iași complet echipat cu tot ceea ce este necesar luptei cu epidemia. În perioada următoare vom asista la o creștere a numărului de pacienți infectați, ceea ce va pune în dificultate sistemul sanitar ieșean. De aceea trebuie să luăm urgent măsuri care să ducă la creșterea capacității de testare și tratament a pacienților infectați cu noul coronavirus și a siguranței personalului medical”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
Capacitate de 250 de paturi în noul spital
Noua unitate medicală va avea circa 250 de paturi și va dispune de o zona specială pentru analize medicale și testarea pacienților, săli de operații, saloane de terapie intensivă cu o capacitate de 50-70 de paturi, depozite de materiale și echipamente medicale.
Pentru amplasarea acestuia este propus Parcul Industrial TransAgropolis de la Lețcani, situat pe drumul european E583, în afara aglomerării urbane, cu acces facil pentru transportul medical din celelalte județe ale Moldovei. Zona beneficiază de toate utilitățile necesare funcționării. Termenul de livrare pentru spitalul mobil este de 15-20 de zile, iar montarea durează între cinci și șapte zile.
Unitatea medicală, a cărei valoare este de aproximativ 15 milioane de euro, va fi achiziționată din bugetele consiliilor județene, acestea având ulterior posibilitatea recuperării banilor, din fondurile europene alocate României de UE, special pentru acțiunile de prevenire și combatere a noului virus. Spitalul va putea fi folosit și ulterior pandemiei, pentru campanii sau caravane medicale în zonele rurale ale Moldovei, pentru orice altă situație de urgență medicală sau va putea fi dat în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Primăria Iași sprijină proiectul
Municipalitatea ieșeană a anunțat că sprijină acest proiect.
„Vreau să îl asigur pe președintele Consiliului Județean că municipalitatea ieșeană își dă acordul și sprijină această inițiativă. Îmi doresc să văd că acest proiect va fi finalizat așa cum s-a promis, respectiv în maximum 27 de zile, mai ales că nu este nicio zi de pierdut în lupta cu noul coronavirus. Îi urez succes domnului președinte și îl asigurăm de tot sprijinul nostru! Din punctul meu de vedere, timpul a început să curgă din acest moment”, a spus primarul Mihai Chirica.