Local

S-a deschis terminalul T4 de la Aeroportul Iași. Prima cursă este spre Otopeni, București – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 29 mart. 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
S-a deschis terminalul T4 de la Aeroportul Iași. Prima cursă este spre Otopeni București - GALERIE FOTO VIDEO
Terminalul T4 al Aeroportului Internaţional Iaşi

Terminalul T4 al Aeroportului Internaţional Iaşi a fost finalizat, investiţia fiind realizată printr-un proiect în valoare de 90 de milioane de euro, cu finanţare din fonduri europene şi o cofinanţare de la bugetul de stat de 15% de la iar primul pasager va fi procesat în luna mai a acestui an.

Recepţia lucrărilor la acest terminal a început la finalul anului 2023 şi va fi deschis pentru pasageri în luna mai anul acesta.

Terminalul T4 a Aeroportului Internațional Iași s-a deschis

Terminalul 4, cu o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 32.000 metri pătraţi, este al doilea ca mărime din ţară, după cele de la Otopeni.

Terminalul T4 – O construcţie nouă cu 3 niveluri, 7 porţi de îmbarcare, 20 birouri de check-in. Fluxurile vor fi bidirecţionale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face şi prin 3 aviobridge-uri.

Capacitatea de procesare este de 950 pasageri pe oră şi 3,5 milioane de pasageri anual.

Acest terminal are o parcare nouă cu un total de 600 de locuri şi un sistem modern de management.

Totodată, T4 are parc fotovoltaic cu o suprafaţă de un hectar şi o capacitate de 1MWh reprezentând un pas important către utilizarea surselor de energie regenerabilă în operaţiunile aeroportuare.

Preşedintele Consiliului Județean, Costel Alexe, este prezent, la zborul inaugural de la Aeroportul Iasi, alături de primarul Mihai Chirica, europarlamentarii Dan Motreanu si Rares Bogdan, si Directorul RA Aeroportul Iasi, Romeo Vatră.

„Primul zbor este operat de Tarom, către Otopeni, București. Este un prim pas până la intrarea în zona Schengen. Pe data de 31 martie vom avea zborul către Stuttgart”, a precizat Romeo Vatră, director Aeroportul Iași.

„În câteva zile ieșenii vor putea să ajungă la Iași sau să zboare din noul aeroport fără a mai fi controlați de polițiștii de frontieră. Cele 25 de destinații externe sunt deja mult mai aproape de ieșeni. Am construit acest aeroport nu ca să ne plece tinerii sau ieșenii, cei care au avut de plecat au facut-o acum 5, 10 sau 20 de ani, ci am construit acest aeroport ca sa dăm o șansă de dezvoltare județului nostru. Iașul a evoluat foarte mult în 4 ani de zile, datorită fondurilor europene”, a transmis Costel Alexe

„Avem nevoie să ne prezentam întregii lumi, ca un oras care se dezvoltă încontinuu și care poate atrage investiții străine. Aeroportul va fi una dintre portile principale de intrare a acestor investiții în municipiul Iasi. Iașul avea nevoie de acest proiect important pentru mobilitatea celor care vor să ne viziteze. Iașul are nevoie de o imagine de oras european care poate să se puna în competiție cu alte orașe”, a declarat Mihai Chirica

„Mă bucur foarte mult să mă aflu aici. Am văzut dezvoltarea acestei investiții încă de când se săpa groapa. Îi felicit pe Costel Alexe și pe Mihai Chirica pentru modul cum au gândit dezvoltarea Iasului. Este o investiție realizată din bani europeni în proporție de 80 la sută, trebuie curaj pentru o astfel de chestiune și în același timp știință. Astăzi aeroportul din Iași este peste cel din Buresti, Cluj, Timișoara sau Sibiu”, a spus Rareș Bogdan

Un grup de tineri a protestat în fața terminalului T4. Aceștia purtau tricouri în care afișau diferite mesaje.

Comentarii
  • Sa va fie rusine ,,,,dl manager ,,o mie de inaugurari si nu aveti hirtie igienica in aeroport . sunt convins ca au dreptate angati care va critica in ziar ….doar publicitate atat e de capul dv.Va rog sa va dati demisia daca aveti ONOARE SI BUN SIMT deja ati aratat ca sunteti nu MANAGER sunteti un politician adica ultimii oameni din ROMANIAȚ Acum cred catoate comentariile despre dv sunt ADEVARATE. Sa va spun sa va fie rusine nu cred ca intelegeti ce inseamna.O mizerie de nedescris dar sevim prajituri pt prostime si ne afisam in presa care ne convine si care este bine platita.AFARA AFARA .

Adauga un comentariu