S-a modificat legea pentru familia monoparentală! În 2025, se oferă ajutor social și alocație complementară pentru părinți și copii, cunoscute cu denumirea de venit minim de incluziune. Familia monoparentală este aceea în care un singur părinte își asumă rolul de îngrijitor și susținător în creșterea și educația copiilor, după divorț, după decesul unuia dintre părinți ori a unei decizii care aparține femeii de a da naștere unui copil, fără să fie căsătorită ori să locuiască cu un bărbat. Iată câți bani primesc părinții care își cresc singuri copiii.
S-a modificat legea pentru familia monoparentală!
O familie monoparentală se confruntă adesea cu probleme financiare pentru că părintele singur trebuie să acopere cheltuielile esențiale de trai, cât și cele planificate pentru nevoile educaționale ale copilului. Părinții care își cresc singuri copiii primesc ajutor financiar de la stat. Recent, a intrat în vigoare o nou lege pentru familiile monoparentale din București. Potrivit Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) condițiile de acordare sunt:
- Părintele are domiciliul sau viză de reședință în municipiul București cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii;
- Solicitantul nu figurează cu datorii neeșalonare la bugetul local;
- Stimulentul se acordă doar prin virament bancar.
Dosarul depus la Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti în vederea acordării ajutorului social comunitar pentru familia monoparentală, trebuie actualizat la fiecare 6 luni. Cuantumul ajutorului social comunitar lunar pentru familia monoparentală diferă în funcție de venitul lunar al părintelui și de numărul de copii.
- 300 lei pentru familia cu un copil;
- 600 lei pentru familia cu 2 copii;
- 900 lei pentru familia cu 3 copii;
- 1200 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii.
Elevii și studenții care provin din familii monoparentale, care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni, mai mic de un salariu minim net pe economie pot primi bursă socială. Elevii și studenții vor putea beneficia de bursa monoparentală în valoare de 300 de lei pe lună.
Reguli de muncă pentru părinții care își cresc singuri copiii
O altă schimbare majoră pentru familiile monoparentale se referă la programul de muncă al părinților și la zilele libere pe care le pot primi. Părinții care își cresc copiii singuri pot refuza să lucreze în turele de noapte.
Motivele pentru care un părinte singur nu ar trebui să muncească noaptea sunt multiple: siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei alte persoane decât părintele, fie singur în casă; posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte; dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale; impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.
Ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei monoparentale au fost înlocuite cu venitul minim de incluziune. Sprijinul financiar înlocuiește ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Și în 2025, beneficiază de acest ajutor de la stat familia formată din persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia, denumită în continuare familie monoparentală.