Eveniment-Social

S-a terminat cea de-a doua etapă de înscrieri pentru clasa pregătitoare, la nivelul județului Iași

Publicat: 08 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-a terminat cea de-a doua etapă de înscrieri pentru clasa pregătitoare la nivelul județului Iași
În perioada 31 mai-7 iunie, s-a desfășurat cea de-a doua etapă de înscriere în casa pregătitoare

În perioada 31 mai-7 iunie, în unitățile școlare din județul Iași, s-a desfășurat cea de-a doua etapă de înscriere în casa pregătitoare. În această etapă s-au înscris ieșenii ai căror copii nu au fost cuprinși într-o unitatea de învățământ după desfășurarea primei etape de înscriere în clasa pregătitoare sau pur și simplu cei care, din varii motive, nu au participat la prima etapă de înscriere.

În cererea-tip completată pentru etapa a doua de înscriere în clasa pregătitoare, părinții vor trebui să precizeze numele și prenumele, adresa completă, numărul de telefon, email-ul, în ce calitate completează cererea și starea civilă a solicitantului. De asemenea, vor completa numele, prenumele, inițiala tatălui și codul numeric personal al copilului, locul nașterii și adresa de domiciliu, cetățenia și naționalitatea.

În ceea ce privește înscrierea în clasa pregătitoare, se va preciza dacă înscrisul împlinește 6 ani după înscriere, denumirea / Codul SIIIR al şcolii dorite, planul de şcolarizare, denumirea/Codul SIIIR al şcolii de circumscripţie și planul de școlarizare. Părinții sunt nevoiți să furnizeze și date despre frații copilului înscris în clasa pregătitoare.

S-a încheiat a doua etapă de înscrieri pentru clasa pregătitoare

Marți, 7 iunie 2022, a fost ultima zi de înscriere la casa pregătitoare, etapa a II-a. Înscrierile pentru această etapă au debutat pe 31 mai. Părinții au avut posibilitatea să completeze cerea fie online, fie în cadrul unității de învățământ la care se solicită înscrierea copiilor.

Conform articolului 24, alin. (1) din metodologia de înscriere, părinții copiilor care nu au fost cuprinși într-o unitatea de învățământ după desfășurarea primei etape de înscriere în clasa pregătitoare sau pur și simplu cei care nu au participat la această etapă vor fi nevoiți să completeze o nouă cerere tip pentru cea de-a doua etapă, pentru locurile rămase libere.

„În cererea-tip de înscriere pentru etapa a doua, părinții completează, în ordinea descrescătoare a preferințelor, maximum trei opțiuni pentru unități de învățământ la care mai există locuri disponibile”, prevede art. 24 alin. (3) din metodologie.

Pe 27 mai 2022, inspectoratele școlare trebuiau să publice lista candidaților înmatriculați în prima etapă a înscrierilor în casa pregătitoare, au fost însă și inspectorate care nu au ținut cont de această cerință din calendarul de înscriere la clasa pregătitoare.

Când vor afla părinții rezultatele finale

A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare se desfășoară în perioada 31 mai – 10 iunie. În intervalul 31 mai – 7 iunie, a avut loc depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

Totodată, în acest interval a avut loc validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor. În perioada 8-9 iunie, se va desfășura procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale  și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile. După aceasta, se va realiza completarea în aplicația informatică a datelor din cererile-tip de înscriere pentru candidații înscriși în această etapă. Pe 10 iunie, se vor afișa, la nivelul fiecărei unități de învățământ, listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

Între 1 și 8 septembrie 2022, se va realiza centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a  cererilor părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor, care trebuie să urmeze clasa pregătitoare și nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ. Soluționarea de către inspectoratul școlar a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul preșcolar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului.

Adauga un comentariu