„România este, în prezent, menținută în această stare de haos și instabilitate ca să poată fi mai ușor vândută.“ Este declarația jurnalistului Sorin Roșca Stănescu, potrivit căruia variantele de redresare vor fi impuse guvernanților de către organismele financiare. Roșca Stănescu mai spune că Nicușor Dan nu și-a prezentat colaboratorii de la Cotroceni pentru că cei care l-au pus acolo nu s-au hotărât încă. Acesta mai spune că liderii partidelor care doresc să intre la guvernare sunt toți oamenii sistemului. Sorin Roșca Stănescu este de părere că, după 20 mai, România a intrat sub dictatură care cât de curând va deveni din ce în ce mai ostilă, conform replicaonline.ro.
Sorin Roșca Stănescu: Nicușor Dan s-a erijat în premier
„Nu știm dacă vom avea prea curând guvern și măsuri, sau măsuri și apoi guvern, pentru că România arată acum ca un autoturism pe butuci, care încearcă să meargă în marșarier, dar el e pe butuci. Nu are curajul și nici posibilitatea de a merge înainte. Totul a început greșit și se desfășoară total greșit. Conform Constituției, atunci când este ales un nou președinte, acesta are obligația, în cel mult 2-3 zile, să convoace la Cotroceni liderii tuturor partidelor parlamentare, pentru a discuta și a contura o eventuală alianță de guvernare. Apoi trebuie să desemneze un candidat pentru funcția de premier. Candidatul desemnat are, conform Constituției, maximum 10 zile (nu 2, cum s-a menționat greșit adesea) pentru a negocia cu partidele și a prezenta un program de guvernare. În mod normal, fiecare partid ar trebui să dispună deja de o proiecție asupra guvernării. Nu e vorba decât de armonizarea acestor programe. Persoana desemnată ar fi trebuit deja să își formeze echipa guvernamentală și, împreună cu programul de guvernare, să se prezinte în Parlament. Dacă are susținerea necesară, guvernul ar fi trebuit să fie deja validat. Numai că domnul Nicușor Dan a acționat de capul lui. Nu a înțeles – sau poate a ignorat – modul în care funcționează Constituția României”, a declarat Sorin Roșca Stănescu.
„S-a erijat în premier și negociază personal cu reprezentanții unor partide parlamentare. S-a ajuns într-un impas. Dânsul trebuia să-și organizeze urgent activitatea la Cotroceni. Dacă tot a depus jurământul, trebuia să se prezinte în fața țării cu echipa de consilieri pe diverse domenii. Chiar dacă nu trăim într-o republică prezidențială, ci una semiprezidențială, președintele are o serie de atribuții pe care nu le poate exercita de unul singur, ci doar cu sprijinul unei echipe. Iar această echipă nu există în acest moment”, a mai spus Roșca Stănescu.
Sorin Roșca Stănescu: Statul subteran nu s-a hotărât asupra consilierilor lui Nicușor Dan
În continuare, jurnalistul spune că „poate că există o înțelegere din umbră cu cei care l-au adus în poziția de președinte. Poate că acei «alții» nu s-au decis încă. Vorbim aici despre statul subteran intern și extern, adică acele entități secrete care preferă să se ascundă în spatele unor procese aparent democratice. La Cotroceni funcționează o instituție care, deși nu este foarte vizibilă, are un rol decisiv în securitatea națională: Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Nici această instituție nu funcționează, deoarece lipsesc miniștri cheie: al Apărării, de Interne, de Externe, de Finanțe. Șefii serviciilor secrete sunt și ei în funcții provizorii.“
„Astfel, CSAT-ul este doar o carcasă goală. Și în acest context, domnul Nicușor Dan, ca un Don Quijote modern, a avansat în numele statului român diverse angajamente – cum ar fi cel privind alocarea a 5% din PIB pentru apărare – fără a trece prin CSAT sau prin Parlament. Guvernul devine astfel o Fata Morgana. În loc să se apropie, se îndepărtează. Suntem într-o situație tragică – din punct de vedere politic, economic și de securitate. Și să ne ferească Dumnezeu să izbucnească și un conflict militar. Ar însemna dezastru. Ne aflăm într-un șpagat politic extrem de periculos – un șpagat făcut pe sârmă, nu la sol. Pe acest fond, se folosește în continuare «sperietoarea rușilor». Dar trebuie pusă o întrebare clară: cine agită această sperietoare? Este Partidul AUR? Este George Simion, care avertizează asupra unei amenințări rusești? Sau sunt cei care, de frica rușilor, au împins un candidat la Cotroceni cu un număr de voturi mai mare decât numărul cetățenilor cu drept de vot? Dacă ne uităm la cifrele oficiale, vedem că totalul voturilor obținute de George Simion și Nicușor Dan depășește 11 milioane. Dar dacă au votat 65% dintre români, asta ar însemna că populația cu drept de vot este de peste 17 milioane, ceea ce nu corespunde cu realitatea statistică. Deci au votat marțienii? De aceea, nu am folosit niciun moment titulatura «președintele Nicușor Dan». Pentru mine este doar «domnul care ocupă funcția de la Cotroceni»”, a explicat Roșca Stănescu.
Sorin Roșca Stănescu: USR vine să ne spună să vindem tot ce mai are statul
Sorin Roșca Stănescu are ceva de spus și la adresa USR. „Tot cei care acum spun că trebuie să bage mâna în buzunarele noastre vin și ne spun că tot ei vor scoate barca la mal. Dar nu e posibil. Nu cei care au distrus statul îl pot reconstrui. Ați auzit până acum vreun program coerent de guvernare? Nu. Și nici nu vom auzi. Nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că nu sunt în stare. Și aici ajungem la concluzia amară: se trage de timp intenționat. România este pusă deliberat pe butuci, pentru a putea fi vândută pe nimic. Nu noi, nu Partidul AUR, nu opoziția au chemat Fondul Monetar Internațional. Ei l-au chemat. FMI vine mereu cu aceeași rețetă: vindeți ce mai aveți. Vindeți tot, ca să faceți rost de bani. Ei nu sunt experți în politici guvernamentale, ci contabili reci. Și deja se vorbește că USR a pus pe listă pentru privatizare: Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica, Portul Constanța, CEC Bank, EximBank, Salrom. Adică exact companiile profitabile ale statului român. FMI vine cu un singur model – vânzarea activelor statului. Nici măcar Statele Unite nu mai au încredere în FMI. Din păcate, acest model a fost deja testat în România. De ani de zile, principalii traderi de cereale sunt companii străine care, oficial, nu au niciodată profit. Sunt societăți de «binefacere» – cel puțin pe hârtie. Acesta este un prim pas care s-a produs în ultimii ani, sub ochii noștri: colonizarea României. Mă refer aici la domeniul cerealelor. Pentru că România, în principiu, este o țară bogată din punct de vedere agricol. Situația se extinde într-un mod similar asupra tuturor domeniilor”, a spus Sorin Roșca Stănescu.
Sorin Roșca Stănescu: Toate propunerile discutate la Cotroceni nu reprezintă soluții, vor genera mai multe probleme
Toate aceste măsuri care se discută și se conturează nu reprezintă o rezolvare a problemelor, mai spune jurnalistul. „Dimpotrivă, ele vor genera probleme și mai mari. Pentru că orice suprataxare, de orice natură ar fi, nu face decât să reducă profitul societăților comerciale și al micilor întreprinderi, și, în final, să reducă sumele care ajung la buget. Nu vor ajunge mai mulți bani la buget pe aceste căi, ci mai puțini, sau chiar deloc. Iar evaziunea fiscală nu se va diminua, ci, dimpotrivă, va crește. Vreau să vă spun un lucru uluitor: în această perioadă în care vorbim de colectarea taxelor și impozitelor, de câteva zile site-ul ANAF nu funcționează. Și dacă încercați să intrați, veți vedea că apare mesajul «site în probe». Deci, tocmai când oamenii vor să-și plătească taxele și impozitele, nu au posibilitatea să o facă. Statul se poate reformat cu o singură condiție: să existe voință politică.
Manifestarea voinței politice depinde, fundamental, de existența unor alegeri libere. Nu alegeri așa cum au avut loc în România. Singura soluție este să-i dai cetățeanului posibilitatea să aleagă ceea ce consideră el că trebuie ales și să-i validezi votul. Și atunci toate lucrurile se pot așeza”, a afirmat Stănescu.
Sorin Roșca Stănescu: Toți liderii partidelor politice sunt controlați
Sorin Roșca Stănescu evită să dea nume de viitor premier, și explică de ce. „Eu mă feresc să avansez nume pentru funcția de premier. Sunt multe ambiții în joc. Sunt multe nume care pot fi vehiculate. Din păcate, niciunul dintre aceste nume nu poate aduce un dram de prosperitate României, pentru că toți sunt personaje uzate, compromise, dependente de servicii interne sau externe de informații. Nu sunt oameni liberi. Niciunul dintre ei nu este un politician cu adevărat independent. Conducătorii acestor partide, da, sunt controlați. Toți sunt oameni ai sistemului, toți acționează conform deciziilor altora, toți sunt șantajați sau șantajabili, toți sunt manipulați.
Partidele au fost compromise. Partidul Național Liberal și-a pierdut substanța de partid național și liberal și probabil va ieși în mod rușinos din istorie — și este păcat, fiind cel mai vechi partid politic din Europa.
Probabil că va împărtăși soarta celorlalte două partide istorice din România, care au dispărut. Numai o opoziție serioasă și pe termen lung ar mai putea ajuta acest partid. Partidul Social Democrat nu mai este de mult un partid socialist; a devenit un partid progresist în adevăratul sens al cuvântului. Ambele partide au scăzut mult în interesul electoratului. PNL este la 14%. PSD nu mai este pe primul loc în preferințele electoratului, conform propriilor sondaje. Deci dacă azi ar fi alegeri parlamentare, PSD nu s-ar mai plasa pe locul întâi. Și ar fi bine ca și PSD să stea o vreme în opoziție, să se reorganizeze, să se reformeze din interior și să își adapteze obiectivele la vremurile actuale, atât pe plan național, cât și internațional. Cât despre USR, este o construcție artificială, nu un partid în adevăratul sens al cuvântului. Și chiar dvs. ați spus — și bine ați făcut — că niciunul dintre aceste partide nu are o conducere democratic aleasă.
Toate au conduceri provizorii. Urmează însă, mai devreme sau mai târziu, măsuri drastice pentru fiecare dintre noi. Guvernul nu are altă variantă imediată de a aduce bani la buget”, a spus Roșca Stănescu.
Sorin Roșca Stănescu: România se află într-o neodictatură
„Da, în paralel cu «găurile» date în buzunarele românilor, se va acționa în forță. Probabil și de aceea se încearcă câștigarea de timp, pentru a anula puteri în stat.
Mă refer la puterea parlamentară, care este deja controlată și urmează să fie și mai controlată — nu doar de servicii, ci și de DNA. Așa cum a cerut Nicușor Dan, ca fiecare parlamentar, om politic sau demnitar să poată fi monitorizat. Asta înseamnă că nu vom mai avea un Parlament autentic, ci unul format din oameni monitorizați și hărțuiți. La fel se întâmplă și cu Executivul.
Iar în ceea ce privește Justiția, Nicușor Dan a anunțat încă din campania electorală intenția de a-i convoca pe procurori la Cotroceni pentru a le da indicații despre cum să combată ilegalitățile și corupția — o practică nemaiîntâlnită. Mai există doar a patra putere în stat — presa — care este victima unor constrângeri din ce în ce mai mari. Situația este atât de gravă încât Clubul de Presă, prin Consiliul de Onoare, a simțit nevoia să trimită o scrisoare direct lui Donald Trump, solicitând o umbrelă de protecție din partea SUA pentru libertatea presei din România. Nu am făcut acest demers către UE, pentru că UE acționează invers — construiește mecanisme de control al presei în statele membre. Probabil vă referiți la mecanisme financiare. Este o neodictatură. Am intrat într-o neodictatură care, din discretă cum este acum, se profilează a deveni ostentativă.
Vom revedea în spațiul public nume care, pentru o vreme, au primit posturi «de liniștire»? Păi ele sunt deja prezente. Florian Coldea este prezent. Laura Codruța Kövesi este prezentă. Faimoșii procurori care au făcut dosare politice sunt și ei la butoane. Oamenii din serviciile secrete sunt tot acolo. Dispozitivul funcționează. Nu ne rămâne decât să resimțim direct consecințele acestor mecanisme care ne vor afecta libertățile. Este un lucru foarte grav. Și nu știu câți dintre cei care ne urmăresc realizează acest lucru. Îmi pare rău că nu vă pot transmite un mesaj pozitiv. Singurul ar fi acesta: cetățenii sunt singurii care ne pot scoate din mizeria actuală — dar numai dacă își pot exprima liber opțiunea de vot. Iar această libertate, din păcate, nu mai există în România și nu va exista pentru mult timp”, a mai spus Roșca Stănescu.
Sorin Roșca Stănescu: SUA nu susține un stat unde este încălcată în picioare democrația
„Pentru că SUA, mai ales sub administrația Trump, nu pot susține un stat care nu respectă cel mai important principiu democratic: dreptul la vot. SUA nu pot sprijini un guvern nedemocratic. În plus, conjunctura în România a fost diferită față de Polonia, de exemplu, unde conservatorii au câștigat cu sprijinul unui președinte care nu a intervenit în activitatea serviciilor secrete pentru a influența alegerile. În Polonia, diaspora este mai influentă, iar președintele nu a permis amestecul Franței în procesul electoral. Așa se explică diferența”, a concluzionat Sorin Roșca Stănescu, potrivit replicaonline.ro.
Statul subteran stia ca va castiga alegerile, nu? De ce nu si-a facut lista cu oameni-slugi inca?
Statul paralel a cazut in propria capcana.
A eliminat oamenii competenti si a promovat incompetenii, care sunt slugi perfecte. Acestia vor servi neconditionat pentru ca stiu ca nu ar fi ajuns acolo unde sunt prin merite personale. Aceasta este capcana in care a cazut sistemul. Are slugi, dar sunt incompetente, si prin urmare incapabile sa rezolve criza. Daca nu o rezolva, societatea va exploda si in primavara vom avea anticipate, cu AUR castigand en fanfare.