Prima pagină » National » Salariul mediu a depășit 1.000 de Euro în România! Principalele joburi cu cele mai mari salarii
Salariul mediu a depășit 1.000 de Euro în România! Principalele joburi cu cele mai mari salarii

Salariul mediu a depășit 1.000 de Euro în România! Principalele joburi cu cele mai mari salarii

15 mai 2024, 13:15, 1 ,
BZI.ro, în National

Câştigul salarial mediu net în România, adică suma cu care angajatul rămâne în mână după impozitarea salariului, a fost în valoare de 5.185 lei în luna martie, în creştere cu 309 lei (+6,3%) față de luna februarie 2024 și în creștere cu 13,9% față de luna martie a anului trecut, arată datele publicate miercuri de INS, scrie Mediafax.

Câștigul mediu net salarial care a depășit 1.000 de Euro reprezintă suma care rămâne din salariu după ce angajatorul a plătit statului CAS (25%), CASS (10%) și impozit pe venit (10%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (13.250 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2779 lei).

Clasamentul industriilor cu cele mai mari salarii

În luna martie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net:

– cu 42,1% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 35,6% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale

– între 20,0% și 24,0% în fabricarea băuturilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), telecomunicaţii

– între 13,0% și 17,5% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de editare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice

– între 7,5% și 12,0% în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, colectarea şi epurarea apelor uzate, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului.

În sectorul bugetar, câştigului salarial mediu net a crescut în luna martie 2024 comparativ cu luna precedentă astfel: în sănătate şi asistență socială (+6,9%), învăţământ (+4,6%), respectiv în administraţia publică (+1,7%).

Cui i-a scăzut salariul

În același timp, scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

– cu 11,1% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii

– între 3,0% și 7,0% în extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *