National

Salariul mediu net a crescut, în luna iunie. La cât a ajuns câştigul

Publicat: 11 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Salariul mediu net a crescut în luna iunie. La cât a ajuns câştigul
Antreprenorii își doresc o creștere a salariului după 1 ianuarie 2022

Salariul mediul nominal brut a crescut în luna iunie a anului 2020, acesta fiind de 5.369 lei. Comparativ cu luna mai, câştigul salarial este mai mare cu 181 lei. În ceea ce priveşte salariul mediul nominal net, acesta este de 3.298, cu 119 lei mai mult faţă de luna anterioară, potrivit datelor publicate marţi, 11 august 2020, de INS.

Institutul Naţional de Statistică a publicat salariul mediu net. Cu cât a crescut în luna iunie

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în activităţile de servicii în telehnologia informaţiei au fost confirmate cele mai mari valorile ale salariului mediu nominal net, atingând suma de 7.540 lei. La polul opus se afla domeniul HoReCa, înregistrându-se în hoteluri şi restaurante un câştig salarial mediu nominal net de 1.773 lei.

Făcând o comparaţie cu luna iunie a anului 2019, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5%. Potrivit statisticii publicate oficial, indicele câştigului salarial real a fost de 102,4% pentru luna iunie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

INS susţine că indicele câştigului salarial real a atins 103,6% pentru luna iunie 2020 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie a anului 1990, indicele câştigului salarial real a fost 221,8%, cu 7,8 procente mai mare faţă de cel înregistrat în luna mai 2020.

„În luna iunie 2020, în activităţile din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă că urmare a reluării activităţii anumitor agenţi economici după introducerea măsurilor de relaxare, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte) ori a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, al 13-lea salariu ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare)”, notează INS.

Unde s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri

În datele oficiale au putut fi observate cele mai vizibile creşteri ale câştigului salarial mediu net la „cu 27,2% în hoteluri şi restaurante, ca efect al reluării activităţii după introducerea măsurilor de relaxare; între 12,5% şi 18% în fabricarea de mobilă, activităţi de editare, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile.”, potrivit INS.

De asemenea, o mărire între 7% şi 9,5% s-a înregistrat în fabricarea băuturilor, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi pe apă, telecomunicaţii.

„Au avut loc creşteri între 5% şi 7% în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, industria alimentară, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), comerţ cu ridicată şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor).”, conform datelor publicate marți, 11 august 2020, de INS.

Unde s-au înregistrat cele mai semnificative scăderi

Diminuările câştigului salarial mediu net comparativ cu luna mai 2020 au fost cauzate de acordarea în luna anterioară de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Totodată, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic de către agenţi economici, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte) sau de remunerarea parţială a salariaţilor din unele activităţi economice.

„Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 11,3% în activităţi de servicii anexe extracţiei, ca urmare a acordării de prime ocazionale şi sume din profitul net în lunile precedente; între 1,5% şi 5% în fabricarea produselor din tutun, activităţi de poştă şi de curier, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), extracţia minereurilor metalifere.”, potrivit INS.

Adauga un comentariu