National

Salvamont Neamț avertizează! O stâncă imensă din Masivul Ceahlău s-a prăbușit. Pericol pentru turiști

Publicat: 14 iun. 2021

O stâncă uriașă din Masivul Ceahlău s-a prăbușit din cauze naturale. Salvamont Neamț spune că desprinderea s-a produs ca urmare a eroziunii liantului care susținea blocurile de calcar, după un proces de îngheț și dezgheț îndelungat.

Salvamont Neamț estimează că bucata de stâncă cântărește sute de tone. Nicio persoană nu a fost rănită în momentul prăbușirii, a mai transmis Salvamont Neamț pe Facebook.

”În urmă cu câteva zile unul din turnurile Ocolaşului Mare s-a prăbuşit din cauze naturale. Stânca uriaza cântărind probabil sute de tone a traversat poteca turistică care lega Ocolaşul Mic de Cabana Dochia . Din fericire pe traseu nu erau grupuri de turişti în momentul prăbuşirii.

O echipă din cadrul compartimentului prevenire împreună cu specialistul nostru în geologie s-au deplasat în zona pentru a efectua o evaluare a factorului de risc având în vedere că zona este traversată de o potecă turistică deosebit de fracventatata în sezonul de vară. ( Izvorul Muntelui -Poiana Maicilor- Ocolaşul Mic- Cabana Dochia)

Concluzia pe scurt esta ca prăbuşirea turnului se datorează eroziunii în urma procesului îndelungat de îngheţ /dezgheţ acesta erodând liantului care susţinea blocurile de calcar. În partea superioară s-a observat şi o urmă a unei descărcări electrice de proporţie mare care este posibil să fi creat vibraţiile care a declanşat dislocarea.

La ora actuală exiata fragmate de diverse dimensiuni aflate în instabilitate şi care se vor desprinde ulterior existând posibilitatea de a intersecta poteca turistică.!!!

În zilele urmatore vom ampasa indicatoare de avertizare pe acea porţiune considerată de noi periculoasă.

Măsuri de siguranţă :

Nu staţionaţi în acea zonă .

Traversarea se va efectua individual şi nu în grup .

Nu parcurgeţi traseul la primele ore ale dimineţii .

Nu parcurgeţi traseul în condiţii de precipitaţii.

Pe perioada de iarnă traseul va fi închis traficului turistic.

Sub nici o formă nu părăsiţi poteca turistică şi nu intraţi în Brana Estică a Ocolaşului Mare.”, a scris Salvamont Neamț.

Adauga un comentariu