Tinerii au o șansă importantă de a urma o carieră în inginerie! România are un deficit uriaș în acest domeniu. Concret, recordul la admiterea din vară derulată de Universitatea Tehnică din Iași, confirmat în sesiunea de toamnă: doar 220 de locuri rămase libere la buget – licență, iar universitatea a cerut suplimentarea numărului de la Ministerul Educației. Astfel, sesiunea de toamnă a admiterii la Politehnica ieșeană va avea loc în perioada 5-16 septembrie 2022
Șansă specială pentru tineri de a urma o carieră în domeniul ingineriei. Recordul la admiterea din vară la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI), confirmat în sesiunea de toamnă: doar 220 de locuri rămase libere la buget – licență, universitatea cerând suplimentarea numărului de la Ministerul Educației. Pe de altă parte, sunt încă 100 de locuri pentru candidații Români de Pretutindeni la sesiunea de toamnă a admiterii. Numărul mai redus de locuri rămase libere confirmă situația admiterii-record din vară. Până acum, au fost primite locuri suplimentare, cu bursă, pentru candidații Români de Pretutindeni care doresc să urmeze un program de master la Politehnica ieșeană.
Șansă importantă pentru tineri de a urma o carieră în inginerie oferită de TUIASI
În momentul de față, au rămas neocupate în urma redistribuirii de la licență 220 de locuri pentru candidații români și din Uniunea Europeană (UE) la licență, dar și 190 de locuri la studiile de masterat. La licență mai sunt disponibile 100 de locuri pentru candidații Români de Pretutindeni, însă la masterat a fost depășit numărul de locuri și se aplică suplimentarea primită de la Ministerul Educației. Admiterea la doctorat a debutat în iulie, dar sesiunea principală de înscriere va începe din septembrie, până acum fiind ocupate circa 30 la sută din locurile alocate.
„În acest an, procesul de admitere a fost mult simplificat și a devenit mult mai clar pentru candidați, ca urmare a modificărilor introduse în procedură. În același timp, ca efect al noii proceduri, dar mai ales al creșterii atractivității și a solicitărilor pentru profesiile de inginer și arhitect, am înregistrat o creștere semnificativă a numărului de dosare cu acte în original depuse la sfârșitul lunii iulie. Astfel, la studiile de licență și master, circa 86-90 la sută dintre candidații romani sau din țările Uniunii Europene declarați admiși, respectiv 80-110 la sută dintre candidații Români de Pretutindeni admiși, au depus aceste acte”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
Cu același dosar și cu aceeași taxă un candidat se va putea înscrie la oricâte specializări dorește de la trei facultăți ale universității
În această toamnă, TUIASI va continua procesul de admitere cu același sistem implementat în vară, introdus, în 2017, în premieră, în România. Cu același dosar și cu aceeași taxă un candidat se va putea înscrie la oricâte specializări dorește de la trei facultăți ale universității. Ulterior, dacă va mai achita o taxă de 100 de lei, se va putea înscrie la toate facultățile care mai dispun de locuri libere la admiterea din toamnă. Facultatea de Automatică și Calculatoare și Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” nu vor desfășura concursul de admitere în toamnă, fiindcă și-au ocupat toate locurile în urma admiterii din vară.
„În urma solicitării noastre, Ministerul Educației ne-a alocat locuri suplimentare cu bursă pentru candidații din Republica Moldova care doresc să studieze la TUIASI la master. Practic, sesiunea din toamnă debutează cu mai puține locuri disponibile, comparativ cu anul precedent, și sper ca Ministerul Educației să poată susține o posibilă solicitare de suplimentare a acestor locuri”, a completat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
Toate detaliile referitoare la admiterea în noul an universitar la TUIASI pot fi găsite pe site, la adresa www.tuiasi.ro/licenta. Așadar, o șansă importantă pentru tineri de a urma o carieră în inginerie, unde România are un deficit uriaș.