Local

Șansă pentru spitalul mobil de la Lețcani. Prostia Euronest poate fi reparată pentru recuperarea celor 13,4 milioane de euro

Publicat: 04 dec. 2020
Spitalul mobil de la Lecțcani poate primi finanțare europeană după ce Asociația Euronest a ratat o oportunitate din banii UE
Spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19

Ministerul Fondurilor Europene întinde o nouă mână de ajutor Consiliului Județean Iași. Cele 13,4 milioane de euro cheltuite pentru spitalul mobil de la Lețcani din banii județelor Iași și Neamț ar putea fi decontate din fonduri europene. Condiția este ca forul județean să depună cererea de finanțare în timp util, lucru care în mandatul anterior nu s-a întâmplat

Spitalul mobil Lețcani poate prinde finanțare europeană. După o linie ratată de la bun început de fosta conducere a Consiliului Județean Iași și a Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest pentru decontarea fondurilor, situația pare că s-a schimbat. Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a susținut că s-a deschis o linie de finanțare în acest sens și pentru care se pot aplica cereri până în primăvara lui 2021. Asta după ce pentru unitatea medicală a aplicat ADI Euronest, for neeligibil în acest sens.

„Fondurile s-au consumat, apelul fiind închis pe 30 septembrie. Au fost peste 50 de milioane de euro. De astăzi însă, consiliile județene pot să depună noi cereri de finanțare pentru a obține finanțare pentru spitalele modulare. Dacă vor să-și extindă secțiile de terapie intensivă, pot face acest lucru în cadrul spitalelor mobile”, a spus Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.

CJ Iași vrea să-și recupereze investiția în spitalul mobil de la Lețcani

Actuala conducere a Consiliului Județean Iași a arătat că spitalul mobil de la Lețcani ar urma să se dezvolte în perioada următoare. Pentru asta ar trebui însă un nou set de fonduri, iar decontarea din banii Uniunii Europene ar scuti bugetul CJ de o cheltuială în plus .

„Pentru spitalul de la Lețcani am avut discuții la Ministerul Fondurilor Europene. În urma vizitei ministrului Nelu Tătaru, a discuțiilor cu cei de la Direcția de Sănătate Publică și cu managerii spitalelor ieșene, am stabilit o dezvoltare pe infrastructura medicală. Pentru decontarea fondurilor europene ar trebui să răspundă cei de la Euronest, beneficiarul unității medicale”, a menționat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Unitatea medicală a ratat finanțarea europeană. Euronest nu a fost eligibil pentru banii UE

În mandatul anterior, ADI Euronest a făcut cererea de finanțare europeană, însă aceasta nu a fost considerată a fi eligibilă. Singurii care puteau depune cerere pe această linie erau consiliile județene și inspectoratele pentru situații de urgență, dar și Ministerul Apărării Naționale (MApN). Cum spitalul mobil de la Lețcani este unul de tip ROL 3, de tip containere de logistică medicală, doar aceste instituții puteau obține finanțare europeană. Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, a inițiat un proiect de hotărâre prin care a schimbat denumirea spitalului, într-o încercare de a prinde banii europeni.

Documentația a fost depusă în data de 8.09.2020 cu denumirea de „secția exterioară Spital mobil/ modular din containere de logistică medicală (250 paturi) pentru diagnostic și tratament pentru combaterea răspândirii COVID-19 la nivelul Regiunii Nord-Est”. Denumirea a fost însă schimbată mult prea târziu pentru a mai beneficia de finanțare europeană. Titulatura inițială de spital mobil pentru tratarea pacienților de COVID-19 de la Lețcani, cu care a insistat Maricel Popa, a pus cruce finanțării europene.

Comentarii
  • Din toata vorbaria asta, o concluzie se desprinde cu claritate : birocratizarea excesiva si artificiala blocheaza accesul la fondurile europene. Spitalul primeste fonduri numai daca documentatia este depusa de X, dar este respinsa daca este depusa de Y, desi este vorba de acelasi spital si de acelasi beneficiar !!!

Adauga un comentariu