Prima pagină » Editorial » Șansele lui Cioloș de a forma Guvernul Zero 2
Șansele lui Cioloș de a forma Guvernul Zero 2

Șansele lui Cioloș de a forma Guvernul Zero 2

12 oct. 2021, 10:55,
Sorin Rosca Stanescu în Editorial

Există o parte bună a deciziei de ieri anunțată de Klaus Iohannis. A scăpat în mod elegant de presiunea timpului. Practic, desemnarea lui Dacian Cioloș candidat de premier poate reprezenta o decizie amânată. Unii simpatizanți ai președintelui consideră însă că acesta ar fi făcut o mișcare iscusită pe tabla de șah politic. Că ar fi reușit, printr-o singură lovitură, să pună la colț toate forțele politice. Și să le fezandeze în vederea loviturii viitoare. Așa să fie? Cât câștigă și cât pierde Klaus Iohannis făcând desemnare aparent neașteptată?

În mod intenționat am utilizat cuvântul „aparent”. De ce? Pentru că Dacian Cioloș s-a pregătit la modul cel mai serios pentru a prelua pentru a doua oară guvernarea. A părăsit conducerea celui de-al treilea grup politic ca importanță din Parlamentul European, grupul Renew Europe, o poziție de mare influență, extrem de stabilă și foarte bine remunerată. Fără acordul îngerului său păzitor, Macron, nu ar fi putut face acest lucru. Iar Macron, când și-a dat acordul, a știut perfect care este miza. Preluarea de către protejatul său a noului Executiv al României. Într-un moment în care regimul cancelarului Angela Merkel sucombă. Iar Klaus Iohannis, guvernatorul Germaniei, este din ce în ce mai dezorientat. Dacian Cioloș demisionează de la conducerea grupului Renew și va renunța implicit la calitatea de europarlamentar, cu toate beneficiile aferente, și se aruncă într-o bătălie aparent inegală – din nou folosesc intenționat cuvântul „aparent” – cu Dan Barna. Câștigă surprinzător competiția și devine președinte cu acte în regulă al USR-PLUS. După care se autopropune candidat de premier, poziție pe care Klaus Iohannis o aprobă fără să clipească. Ce înseamnă asta?

Răspunsul la întrebarea de mai sus îl primim instantaneu, dacă ne reamintim în ce mod a aterizat Dacian Cioloș la Palatul Victoria înainte de a fi format Guvernul Zero. În același mod. Totul se repetă la indigo. Desigur, în alte circumstanțe. Dar prima concluzie, care nu este doar aparentă, este că Dacian Cioloș nu a mers pe sârmă, ci a mers la sigur. Știind cu precizie care va fi reacția președintelui. Și dacă așa stau lucrurile, se cuvine să ne întrebăm dacă nu care cumva în cârca acestei nominalizări poate fi pusă și criza politică generată prin plecarea USR-PLUS din coaliția aflată la guvernare.

Date fiind circumstanțele, în ciuda celor mai vehciulate scenarii, eu unul îi acord prima șansă lui Dacian Cioloș. Șansa de a forma în jurul său o majoritate. Și de a fi în cele din urmă Guvernul său susținut în Parlament. Dar care sunt scenariile vehiculate?

Uluiți de decizia președintelui Klaus Iohannis, considerată o mare surpriză, membrii din conducerea PNL, precum și fanii din presă ai acestui partid, susțin sus și tare că Dacian Cioloș va fi trimis de către acest partid cu cercul. La plimbare. Fiind refuzat în solicitarea acestuia de a forma cu sprijinul liberalilor o majoritate parlamentară. Și chiar așa ar sta lucrurile, dacă nu ar exista la celălalt capăt al tunelului, pe post de far călăuzitor, președintele Klaus Iohannis. Acesta, dacă dorește, poate schimba într-o secundă opinia liberalilor, transformându-i din opozanți ai lui Dacian Cioloș în cei mai înfocați fani ai acestuia. Iar Klaus Iohannis va acționa așa cum va fi butonat de afară. Și există toate indiciile că este butonat în această direcție. UDMR, la rândul său, dorește să rămână la guvernare. În orice combinație. Dacă se poate, și alături de Dcaian Cioloș. Oricum, nu va avea decât de câștigat. Iar la capitolul câștiguri, este interesant de anticipat că, dacă USR va da premierul, PNL are toate șansele să obțină cele mai consistente poziții în noul Guvern. Culmea ironiei, dar și a imbecilității în aceeași măsură, ar fi ca portfoliul Finanțelor să-i revină în aceste condiții lui Florin Cîțu sau prepusului acestuia, Dan Vîlceanu. Cu alte cuvinte, liberalii și-ar putea adjudeca și accelerația și frâna noului Guvern.

PSD, sub aspect strict politic, iese pentru moment în câștig. Scapă de povara unei guvernări pe care oricum nu voia să și-o asume și așteaptă la cotitură derularea noilor scandaluri din interiorul coaliției la guvernare, refăcute cu USR la vârf. Iar AUR este pe cai mari din orice poziție, pentru că el acumulează în ritm accelerat electorat, în măsura în care ceilalți se compromit la putere.

Într-un asemenea scenariu, pentru moment, Klaus Iohannis trece drept personajul care, printr-o soluție ingenioasă, a scos România din criză, urmând ca, pe termen mediu și lung, să vadă cum va fi dreasă căruța sau eventual să se dea jos din ea și să alerge detașat pe lângă. Evident însă, ar putea fi luate în calcul și alte scenarii. Cele pe care le vehiculează o parte consistentă a presei. Care sunt acestea?

Scenariul aflat la modă ieri și vehiculat încă cu frenezie în dimineața zilei de azi este că președintele Klaus Iohannis l-ar fi pedepsit pe Cîțu, pentru că acesta nu a reușit să se opună cu succes moțiunii de cenzură. Cu alte cuvinte, printr-o alterare a poveștii, maurul nu și-a făcut datoria. Și trebuie omorât. În același timp, aplaudacii lui Iohannis consideră că acesta, printr-un truc magistral, pedepsește și USR-PLUS. USR-PLUS a generat criza, a creat în jurul său o majoritate, dar, iată, este incapabil să formeze o coaliție cu cei alături de care a votat în Parlament, respectiv cu PSD și AUR. Ca urmare, eșecul de la capătul celor câteva zile care urmează va scoate, prin efectele lui, USR pe ușa din dos a politicii. Un alt scenariu care se vehiculează este că, în condițiile în care USR reface vechea majoritate, având premier, se va transforma în paratrăsnet. Astfel încât PNL, partidul de suflet al lui Klaus Iohannis, ar putea să-și refacă treptat credibilitatea. Există și un al treilea scenariu, complementar eforturilor USR aflate în derulare, care arată – și eu cred că pe bună dreptate – că dacă Dacian Cioloș va fi validat de către Parlament ca premier, acesta se va eroda atât de mult, conducând Guvernul Zero 2, încât va pierde orice șansă de a candida cu succes la alegerile prezidențiale. Eliberând astfel drumul unui personaj politic, care urmează să fie ales de către Klaus Iohannis ca succesor al său.

Una peste alta, pentru moment, Klaus Iohannis înregistrează un reviriment în ceea ce privește încrederea pe care i-o acordă cetățenii. Aceștia, sătui până peste cap de criză, preferă să ignore responsabilitățile de până acum ale lui Klaus Iohannis, abandonate sau rău gestionate, și să vadă partea plină a paharului, respectiv că același Klaus Iohannis ne scoate din criză.

Și atenție: alegeri anticipate nu vor fi. Nu vrea Iohannis. Nu vrea PNL. Și nici PSD nu este cu adevărat interesat. Și atunci, pentru ca nimeni să nu riște să se intre într-o asemenea spirală, Guvernul Cioloș va fi votat tacit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`