Local

Săptămâna Patimilor în Biserica Ortodoxă. Tradiții în Miercurea Mare înainte de Învierea Domnului

Publicat: 28 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Săptămâna Patimilor în Biserica Ortodoxă. Tradiții în Miercurea Mare înainte de Învierea Domnului
În Săptămâna Patimilor au loc o serie de liturghii speciale, săvârșite de preoții din Biserica Ortodoxă. Astăzi are loc Denia din Miercuarea Mare, o zi plină și de tradiții, ținute de credincioși

Astăzi, 28 aprilie 2021, creștinii participă la Denia din Miercurea Mare, perioadă cuprinsă în Săptămâna Patimilor. Aceasta este și ultima zi în care credincioșii mai pot face treburile pe lângă case, obicei care s-a păstrat de secole în tradiția românească

Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă Română în Săptămăna Patimilor, înainte de Învierea Domnului. În această perioadă, în Biserica Ortodoxă au loc slujbe religioase de o importanță deosebită pentru creștini. În aceste zile din Săptămâna Mare, creștinii-ortodocși sunt îndemnați să participe la slujbele ce se țin în toată această perioadă, anume Deniile. Acestea sunt, poate, cele mai profunde sau frumoase slujbe creștine. Ele au apărut odată cu creștinismul și se țin și în Postul Mare al Paștilor.

După slujbele din Lunea și Marțea Mare, astăzi, 28 aprilie 2021, Deniile continuă cu pilda care îl aduce în prim-plan pe Iuda, apostolul trădător. În această zi se face referire și la pomenirea Mariei Magdalena, femeia păcătoasă, cea care, în dorința de a i se ierta păcatele, a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa. În Catedrala Mitropolitană din Iași vor avea loc o serie de slujbe în această zi de 28 aprilie 2021. Astfel, de la ora 6:30 vor fi săvârșite Miezonoptica, Ceasurile și Liturghia Darurilor, iar de la ora 18:00 va avea loc Denia.

Săptămâna Patimilor. Denia din Miercurea Mare

Deniile se țin seara, după ora 18:00, și se deosebesc de privegheri, tot slujbe de seară, prin faptul că se referă numai la utrenia săvârșită seara. În această perioadă, preoții rostesc rugăciuni rituale, cânturi, citesc fragmente liturgice din Vechiul Testament, numite paremii. Evangheliile sunt rânduite astfel ca în fiecare zi din Săptămâna Patimilor să se citească o anumită Evanghelie seara, până târziu în noapte. Scopul lor principal este ca, prin rugăciune și cântare, prin citirea Sfintei Scripturi și meditație, prin pocăință și post, să se alunge din suflet întunericul păcatelor, iar creștinii să se umple de lumina cea tainică și nevăzută a prezenței lui Hristos. Această perioadă este una în care creștinii țin cu sfințenie o serie de tradiții.

Tradiții ținute de creștini în Săptămâna Mare

În Miercurea Mare au loc și unele obiceiuri care însă sunt diferite în funcție de zonele țării. Astăzi este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă. Din această zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele. În unele zone, muncile la câmp sunt permise doar până marți, în timp ce în alte zone până miercuri. De joi, bărbații rămân pe lângă casă, ajutându-și nevestele la treburile casnice. Casele trebuie să strălucească de curățenie, pentru a întâmpina Învierea Domnului așa cum se cuvine.

Miercuri este și ultima zi în care se mai poate coase ori călca. În anumite zone, există obiceiul ca miercuri seara, când soarele asfințește, copiii să meargă cu colindul, la sfârșit primind ouă pentru a le înroși. Săptămâna Mare se continuă cu Joia Mare, ultima zi în care se pomenesc morții. Femeile merg la biserică și împart colaci de post, vin, miere și fructe. De asemenea, ca obiceiuri românești și tradiții, în Săptămâna Mare, este bine ca toți credincioșii să ierte și să se împace cu toți cei cu care au fost în dușmănie.

Adauga un comentariu