Local

Șapte ani de închisoare, pentru evaziune fiscală, la final de an! Paguba este considerabilă! Doi ieșeni, obligați să achite peste trei milioane de lei!

Publicat: 01 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Șapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală la final de an Paguba este considerabilă Doi ieșeni obligați să achite peste trei milioane de lei

Judecătorii ieșeni au dispus condamnarea a doi membri ai clanului Stănescu. Cei doi au fost acuzați de evaziune fiscală. Prejudiciul total depășește suma de trei milioane de lei

Doi membri ai clanului Stănescu s-au ales cu pedepse din partea magistraților chiar în ultima zi din an. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus condamnarea lui Grafian Stănescu la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală.
„Instanța admite în parte acțiunea exercitată de partea civilă Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași și îl obligă pe inculpatul Stănescu Grafian să îi plătească părții civile suma de 1.666.074 de lei”, au precizat magistrații ieșeni. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Procesul bărbatului a început pe data de 4 decembrie 2018. Conform anchetatorilor, în cursul anului 2010, individul ar fi încercat să păcălească autoritățile, prejudiciind bugetul consolidat al statului cu peste 1,6 milioane de lei. Procurorii ieșeni au susținut că acesta a evidențiat în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. Mai exact, acesta a dat declarații informative privind livrările/ prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național și declarații fiscale care nu reflectau adevărul.

Alt dosar, altă pedeapsă

Un alt membru al clanului Stănescu a primit o pedeapsă din partea magistraților. Tribunalul Iași a dispus condamnarea lui Ferdinand Stănescu, din Ciurea, la patru ani de închisoare, tot cu suspendare, pentru evaziune fiscală. „Instanța admite în parte acțiunea formulată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și obligă inculpatul să îi achite acesteia suma de 2.071.540 de lei, reprezentând prejudiciul adus bugetului consolidat al statului”, au menționat magistrații ieșeni. Nici această decizie nu este definitivă. Procesul individului a început pe data de 14 iunie 2018. Potrivit procurorilor ieșeni, în cursul anului 2009, Ferdinand Stănescu a emis mai multe acte prin care a încercat prejudicierea bugetului de stat cu peste două milioane de lei. Mai exact, acesta a emis acte falsificate, respectiv declarația informativă D394, privind achizițiile nereale de mărfuri în valoare totală de 967.053 de lei, din care 154.403 lei TVA de la SC Anig Trading SRL și SC Doamne Ajută-ne SRL, precum și alte acte referitoare la achiziții nereale de mărfuri.

Adauga un comentariu