Şapte cazuri au fost confirmate cu infecţie cu virusul West Nile de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) până pe 17 august, a informat, marţi, Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Totodată, un caz este probabil.
Potrivit INSP, au fost înregistrate trei decese în urma infecţiei cu virusul West Nile în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Dolj.
Cazurile de infecţie cu virusul West Nile au avut următoarea distribuţie: câte două în Bucureşti şi judeţele Dolj şi Ilfov şi câte unul în judeţele Satu Mare şi Galaţi.
Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut dublă expunere – Bucureşti şi judeţul Tulcea.
Ce recomandări fac specialiștii INSP
Specialiştii INSP recomandă populaţiei următoarele:
* să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
* să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari;
* să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);
* să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;
* să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.
Risc de îmbolnăvire cu virusul West Nile
Virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. Acest virus se transmise în special prin înțepăturile de țânțari infectați. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile. Virusul este răspândit în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și Asia de Vest.
În absența unui vaccin, singura modalitate de a preveni infecția la oameni este să știm care sunt factorii de risc și care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a reduce expunerea la virus, mai ales că în această perioadă România se confruntă cu o invazie de țânțari.
Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, mergeți imediat la medic:
febră
durere de cap intensă
dureri musculare
vărsături
erupţii cutanate
În cazurile severe, care afectează în special persoanele peste 60 de ani cu boli cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.
Infecția cu virsului West Nile este supravegheată în România.