Prima pagină » Local » Sărbătoare în Biserica Ortodoxă. Astăzi este Înălțarea Sfintei Cruci. Pelerinaj la Mănăstirea Hadâmbu din Iași
Sărbătoare în Biserica Ortodoxă. Astăzi este Înălțarea Sfintei Cruci. Pelerinaj la Mănăstirea Hadâmbu din Iași

Sărbătoare în Biserica Ortodoxă. Astăzi este Înălțarea Sfintei Cruci. Pelerinaj la Mănăstirea Hadâmbu din Iași

14 sept. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Astăzi, 14 septembrie 2020, este sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă. Creștinii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci, cea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și care a fost descoperită în veacul al IV-lea. Tot astăzi, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași are loc un pelerinaj dedicat acestei mari sărbători a creștinătății, la care participă sute de pelerini din întreaga țară

Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă. Astăzi, 14 septembrie 2020, este sărbătorită Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Tot astăzi, de 14 septembrie 2020, are loc un pelerinaj la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași, pelerinaj care reface Drumul Crucii, și la care sunt așteptați sute de credincioși din întreaga țară.

Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt

Ziua de 14 septembrie are o dublă semnificație în Biserica Ortodoxă Română. Creștinii sărbătoresc în această zi două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci. Scrierile arată o dată despre Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335. Un alt eveniment prăznuit în această zi este Aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni în anul 629.

Sfânta Cruce a fost aflată din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Datorită acesteia s-au găsit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tâlharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos. După această minune, Patriarhul a poruncit Înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul.

Când împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfânta Cruce a rămas aici timp de paisprezece ani, până cand Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a dus Crucea în Ierusalim. Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ea aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului.

Înălțarea Sfintei Cruci, tradiții în 2020. Ziua Crucii în tradiția populară

Înălțărea Sfintei Cruci aduce și multe tradiții și obiceiuri în întreaga țară. Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul a fost înălțată pentru prima dată în văzul poporului, la 14 septembrie 335, un moment de sărbătoare păstrat și în zilele noastre cu sfințenie de toți credincioșii. Numită și Ziua Crucii, în această zi se spune că se sfârșește vara și începe toamna. Potrivit tradiției, de Ziua Crucii se închide pământul și odată cu el se ascund și insectele, reptilele și plantele care au fost lăsate la lumină în primavară. De asemenea, tradiția spune că înainte de a se retrage, șerpii se strâng la un loc și fac o piatră nestemată, cu care pot fi vindecate toate bolile.

Pelerinaj la Mănăstirea Hadâmbu din Iași de Înălțarea Sfintei Cruci. Procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului

Astăzi, de Înălțarea Sfintei Cruci, se desfășoară și un pelerinaj la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași la care sunt așteptați sute de credincioși. Procesiunea Drumul Crucii va fi precedată de Sfânta Liturghie. An de an, în dreptul celor 14 troițe ridicate în cinstea Patimilor Mântuitorului Hristos și a sfinților se citește din Sfânta Evanghelie. Oamenii poartă în mâini flori, busuioc și lumânări, în timp ce parcurg Drumul Crucii. După pelerinaj, credincioșii vor avea parte de o agapă oferită de Mănăstirea Hadâmbu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 decembrie 2024
07 decembrie 2024