Eveniment-Social

Sărbătoare în Biserica Ortodoxă. Creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Publicat: 08 nov. 2019

Astăzi, 8 noiembrie, este o zi importantă pentru creștinii din spațiul ortodox. Astăzi sunt sărbătoriți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cei considerați a fi și primii îngeri alături de Dumnezeu. Tot astăzi, milioane de români își sărbătoresc ziua numelui. În țară, aproximativ două milioane de români poartă numele celor doi sfinți sau derivate din aceste nume. An de an, la această dată, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei doi sfinți, alturi de soborul tuturor îngerilor. Ei au fost creați de Dumnezeu din nimic, înaintea lumii văzute, fiind la început buni, strălucind de frumusețe, de înțelepciune și de tot felul de daruri. Însă, tot atunci, unii s-au răzvrătit împotriva lui Dumezeu. În frunte cu Lucifer, cel care i-a condus, Dumnezeu i-a aruncat în Iad, transformându-i în demoni.

Arhanghelul Gavriil, cel care a vestit-o pe Fecioara Maria că va naște pe Mântuitorul

După căderea îngerilor răi, Arhanghelul Mihail a fost rânduit să conducă îngerii. El a fost cel care a rânduit multe printre cei considerați a fi fără chip. În schimb, Arhanghelul Gavriil apare ca fiind cel care a vestit pe Fecioara Maria că va naște pe Mântuitorul. Biserica îi prăznuiește la această dată, cei doi arhangheli fiind o punte de legătură cu Dumnezeu. Creștinii se roagă ca, prin mijlocirea și rugăciunile lor, să fie izbăviți de rele și să afle bucuriile cerești. Creștinii nu celebrează doar partea religioasă, ci astăzi se țin anumite tradiții și obiceiuri. Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat în comparație cu Arhanghelul Gavriil. Mihail poartă, uneori, cheile Raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor.

În sâmbăta dinaintea sarbătoririi se fac praznice pentru sufletul morților. Ofrandele date la pomana pentru morți, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, poartă denumirea de Moșii de Arhangheli. Fiecare persoană trebuie să aprindă o lumânare, considerată a fi lumina de veci în lumea de dincolo. Se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în lumea de dincolo.loading...

Adauga un comentariu