Local

Sărbătoare în comuna Tomești: Este sfințită o troiță! – LIVE VIDEO

Publicat: 08 sept. 2020
Ștefan Timofte la sfințirea troiței
Sărbătoare în comuna Tomești: Este sfințită o troiță!

Zi de sărbătoare astăzi în comuna ieșeană Tomești. O troiță construită cu sprijinul primarului Ștefan Timofte și a locuitorilor, este sfințită de un sobor de preoți.

Sărbătoarea comunei Tonești nu s-a mai putut bucura de fastul de altă dată din cauza pandemiei de COVID-19.

Sărbătoare în comuna Tomești

„Având în vedere creșterea numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național și pentru protejarea cetățenilor comunei Tomești și diminuarea riscului de infectare pe raza comunei, am decis ca în acest an Sărbătoarea comunei să includă doar trei evenimente: Slujba religioasă la Biserica Tomești cu hramul nașterii maicii Domnului, inaugurarea și sfințirea troiței din fața Primăriei Tomești și dezvelirea și sfințirea bustului reginei Maria în Parcul Unirii Tomești“, a spus primarul comunei Tomești, Ștefan Timofte.

Multe realizări în ultimul an

În ultimul an, primarul Tomeștiului, Ștefan Timofte, a reușit să realizeze mai multe obiective extrem de necesare comunei.

„Oamenii erau obișnuiți să organizăm spectacole, concursuri sportive. Nu putem face acest lucru, chiar dacă am avut foarte multe realizări în ultimul an. Am avut extinderi de gaz, canalziare, apă, asfaltări, dispendar la Chicerea, începerea dispensarului la Vlădiceni, baze sportive, parc în sat Tomești. Am modernizat Primăria în interior și exterior, troiță, teren de sport. Din cauza pandemiei, care în Tomești la nivel de grad galben, nu ne-am permis să facem mai multe manifestări pentru oameni. Ne dorim să dezvoltăm comuna și atât timp cât voi fi primar mă voi gândi la asta, dar și la sufletul omului. Am construit mai multe troițe cu gândul că oamenii pot fi mai buni“, a precizat Ștefan Timofte.

Sfânta Liturghie la Mănăstirea Hadâmbu!

Astăzi are loc Liturghia la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași. Anul acesta, din cauza pandemiei COVID-19, credincioșii vor trebui să respecte măsurile de distanțare socială. În plus, masa tradițională va fi înlocuită cu pachete de alimente oferite credincioșilor. Slujba de Nașterea Maicii Domnului va fi săvârșită de PS Antonie, episcop de Bălți, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Astăzi, 8 septembrie, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, la ora 8:45, va fi întâmpinat Preasfințitul Părinte Episcop Antonie, episcop de Bălți. Acesta va săvârși Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, cu binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Tradițional, an de an, după Liturghie, credincioșii erau așteptați la masă.

Anul acesta, din cauza pandemiei COVID-19, pelerinii vor primi pachete cu alimente. În seara zilei de mâine, 8 septembrie, la ora 19:30, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi reintrodusă în biserica-monument. Credincioșii care vor participa la sfintele slujbe închinate Maicii Domnului în zilele de 7 și 8 septembrie vor trebui să respecte măsurile de protecție și de prevenire în contextul actualei pandemii.

Mii de credincioși așteptați la hramul lăcașului de cult din județul Iași

La Liturghia săvârșită de PS Antonie, episcop de Bălți, sunt așteptați mii de pelerini, ca în fiecare an, din toate colțurile țării. Biserica mănăstirii din comuna Mogoșești- Iași dateză din anul 1659. Voievodul Gheorghe Ghica (1658-1659) i-a dăruit boierului grec Iani Hadâmbu, fost chelar, un loc în pădurea Iașilor, la Dealul Mare, pentru a construi o biserică cu hramul „Nașterii Preacinstitei și Născătoarei de Dumnezeu”. Î

n 1937, prin voința starețului Iov Mazilu și cu binecuvântarea Patriarhului Miron Cristea, sfântul locaș a fost repopulat cu monahi și renovat. Între 1937-1938, preotul Octavian Zmau din Roman a pictat două icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul, pe care le-a închinat, ca danie, celor de la Mănăstirea Hadâmbu. În 1990 au fost așezate cu cinste în Biserică, după noua sfințire a acesteia, iar câțiva ani mai târziu li s-a făcut ferecătura de aur și de argint. Ulterior s-a ridicat un nou așezământ monahal în curtea bisericii, alături de o casă de oaspeți. De asemenea, au fost întreprinse multe alte lucrări. În prezent, se lucrează la noua clopotniță a așezării monahale, ce va avea o înălțime de 32 de metri.

Drumul Crucii la Mănăstirea Hadâmbu la mijlocul lunii septembrie 2020

Tot în această lună, credincioșii sunt așteptați și la Drumul Crucii la Mănăstirea Hadâmbu. Traseul pornește de la baza dealului, urcă spre Mănăstirea Hadâmbu și se încheie în apropierea așezării monahale. Drumul Crucii va avea loc pe data de 14 septembrie. An de an credincioșii reconstituie drumul parcurs de Iisus Hristos către Muntele Golgota. Traseul de aproximativ un kilometru se parcurge în aproximativ două ore. După procesiunea de pe Drumul Crucii, credincioșii se vor ruga la icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Hadâmbu.

Comentarii
  • Preotii ar trebui sa poarte masca !! mai ales cand stau unul langa altul…si dupa aia intra in casa la tot satul si se mai intreaba lumea de ce Tomestiul e pe locul 3 la infectari din judet… Lipsa de respect pentru enoriasi si pentru ceilalti semeni!

  • Acuma traseist PNL, face ce a învățat mai bine la PSD, campanie pentru pensionari! Cati bani s au cheltuit cu troita, popii, CHIAR TREBUIA???? In fata primariei, da ce tre sa se roage oamnii inainte de intrare in Primarie???
    # nu votez TRASEISTII, haideti sa le dam o lectie
    # romanii nu mai sunt ANALFABETI

  • Troita a fost inventata pentru voturi !! Popimea vine…atrage multimea.. multimea se uita ca si primarul cel PSD-ist…candidat PNL-ist ….traseis…smerit…fost profesor..(fost…sau poate o fi inca angajat ca profesor in rezerva..) face toite ca si cel PNL-ist …care era traseis la PSD…cand inaugura cruci si busturi prin Tomesti…tot pe banii oamenilor! chiar si a celor din sate care nu le pasa de busturile lor si care poate nu or sa ajunga sa joace nimic in sala lor polivalenta…facuta (tot pe banii tomestenilor) sa joace partenerii de afacere ai beizadelei de copil care a avansat la cel mai mare tip de SUV MERCEDES in nici un an (dupa o jonglare cu 3-4 masini la care 90% din oamenii din comuna nici nu stiu cum se deschida portiera dar sa mai apese pe buton sa porneasca..)

  • Mâncați cakat ca de fiecare data.Daca omul face ceva,de ce face?daca nu face de ce nu face?Cum dracu S-o mai dai cu câțiva idioți ca voi puturoși și limitați mintal ?

Adauga un comentariu