Eveniment-Social

Sărbătoare mare pentru creștinătate. Nașterea Domnului Iisus Hristos. Tradiții de Crăciun 2020

Publicat: 25 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sărbătoare mare pentru creștinătate. Nașterea Domnului Iisus Hristos. Tradiții de Crăciun 2020
Nașterea Domnului Iisus Hristos, cele mai importante tradiții de Crăciun 2020

Astăzi, 25 decembrie 2020, creștinii sărbătoresc Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Crăciunului reprezintă o perioadă de încărcare spirituală și apropiere de familie. Sărbătoarea aduce și o sumedenie de tradiții de Crăciun, inclusiv în 2020

Sărbătoare importantă pentru creștinii de pretutindeni. Astăzi, 25 decembrie 2020, este sărbătorită Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, cea mai importantă sărbătoare de peste an. Nașterea Domnului are și o simbolistică aparte. Sărbătoarea semnifică nașterea, creația și veșnicia Universului. Pentru creștini, astăzi este Crăciunul, o zi plină de tradiții și obiceiuri. Crăciunul este serbat de creștini pe 25 decembrie după cel puțin trei secole de la începerea misiunii de evanghelizare a apostolilor, anume începând cu secolul al IV-lea în Vest și începând cu cel de-al V-lea secol în Est. Sărbătoarea nașterii lui Hristos era ținută inițial pe 6 ianuarie.

Nașterea Domnului Iisus Hristos. Cel mai important eveniment al creștinătății

Nașterea Domnului Iisus Hristos este și cel dintâi praznic împărătesc cu dată fixă. Este situat în ordinea cronologică a vieții Mântuitorului. Povestea Nașterii Mântuitorului este binecunoscută, însă care este legătura cu Crăciunul? Circulă o legendă potrivit căreia staulul unde s-a născut Mântuitorul aparținea lui Moș Crăciun. Se spune că Maica Domnului, atunci când i-a venit vremea să nască, a bătut mai întâi la poarta lui Moș Ajun. Acesta fiind un om sărac, a trimis-o la fratele său mai bogat, Moș Crăciun. Soția acestuia, Crăciunița, a primit-o în iesle pe Fecioara Maria, care l-a născut pe Iisus, în fân, printre animale.

Nașterea Domnului aduce cu sine și o multitudine de tradiții pentru că reprezintă un prilej de bucurie, fiind încărcat și de simboluri felurite. Ritualurile sunt complexe și numeroase, iar creștinii din fiecare zonă a țării sărbătoresc în felul lor, dar mai toți se adună de Crăciun la aceeași masă cu cei dragi și sărbătoresc Nașterea Domnului.

Tradiții de Crăciun 2020. Simbolistica perioadei de la finalul anului

În preajma sărbătorii sunt Ignatul sau mersul la colindat, precum și pregătirea unor mâncăruri tradiționale. Nu trebuie uitată nici împodobirea bradului de Crăciun. Ca tradiții de Crăciun 2020, se știe că se merge la biserică, iar în această zi tradiția spune că întreaga familie trebuie să ia masa împreună. Sărbătoarea de anul acesta este însă umbrită de restricțiile impuse de pandemia COVID-19. De asemenea, se zice că este bine ca primul om care îți intră în casă în ziua de Crăciun să fie bărbat, pentru că aduce noroc.

În plus, nu se mătură în prima zi de Crăciun, nu se minte și nu se înjură. Oamenii mai strâng din sat ce-au dat împrumut, ca să îi găsească sărbătoarea cu toate lucrurile în gospodăria lor. Gospodarii, înainte de răsăritul soarelui, pun mâna pe toate uneltele din ogradă să le folosească sănătoși și cu spor, apoi se spune că în noaptea de Crăciun se deschide cerul, dar nu-l văd decât cei buni. De Crăciun, fetele, ca să-și vadă ursitul, puneau sub fereastră tot felul de bucate, așteptându-l să vină să manânce din ele și astfel să-l vadă la chip. O altă tradiție spune că și găinilor li se dă să mănânce din ciur sau sită, ca să facă ouă multe.

Adauga un comentariu