Prima pagină » Culinar » Sarmale cu mămăligă, bune de se topesc în gură! Rețetă veche de sarmale țărănești

Sarmale cu mămăligă, bune de se topesc în gură! Rețetă veche de sarmale țărănești

20 feb. 2024, 13:28,
BZI.ro, în Culinar

Sarmalele sunt preferatele românilor la orice masă festivă. Vă prezentăm rețeta tradițională, detaliată, de sarmale în cuib, bune de se topesc în gură. Sarmalele pot fi preferate într-o multitudine de feluri – cu sau fără carne, îmbrăcate în frunze de viță de vie, varză dulce sau murată, frunze de tei, podbal, stevie, gulie sau orice altă frunză comestibilă. Dar, indiferent de varianta aleasă, satisfacția este garantată atunci când servim sarmalele cu mămăligă și smântână, pentru o masă completă.

Iată cum poți pregăti cele mai delicioase sarmale cu mămăligă

Într-o cratiță, topim 200 g de slănină afumată, tăiată cubulețe, adăugând și 50 ml de ulei. Amestecăm, iar apoi, când slănina s-a topit, adăugăm 1 kg de ceapă. Poți folosi atât ceapă albă, cât și ceapă roșie, în funcție de preferințe. De asemenea, adăugăm și doi morcovi mari, dați prin răzătoarea mică. Morcovul va conferi sarmalelor o culoare portocalie și o dulceață aparte.

Amestecăm continuu timp de 10-15 minute, pentru a evita lipirea de fundul tigăii. Dorim ca ceapa să se înmoaie ușor, fără a se prăji, ci doar până devine ușor translucidă și dulceagă. Adăugăm în legumele călite un borcan de bulion pastă de ardei cu roșii de 370 g, o linguriță rasă de boia de ardei iute și 400 g de orez. Este indicat să folosiți orez cu bob rotund și mare.

Amestecăm totul pe foc timp de maxim 5 minute, până când compoziția devine uniformă. Stingem focul și adăugăm o lingură cu vârf de pătrunjel uscat și o lingură de mărar uscat sau 1-2 legături proaspete. Amestecăm din nou și lăsăm totul să se răcească foarte bine. Peste compoziția de ceapă și orez adăugăm 3 kg de carne tocată de porc și vită. Deasupra, adăugăm condimentele. Folosim 10 boabe de coriandru, 10 boabe de ienibahar și o lingură de piper roșu, toate măcinate. Această compoziție poate fi utilizată pentru umpleterea oricăror frunze comestibile, la alegere.

Rețetă cremoasă de mămăligă cu cașcaval

Mămăliga pentru sarmale o putem prepara foarte simplu după rețeta tradițională. O altă variantă foarte gustoasă pe care o puteți încerca este mămăliga turcească, o rețetă atipică, dar simplă, rapidă și extrem de gustoasă, care este populară în întreaga lume. Pentru aceasta, veți avea nevoie de 60 g făină de mălai, 250 g cașcaval ras, 50 g unt, 1/2 linguriță sare și 250 ml apă fierbinte.

Încălzește untul într-o tigaie și adaugă făina de mălai când untul este complet topit. Începe să amesteci continuu până când vei simți un iz de popcorn, pentru aproximativ 1 minut și jumătate, la foc mic sau pe cea mai mică treaptă a plitei electrice. După aceea, adaugă apa fierbinte și sarea și lasă totul la foc timp de aproximativ 2 minute, amestecând încontinuu. Adaugă cașcavalul ras și mai amestecă puțin. Mămăliga cu cașcaval, muhlama sau kuymak este gata pentru a fi servită împreună cu delicioasele sarmale.

O sugestie de prezentare a acestor sarmale preparate după rețeta veche, ar putea fi să le aranjați frumos pe farfurie, sub formă de cuib, acompaniate de 1-2 linguri de varză călită. Poți diversifica preparatul adăugând sarmale asortate, fie de post, fie cu carne, sau învelite în diferite frunze comestibile, precum varză, tei sau viță de vie. Servește sarmalele cu mămăligă proaspătă sau pâine, felii de ardei iute, smântână sau hrean, în funcție de preferințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *