Local

Scandal cât casa, la Rediu: Comuna nu are buget din cauza neregulilor produse de primar!

Publicat: 29 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scandal cât casa la Rediu Comuna nu are buget din cauza neregulilor produse de primar
Bugetul comunei Rediu va avea de suferit din cauza acțiunilor primarului

Ședințele de Consiliu Local din ultima lună au produs un scandal cât casa, la Rediu. Primarul comunei, Ciprian Grosu, este în conflict total cu consilierii locali care au votat bugetul local în funcție de necesitățile și nevoile cetățenilor și comunei. Edilul încearcă să îi ducă cu zăhărelul pe consilieri, dar în cazul în care aceștia nu procedează așa cum își dorește el, amenințările și presiunile încep să curgă

Comuna Rediu, Iași, se confruntă cu o situație critică, nemaiîntâlnită până acum: bugetul local a fost votat de consilierii locali, însă acesta prezenta nereguli. La trei săptămâni după ședință, procesul-verbal nu există încă, edilul comunei încercând să anuleze amendamentele votate.

 Ciprian Grosu
Primarul Ciprian Grosu a luat în vedere ,”oportunitatea” de a bloca toată activitatea comunei

Datoriile la AFIR de 63.000 de euro produc un scandal cât casa, la Rediu

colaj sedinta consiliului local si primarul
Bugetul  local pentru anul 2022 a fost votat unanim de către consilieri

La începutul lunii martie, plenul Consiliului Local Rediu se întrunea pentru votarea bugetului local, atât de necesar pentru rezolvarea nevoilor comunității locale. O ședință de câteva ore, în care consilierii locali au votat anumite amendamente, s-a încheiat prin nesemnarea hotărârii consiliului de către președintele ședinței, Sebastian Baciu, întrucât există anumite nereguli pe care primarul nu le-a luat în calcul atunci când a propus anumite proiecte de hotărâre.

Mărul discordiei a fost reprezentat de faptul că cei 63.000 de euro datorați Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), înainte de aplicarea penalităților, reprezintă bani de care bugetul local nu dispune. Suma respectivă reprezintă fondurile care trebuie achitate în urma ratării unui proiect care trebuia realizat prin fonduri europene.

”Propunerile aduse Consiliului au venit foarte târziu, fapt care a generat prima neregulă: bugetul comunei nu a fost supus dezbaterii publice, iar în Consiliul Local a intrat foarte târziu, cu mult după termenul de 45 de zile în care acesta trebuia adoptat. Noi am amânat cu 7 zile ședința, întocmai pentru a fi prezentat dezbaterii publice. Hotărârea făcută de primar după ședință nu corespundea cu realitatea, cu ceea ce s-a discutat în ședință. Dacă până și președintele a refuzat să semneze hotărârea de după ședință, deși este consilier USR, asta spune multe. În acest caz, puteau semna alți doi consilieri și, în această situație, nici măcar consilierii dumnealui nu au dorit să semneze”, a precizat Eugen Nedelcu, consilier local din partea Pro România.

Acesta a mai afirmat și că, în urma primei ședințe, primarul a convocat o altă ședință de urgență, în cadrul căreia au fost prezenți doar opt consilieri locali, cu scopul de a anula bugetul votat în prima întâlnire. Votul unanim al celor opt a complicat situația în care se află primarul, aceștia refuzând propunerea edilului. În urma acesteia nu au întârziat să apară presiuni și intimidări din partea primarului, consilierii fiind ,”încurajați” să acopere neregulile produse de acesta în perioada în care și-a desfășurat activitatea.

 Sebastian Baciu
În urma refuzului de a semna hotărârea CL, Sebastian Baciu a primit numeroase presiuni din partea conducerii

Primarul comunei oferă încurajări și presiuni

Primarul Ciprian Grosu încearcă blocarea activității comunei, pentru că această manevră reprezintă o oportunitate prin care poate pune lucrurile în regulă.

”Pe data de 25.03.2022, primarul Grosu, în loc să respecte legea și să supună la vot proiectul de Buget, în forma aprobată inițial de către consilierii locali, invită consilierii și cetățenii la o discuție despre «Oportunitatea de a bloca toată activitatea comunei». Probabil, pentru domnul Grosu aceasta este o oportunitate, dar pentru consilierii responsabili și pentru cetățeni este o tergiversare a proiectului de buget și, implicit, a proiectelor de dezvoltare a comunei”, se arăta în raportul consiliul local al comunei Rediu.

După refuzul președintelui de ședință de a semna hotărârea Consiliului Local într-o formă diferită de cea care a fost votată de consilieri, primarul Ciprian Grosu a început să facă presiuni, pentru a-l intimida și obliga pe acesta să semneze.

Cu toate acestea, consilierii sunt nemulțumiți de dedesubturile pe care le au acțiunile edilului, susținând totodată că urmările acțiunilor sale vor fi serioase.

În urma celei de-a doua ședință, aceștia susțin publicarea pe rețelele de socializare ale comunei a înregistrării care arată cel mai bine comportamentul celui care se află în scaunul de conducere, care a generat un scandal cât casa, la Rediu.

”Nu știu ce dedesubturi are domnul primar, dar vor exista blocaje din cauza AFIR-ului. Împreună cu restul consilierilor locali am cerut să pună public înregistrarea de la ședința a doua, pentru că domnul primar postează doar ce îi convine dumnelui pe pagina de Facebook a comunei”, a afirmat un alt consilier local din Rediu.

Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu edilul comunei, însă acesta nu a putut fi contactat.

Adauga un comentariu