Local

Scandal fără precedent pe redeschiderea spitalului mobil de la Lețcani! Cei care au îngropat unitatea medicală se ascund în spatele unor documente secrete. Neregulile au fost pasate între instituții

Publicat: 01 apr. 2021
Containerele medicale ce compun spitalul mobil de la Lețcani, județul Iași, pentru tratarea bolnavilor infectați cu COVID-19
Spitalul mobil de la Lețcani a stârnit un scandal uluitor în plenul CJ Iași, după ce consilierii PSD nu au fost de acord cu o comisie de anchetă asupra licitației derulate de Asociația Euronest

Ceartă fără precedent pe spitalul mobil de la Lețcani. Proprietarul acestuia, Asociația Euronest, susține că toate neregulile au fost remediate și că spitalul poate fi redeschis. Șefii administrației județene arată contrariul și susțin că neregulile sunt în continuare ascunse sub preș. Grupul PSD din CJ Iași a făcut un nou circ în plenul instituției, refuzând să intre într-o comisie care verifică achiziția de la Lețcani

Are sau nu spitalul mobil de la Lețcani toate avizele pentru a putea fi redeschis? Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, proprietarul spitalului destinat bolnavilor de COVID-19, susține că toate neregulile au fost remediate și că unitatea poate fi redeschisă. Alte instituții însă arată că problemele sunt mai grave și că doar o epxertiză tehnică va stabili dacă spitalul va putea funcționa sau nu în condiții normale. În timp ce Euronest susține că totul este în regulă, Consiliul Județean (CJ) Iași arată contrariul. Iar disputa a atins și accente politice, din cauza celor apropiați de Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, artizanul eșecului de la Lețcani.

CJ cere lămuriri pentru redeschiderea spitalului mobil de la Lețcani

Conducerea Consiliului Județean Iași s-a arătat nemulțumită de situația de spitalul mobil Lețcani și a cerut lămuriri de la Euronest. Costel Alexe, președintele CJ Iași, a precizat că dacă instituții precum Spitalul de Boli Infecțioase, Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau Direcția de Sănătate Publică nu își dau avizul, unitatea de la Lețcani nu poate funcționa în condiții normale.

„Consiliul Județean a alocat resurse suplimentare față de cele 10 milioane de euro, ca sprijin tehnic și logistic, astfel încât aștept ca Euronest, proprietarul spitalului, să-l facă operațional. Este un spital necesar, care însă trebuie să corespundă tehnic și medical pentru ca echipa de la Boli Infecțioase să facă un act medical de calitate. Viața pacienților nu trebuie pusă în pericol”, a precizat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Spitalul de Boli Infecțioase va decide redeschiderea unității de la Lețcani

Șefii județului au explicat clar că, fără o expertiză, spitalul nu poate fi redeschis. Practic, cei de la Spitalul de Boli Infecțioase nu vor să-și asume neregulile ce ar putea apărea în cazul altor defecțiuni.

„Echipa medicală a Spitalului de Boli Infecțioase și DSP își doresc ca la secția exterioară de la Lețcani să nu fie alte riscuri. S-au observat disfuncționalități în zona de căldură, în zona rețelei electrice. Cei de la echipa administrativă a spitalului au dorit să aibă o situație foarte clară a instalațiilor electrice de acolo, instalații supuse riscului. Această condiție a fost supusă și de cei de la ISU. Acele schițe electrice trebuie puse la dispoziție. Să sperăm că nu vor fi și măsuri impuse de către experți. DSP va putea face evaluarea pentru a lua decizia deschiderii spitalului”, a spus Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași.

În ultimele săptămâni, cei de la Euronest au negat de fiecare dată neregulile.

Conducerea Euronest: Nu sunt probleme la spitalul de la Lețcani

În ciuda situației prezentate, conducerea ADI Euronest susține că toate deficiențele au fost remediate și că spitalul este funcțional. Alina Popa, directorul Euronest, a menționat că neregulile constatate de către corpul de control al Ministerului Sănătății au fost remediate. Inspectorii au descoperit 31 de nereguli ce au dus la închiderea spitalului.

„În acest moment, ca și acum două săptămâni, spitalul de la Lețcani este perfect funcțional și poate fi în orice moment redeschis. Acum două săptămâni am comunicat corpului de control al Ministerului Sănătății stadiul implementării măsurilor. Toate măsurile care reveneau Euronest au fost integral remediate. Au mai fost două măsuri pentru care am mai fi avut nevoie de timp. Urmare a răspunsului primit de la Agenția Națională a Medicamentului, s-a constatat că o mențiune din raport, cea referitoare la obținerea avizului de funcționare de la agenție, nu ne este aplicabilă. Euronest nu e furnizor de servicii medicale. La acest moment, toate măsurile dispuse în sarcina Euronest au fost remediate”, a susținut Alina Popa, directorul ADI Euronest.

Scandal uluitor în plenul CJ Iași pentru spitalul de lângă municipiu

Consilierii județeni au decis ieri să înființeze o comisie de anchetă asupra licitației derulate de Euronest pentru spitalul mobil de la Lețcani. Comisia urma să fie compusă din 7 aleși județeni, perioada verificărilor fiind între 5 aprilie și 5 iunie. Doar că acest proiect a stârnit un scandal uriaș între consilieri. Cei de la PSD au părăsit sala de plen în momentul discuțiilor, după ce au fost împinși de la spate de Cristian Stanciu și Mircea Manolache. Cei doi au folosit ca motiv declarațiile Alinei Popa și au impus ieșirea din sala de ședințe.

Cum spitalul a fost cumpărat în timpul mandatului lui Maricel Popa, iar toate problemele au fost semnalate încă de acum câteva luni, cei de la PSD nu au făcut decât un circ ieftin. Cum PSD nu a vrut să nominalizeze vreun membru în comisie, aceasta va fi compusă din 5 persoane. Din aceasta vor face parte Adrian Acostoaie (PMP), Romeo Vatră, Sorin Trandafirescu și Constantin Dolachi (PNL) și Răzvan Socolov (USR-PLUS). Prima întâlnire a comisiei va avea loc în cursul săptămânii viitoare.
Adauga un comentariu