Portul Constanţa este păzit de o singură patrulă de poliţie, deşi ar trebui să acopere 5 hectare de port şi să monitorizeze un flux de intrări în port de aproximativ 10 mii de persoane şi autoturisme în 24 de ore, arată Sindicatul Europol.
Sindicatul Europol a publicat, miercuri, 20 decembrie 2023, pe pagina de Facebook, situaţia Portului Constanţa, despre care arată că este păzit de o singură patrulă de poliţie.
„Aceasta ar trebui, potrivit Sindicatului Europol, să acopere 5 hectare de port; să monitorizeze 13 porţi de acces în port să monitorizeze un flux de intrări în port de aproximativ 10 mii de persoane şi auto în 24 de ore şi să instrumenteze sute de dosare de furt, tâlhărie, loviri şi alte violenţe, furt de identitate, migraţie ilegală, infracţiuni economice, rutiere etc.
Oare care este interesul guvernanţilor să aibă poliţişti puţini, prost plătiţi şi fără logistică?! Oare câţi bani se fac din ilegalităţi în portul Constanţa?!”, se întreabă sindicaliştii.
De asemenea, sindicaliştii de la Europol susţin că au cumpărat din Portul Constanta un kilogram de cocaină.
IGPR dezminte afirmaţiile făcute de Europol
IGPR dezminte acuzațiile făcute de Sindicatul Europol despre patrulele de poliție din Portul Constanța.
Astfel, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) reacționează după ce Sindicatul Europol a transmis că Portul Constanța este păzit de o singură patrulă de poliție, considerând informațiile ca fiind „tendențioase”.
„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, privind activitățile de patrulare din Portul Constanța, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele: Informațiile vehiculate sunt vădit tendențioase, în condițiile în care Poliția Română nu a avut și nu are atribuții de pază, cu excepția propriilor sedii. În Portul Constanța, paza este asigurată de o firmă specializată”, transmite IGPR.
Potrivit IGPR, în Portul Constanța, Poliția Română acționează prin următoarele structuri: Serviciul de Poliție Transporturi Maritime, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța și Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime.
„Fiecare structură a Poliției Române acționează conform competențelor, independent sau în cooperare cu Poliția de Frontieră. În mod concret, SPTM și SCCOPM totalizează peste 100 de funcții, nivelul de încadrare fiind de 82,5%. De asemenea, polițiștii care patrulează nu au atribuții de soluționare a dosarelor penale, acest atribut revenind structurilor specializate”, mai arată IGPR.