Local

Scandal la evacuarea din Casa „Berthelot”! Primăria Iași a apelat la o armată de oameni! Chiriaș: „Mi-au pus viața în pericol”- FOTO, VIDEO

Publicat: 20 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Evacuarea ultimului chiriaș din Casa „Berthelot” s-a lăsat cu scandal. O armată de oameni adusă de la Salubris s-a ocupat de evacuarea clădirii. Primăria Iași vrea să investească 1 milion de euro în reabilitarea clădirii. „Mi-au pus viața în pericol. Multe lucruri au dispărut”, a declarat utlima chiriașă din imobil. Clădirea este un simbol al Centenarului Marii Uniri. În Primul Război Mondial, în casă a locuit generalul francez Mathias Berthelot

La începutul acestei săptămâni, Primăria Iași a apelat la un executor pentru a-l evacua pe ultimul chiriaș din Casa „Berthelot”, imobil aflat pe lista monumentelor istorice. Edilii au apelat la un executor judecătoresc pentru a pune în aplicare decizia magistraților. Însă, procedura nu s-a derulat fără scandal. Împreună cu o armată de oameni de la societatea de salubritate, a fost eliberată clădirea.

„Nici măcar nu m-au mai înștiințat. M-a anunțat o vecină. Mi-au pus viața în pericol. Nu au purtat mască de protecție în timpul intervenției. Le-am atras atenția, pentru că era prezentă și fiica mea. Multe lucrurui au dispărut, nu știu unde au fost duse. Sunt bijuterii, filme făcute de tatăl meu. Am sunat la Poliție să le spun că au dispărut. Mi-au transmis că au fost depozitate la un punct termic din Păcurari. Nu știu unde să mai caut lucrurile. Un camion a fost dus la apartamentul din A. Panu dat de Primărie. Executorul fuma sfidător în casă”, a declarat Andreea Agapi, ultima chiriașă din Casa „Berthelot”.

Casa „Berthelot” va fi modernizată cu fonduri de la bugetul local

Starea deplorabilă a Casei „Berthelot” a fost semnalată de cotidianul BZI încă din luna mai 2017. Ulterior, municipalitatea ieșeană a încheiat un contract pentru reabilitarea clădirii. Licitația a fost câștigată de către firma Iasicon SA, condusă de afaceristul Titel Sinescu. De acum, lucrările pot fi realizate după evacuarea ultimului chiriaș. Clădirea este un simbol pentru Centenarul Marii Uniiri, mai ales că în perioada Primului Război Mondial a fost reședința unui general francez.

„General francez, Henri Mathias Berthelot a trăit în intervalul 1861-1931. În calitate de șef al Misiunii militare franceze în România, în cursul Primului Război Mondial, generalul a locuit în clădirea din Copou timp de un an. Activitatea militară a francezului a fost decisivă pentru lupta împotriva armatei germane. Francezul a contribuit la organizarea armatei, având aproximativ 400.000 de oameni, flancată de alte trei armate rusești, de aproximativ un milion de militari”, au arătat istoricii.

Conflictul durează de aproape trei ani

În momentul în care s-a anunțat că imobilul va intra în reabilitare, Andreea Agapi a solicitat alt spațiu locativ, care să fie cât mai aproape de un spital, aceasta suferind de o boală cronică. Municipalitatea nu a ajuns la un acord cu chiriașa și s-a ajuns la mai multe procese intentate de Agapi. La un moment dat, Agapi a indicat o clădire din Copou, unde era dispusă să suporte toate cheltuielile legate de reabilitare. Până la urmă, edilii și-au dat seama că imobilul nu poate fi dat în folosință. În acest moment, Andreea Agapi și fiica acesteia au primit un apartament cu o cameră situat pe strada A. Panu, dar care nu este conectat la rețeaua de gaze naturale. În cei trei ani, familia Agapi a trăit în hoteluri, vecini și chiar în sălile de așteptare din gări.

Protestele i-au băgat fiica la „Socola”

La începutul acestui an, Andreea Agapi și fiica acesteia au protestat în fața Primăriei Iași pentru că nu s-a rezolvat situația locativă. Șefii din instituție au chemat Jandarmeria și reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași. Au fost urcate în dubă și examinte psihiatric la Institutul „Socola”. S-a dovedit că cele două protestatare nu sufereau de dereglări psihice. Chiar și așa, DGASPC a hotărât să o închidă pe minoră într-un centru de primire de urgență. Asta în condițiile în care fata protesta pentru că nu beneficia de condiții normale de studiu în clădirea pusă la dispoziție de edili. Sofia Agapi excela la Geografie, fiind și premiantă la mai multe olimpiade de profil.

Adauga un comentariu