Local

Scandal pe cadavrul CET. Se lasă cu plângeri penale pentru minciuni. Primarul Mihai Chirica dă asigurări: „Iașul va avea termoficare”

Publicat: 07 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scandal pe cadavrul CET. Se lasă cu plângeri penale pentru minciuni. Primarul Mihai Chirica dă asigurări Iașul va avea termoficare

Deputatul scandalagiu Marius Bodea a reușit să provoace o nouă serie de minciuni cu tentă electorală. Liberalul a aruncat în spațiul public o serie de informații legate de soarta fostei Centrale de Termoficare și a băgat panica printre ieșeni. Primăria a demontat toate minciunile liberalului și a dat asigurări că ieșenii vor avea căldură și în această iarnă. Totul în urma unor procese prin care s-a lămurit soarta bunurilor de la fosta centrală de termoficare

Soarta fostei centrale electrice de termoficare a orașului a ajuns subiect de campanie electorală. Deputatul PNL Marius Bodea a ajuns din nou să mintă ieșenii și să iasă public cu o informație privind CET și faptul că primăria a pierdut centralele de termoficare și rețelele aferente. Pentru a demonta toate aceste acuzații, edilul Mihai Chirica a prezentat detaliat soarta CET și cum s-au derulat procesele.

Joi, 5 decembrie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea de revizuire introdusă de municipiul Iași în Dosarul 1137/1/2019. Obiectul revizuirii l-a constituit contradictorialitatea a două hotărâri judecătorești pronunțate tot de Înalta Curte în dosarul CET.
Astfel, prin hotărârea definitivă pronunțată de Înalta Curte în dosarul nr. 581/99/2015, a respins acțiunea introdusă de CET și a admis apărările municipiului Iași. Instanța a reținut faptul că toate bunurile reglementate de contractul de concesiune sunt supuse priorității interesului public. Potrivit contractului de concesiune, la încetarea acestuia, CET, în calitate de concesionar, are obligația de a restitui bunurile de retur în deplină proprietate.

O nouă hotărâre

După pronunțarea acestei hotărâri judecătorești, tot Înalta Curte s-a pronunțat în dosarul nr. 629/99/2012, care a avut ca obiect acțiunea în revendicare introdusă de municipiu împotriva CET. Această acțiune a fost respinsă. Valoarea bunurilor revendicate a fost apreciată în instanță ca fiind de 69.8 milioane lei. Prin decizia în cauză, Înalta Curte nu a instituit un titlu executoriu în favoarea CET, ci doar a respins revendicarea municipiului Iași.

Deși s-a respins acțiunea în revendicare, Înalta Curte a statuat definitiv și irevocabil în favoarea municipiului că toate investițiile care fac obiectul programelor aparțin domeniului public. „Toate investițiile care fac obiectul programelor de modernizare aparțin domeniului public. Toate sunt trecute în contabilitatea Primăriei și sunt în patrimoniul dat în concesiune și evidența contabilă a operatorului Veolia Energie, care are obligația să le exploateze și să le returneze la sfârșitul contractului”, a arătat primarul Mihai Chirica.

Plângere penală

Edilul a arătat că municipalitatea va face și o plângere penală împotriva celor care au viciat interesele orașului și au propagat informații contradictorii. Vizat este tocmai Marius Bodea, după declarațiile acestuia. Edilul Iașului a subliniat și faptul că există diferențe majore între valoarea bunurilor revendicate în instanță și valoarea investițiilor făcute în modernizarea sistemului de distribuție a energiei termice.

„Valoarea bunurilor CET din dosarul 629/99/2012 este de 69,8 milioane de lei. Valoarea tuturor bunurilor CET pe care le avem înregistrate în contabilitate la momentul actual este de 73 de milioane de lei, diferența reprezentând bunuri casate. Pe de altă parte, valoarea tuturor investițiilor pe care Primăria municipiului Iași le-a făcut până acum în sistemul de termoficare este de 439,6 milioane de lei. Valoarea tuturor creanțelor pe care le avem de recuperat de la CET Iași este de 258 de milioane de lei. Prin urmare, ponderea bunurilor despre care vorbim este evident mai mică față de valoarea bunurilor revendicate și creanțele către bugetul local”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Edilul a dat asigurări că furnizarea agentului termic către consumatori nu se află sub semnul întrebării.

„În prezent, CET Iași are în stoc cărbune suficient pentru două sezoane. Veolia nu ar fi făcut această aprovizionare dacă ar fi avut vreun semnal că exista vreun pericol care să-i pună la îndoială obiectul muncii. Asigur întreaga populație a municipiului Iași că nu există niciun pericol de a rămâne fără apă caldă și căldură”, a încheiat primarul Mihai Chirica.

Adauga un comentariu