Scandal monumental în instanță pentru un teren la marginea municipiului Iași. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București cere în instanță retrocedarea a 170 de hectare de pădure și teren în localitatea Schitu Duca. Instituția de învățământ a pierdut o dată în instanță, însă recent a înaintat o nouă cerere către magistrați. Miza este una colosală, terenul fiind estimat la câteva milioane euro
Bătălia pentru suprafețele de teren din zona județului Iași este departe de a se fi încheiat. Un astfel de dosar este și cel de la marginea municipiului Iași, din localitatea Schitu Duca. Între comuna Schitu Duca și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București s-a iscat un conflict pe retrocedarea unor suprafețe forestiere din satele Poieni și Pocreaca. Deși Primăria Schitu Duca a avut câștig de cauză, instituția de învățământ a deschis recent o nouă acțiune la Tribunalul Iași.
Detalii șoc din spatele afacerii. Universitatea „Carol Davila” vânează un teren uriaș lângă municipiul Iași
Scandalul dintre cele două părți durează încă din anii 1990. Primăria comunei Schitu Duca s-a războit cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” pe terenul de la Pădurea Bucium, miza fiind extrem de mare. Totul a plecat din perioada interbelică, când proprietatea deținută de Margareta, soția Dr. Ernest Juvara. Aceasta ar fi donat suprafața de 170 de hectare teren și pădure din Schitu Duca către Facultatea de Medicină București. Actuala UMF „Carol Davila” este urmașa Facultății de Medicină din perioada interbelică. În aceste condiții, UMF a cerut în instanță reconstituirea dreptului de proprietate. Deși a pierdut o dată în instanță disputa cu primăria ieșeană, dar și cu Comisia Județeană de Fond Funciar (CJFF), UMF „Carol Davila” a deschis săptămâna trecută un nou proces.
Din nou în instanță. UMF „Carol Davila” își cere iar terenul de la pădurea Bucium
În data de 9 decembrie 2020, UMF „Carol Davila” a deschis o nouă acțiune în instanță la Tribunalul Iași. În dosarul 6017/99/2020, UMF a cerut penalități de la comuna Schitu Duca, Comisia Locală de Fond Funciar și Comisia Județeană de Fond Funciar. Instituția de învățământ a cerut pretenții la Legea 10/2001. Practic, Universitatea vrea să primească altceva, fie la schimb, fie drepturi bănești dacă nu poate intra în posesia suprafeței de teren solicitate anterior și la care nu a avut câștig de cauză.
Fostul primar al comuei Schitu Duca, Mihai Mihalache, a susținut că Universitatea nu a avut niciodată o dovadă concretă legată de această moștenire. Mihalache a arătat că actuala conducere a primăriei ar trebui să nu cedeze nici de această dată pentru a pierde patrimoniul comunei.
„Noi am câștigat un proces cu universitatea cum că ei nu au ce să primească de la comuna Schitu Duca. Sentința a fost favorabilă comunei. S-a întocmit documentația pentru noi, așa cum ar fi trebuit. Niciodată Primăria din Schitu Duca nu o să aibă vreo obligație pentru UMF București. Sper ca situația să nu se schimbe acum și cineva să cedeze în favoarea lor”, a spus Mihai Mihalache, fostul primar din comuna Schitu Duca.
Istorie de aproape o sută de ani. UMF „Carol Davila” revendică moșia unui doctor celebru din Iași
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a susținut în fața instanței că este moștenitoarea de drept a averii lăsate de familia Juvara în zona Poeni din Iași.
„Din cercetarea adreselor emise de Arhivele Naționale către reclamantă, aceasta a început să verifice fundamentul cererii sale și să intre în posesia unor înscrisuri doveditoare în legătură cu vechea proprietate Margareta Ernest Juvara, abia în anii 2014-2015. Este vorba despre un interval considerabil de peste 10 ani de la data la care a trimis notificarea nr. 1001/2002 către Regia Romsilva. Este evident că reclamanta nu a acționat cu diligență, iar acțiunea va fi respinsă”, se arată în motivarea ultimei instanțe.
Astfel, UMF „Carol Davila”, deși susține că este moștenitoarea averii familiei Juvara a rămas fără suprafața de lângă pădurea Bucium.
Cine a fost medicul Ernest Juvara? Bătaie la sânge pe averea acestuia din municipiul Iași
UMF „Carol Davila” și Primăria Schitu Duca se războiesc pe averea lăsată de familia medicului Ernest Juvara. Acesta a fost un celebru anatomist și chirurg, născut la 14 mai 1870 în Bârlad. A fost primul medic care a introdus, la Iași, rahianestezia, fără a exclude celelalte tipuri de analgezie. A fost președinte al Societății Române de Chirurgie în perioada 1929-1930. Doctorul a decedat în 1933. Un an mai târziu, Margareta Juvara, soția acestuia, a dat o parte din avere Facultății de Medicină din București.