Local

Scandal printre asociațiile de proprietari din Iași. Peste 2.600 de ieșeni îngheață de frig în propriile apartamente. Datoriile sunt de 1 milion de euro

Publicat: 07 dec. 2020
Asociațiile de proprietari din Iași au acumulat datorii de 1 milion de euro la energie termică
Mai multe scări de bloc din municipiul Iași au acumulat datorii la căldură

Peste 2.600 de ieșeni au acumulat datorii de 1 milion de euro către furnizorul de energie termică. La începutul iernii, 162 de scări de bloc din municipiul Iași au rămas debranșate de la cădura centralizată a orașului din cauza datoriilor acumulate în timp. Municipalitatea a cerut ca datornicii să plătească o parte din sumă, furnizorul de căldură urmând a șterge penalitățile acumulate la scările de bloc cu datorii

Situație șocantă în municipiu Iași la începutul sezonului de iarnă 2020-2021. Din cauza datoriilor acumulate către furnizorul de energie termică, un număr uriaș de apartamente nu sunt racordate la căldură. Datoriile acumulate de către asociațiile de proprietari din Iași au crescut exponențial, iar situația pare una fără ieșire. Primăria Iași a găsit o soluție de compromis pentru ca asociațiile să mai scape de datorii, însă situația este departe de a se rezolva.

Se renunță la penalități. Datoriile asociațiilor de proprietari din Iași au ajuns la 1 milion euro

Primarul Mihai Chirica a arătat care este situația datoriilor acumulate de asociațiile de proprietari din municipiul Iași. O propunere pentru ca cele peste 2.600 de apartamente să fie rebranșate ține de renunțarea la penalități. Astfel, asociațiile ar urma să achite numai datoriile curente.

„Din cele 30 de mii de apartamente care sunt încălzite în sistem centralizat, sunt 162 scări de bloc neîncălzite, ceea ce înseamnă 2.647 apartamente în momentul de față. Acest lucru se datorează creanțelor. La sfârșitul lunii noiembrie 2020, creanțele depășeau 4,7 milioane de lei. Foarte important este să vedem cum scăpăm de ele. Am avut mai multe discuții cu furnizorul de energie termică zilele acestea. Am găsit o soluție care mie mi se pare foarte bună de aplicat. Vorbim despre renunțarea la penalități. În momentul de față, furnizorul de energie termică renunță în totalitate la penalități dacă asociațiile de proprietari își plătesc doar debitul, iar penalitățile înregistrate se scad. Singura condiție e plata datoriilor la energia termică”, a spus primarul Mihai Chirica.

Asociații de proprietari cu datorii uriașe. Sume acumulate ani la rând

Mai multe asociații de proprietari din Iași nu au reușit să-și achite datoriile, acestea fiind tot mai mari. De exemplu, 6 asociații au datorii mai mari de 100 de mii de lei fiecare, respectiv 980 de mii de lei creanțe acumulate la energie termică. Alte 16 asociații au creanțe cuprinse între 50 de mii și 100 de mii de lei, valoarea totală a datoriilor fiind de aproape 1 milion de lei. De asemenea, 98 de asociații au datorii acumulate între 10 mii și 50 de mii de lei și adună împreună un cumul de 2,4 milioane de lei restanțe. Primarul Mihai Chirica s-a arătat nemulțumit de unii șefi de asociație care nu au reușit să plătească datoriile respective.

„Am avut mai multe discuții chiar tensionate. Cât a fost vara de lungă, președinții de asociații în special nu s-au ocupat să vadă de ce nu se poate face eșalonare din timp și trebuie să vină de fiecare dată frigul când își amintesc că trebuie să plătească și căldura. De altfel, nu s-ar fi oprit căldura dacă aceste datorii nu creșteau peste 10 mii de lei. Aici e și problema. Dacă plăteau în timpul verii, iar datoriile nu creșteau, nu ar fi avut probleme”, a menționat primarul Mihai Chirica.

1 milion de lei penalități în municipiul Iași. Se încearcă scăderea datoriilor pentru toate scările de bloc afectate

Pe rolul instanțelor de judecată sunt câteva mii de procese intentate de către autoritatea locală pentru recuperarea datoriilor acumulate de rău-platnici. Din cauza acestora suferă și ieșenii care nu au datorii, dar care locuiesc în scările de bloc debranșate din oraș. În plus, este obligația șefilor de asociații să dea în judecată rău-platnicii, însă acest lucru nu s-a întâmplat, iar situația pare că a scăpat de sub control.

„De la zi la zi noi branșăm. Recent am făcut un document între furnizorul de energie termică și asociația de proprietari, iar blocurile L de la Ciric am reușit să le rebranșăm. S-a văzut lipsa de implicare a administratorilor și a președinților de asociații de proprietari, motiv pentru care e transmis un semnal. 1 milion de lei reprezintă penalitățile. Să-și facă eșalonări și să încerce să ajungă sub 10 mii de lei pentru a porni căldura”, a mai menționat primarul Mihai Chirica.

Comentarii
 • Veolia nu are voie sa opreasca caldura la asociatiile de proprietari conform legii.
  Da-ti in judecata Primaria si Veolia pentru abuz in serviciu.
  In alta ordine de idei cand la asociatii ajung sa le conduca persoane fara pregatire si fara simt de raspundere si care ajung simpli ”CAMATARI” la furtisagurile Veoliei aveti rezultatul care il aveti.
  Da-ti in judecata VEOLIA pentru umflatul facturilor

 • CEI DE LA ANAF DE CE NU VERIFICA ASOCIATIA TERMOSERVICE IASI CONDUSA DE UN ESCROC CU DOSAR PENAL CE AR TRBUI SA ZACA IN PUSCARIE ? E MANA IN MANA CU CHIRICA ?

 • Veolia se pregătește de faliment își iau catrafusele și pleacă deja unii proprietari s-au debranșat și au montat centrale termice pe gaz.

 • Pentru Zeus
  Esti intr-o grava mare eroare, nu exista ”ASOCIATIA TERMOSERVICE IASI” ci este o firma a primariei ce administreaza ilegal asociatii formate din apartamente proprietate personala, o firma care tot timpul cat a fost verificata de Curtea de Conturi a gasit-o la furat.
  Poate au curaj ziarele din Iasi sa publice Rapoartele anuale la controalele facute la TERMOSERVICE unde scrie clar haos total in contabilitate si lipsa ”faptic” din cont a unei mari sume de banii incasati ”scriptic”.
  Deocamdata atat.

 • Imi place raspunsul lui Chirica, ”Singura condiție e plata datoriilor la energia termică”, a spus primarul Mihai Chirica”,
  Serios dom primar, esti sigur ca cetatenii sunt vinovati de valorile mari la energie termica pe care populatia nu reuseste sa le plateasca!?
  Dece nu verifici matale cum este posibil ca la o medie a temperaturii exterioare de peste + 7,5 grade celsius sa ai consum in scarile de bloc de 23 de Gigacalorii, cum este posibil sa duduie caloriferele de caldura in casa la temperaturi de peste 15 grade afara, cum este posibil sa ai valori atat de mari in facturile emise de Veolia in contextul cand iarna 2019-2020 a fost cea mai calda in ultimii 60 de ani.
  Dece nu verifici matale Veolia cum emite facturile catre populatie si mai ales daca sunt reale, asta ca sa nu spui ca populatia nu-si plateste datoriile la energie termica.
  Si apropo vezi ca Veolia numai din diferenta deltateului la apa calda a luat de la populatie peste 7 milioane de euro in plus din 2011 de cand i s-a dat serviciul de termoficare al Iasului.
  Nu crezi, iti facem demonstratia ca avem dreptate dar atunci PRIMARIA va fi CULPABILA si trebuie sa plateasca mai ales acum cand avem o noua Directiva Europeana pe protectia consumatorului.

Adauga un comentariu