Local

Scenariile în care vor funcționa spitalele ieșene dacă numărul infectărilor cu noua tulpină Delta explodează! Deja, încă doi ieșeni sunt suspecți

Publicat: 09 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scenariile în care vor funcționa spitalele ieșene dacă numărul infectărilor cu noua tulpină Delta explodează Deja încă doi ieșeni sunt suspecți
Dr. Florin Roșu și Dr. Vasile Cepoi vorbesc despre scenariile în care vor funcționa spitalele ieșene

Toate unitățile medicale din județul Iași vor funcționa ca în plină stare de urgență dacă numărul infectărilor cu noua tulpină Delta va crește. Zonele tampon vor fi din nou extinse, iar secțiile abia transformate în non-COVID-19 vor redeveni secții COVID-19

Spitalele ieșene vor reveni la forma de funcționare din martie 2020 în condițiile în care numărul cazurilor de infectare cu noua tulpină Delta va crește! Zonele tampon vor fi extinse și secțiile abia transformate în non-COVID-19 vor fi din nou secții COVID-19. Medicii ieșeni așteaptă rezultatul testelor a doi pacienți suspecți.

„Mai sunt două persoane suspecte și așteptăm răspunsul. Am trimis testele la Institutul «Matei Balș» din Bucuești abia ieri, 8 iulie 2021. Sunt pregătite scenariile de rezervă. Fiecare spital are un plan de rezervă! În cazul în care revenim la situația din luna martie 2020, și spitalele vor reveni la aceeași formă. Zonele tampon vor fi din nou extinse la o capacitate mai mare, pentru a se putea face trierea. În urmă cu aproximativ patru luni, spitalele s-au întors la forma normală de funcționare, cea de dinaintea pandemiei de COVID-19.

Dacă numărul de infectări va crește rapid, secțiile COVID-19 din spitale care au fost transformate în non-COVID-19 vor fi din nou destinate pacienților infectați. Sperăm totuși să nu ajungem din nou în această situație. Trebuie menționat că, dacă incidența va fi una mare, restricțiile stricte de combatere a bolii vor fi și ele reintroduse. Întreaga populație trebuie să știe că pandemia nu s-a încheiat și trebuie să ne protejăm în continuare. Masca trebuie purtată în continuare, evitarea aglomerației este și aceasta o soluție, iar importantă este imunizarea”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică din Iași.

Pacientul infectat cu Delta care se afla în stare gravă și-a revenit

Pacientul din județul Iași infectat cu noua tulpina Delta, care se afla în stare gravă în secția de Anestezie și Terapie Intensivă, la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași, și-a revenit. Acesta este bine, stabil și rămâne sub supravegherea medicilor. Bărbatul abia se întorsese din Norvegia, iar când a ajuns în țară a început să se simtă rău. Medicii au supectat că este purtător de tulpina Delta, iar în urma secvențierii, rezultatul a fost pozitiv. Bărbatul se numără printre primii trei pacienți din județul Iași, infectați cu această tulpină.

„Unul dintre pacienți infectați cu Delta din județul Iași care a fost internat în stare gravă la ATI și-a revenit. Acesta a fost transferat în salon și se recuperează. Suntem într-o situație destul de complicată, dar cu siguranță vom face față, având în vedere că avem o experiență în spate. În momentul în care observăm o creștere a numărului de cazuri, începem treptat modificările în spital, din punct de vedere epidemiologic. Toate se fac treptat și din timp, pentru a-i proteja pe ceilalți pacienți non-COVID-19. Luăm în calcul și extinderea secțiilor COVID-19. Ne așteptăm ca numărul acestor infectări cu noua tulpină Delta să crească odată cu revenirea în țară a românilor plecați la muncă în străinătate”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, Iași.

Spitalul de Boli Infecțioase este singurul centru de excelență din Moldova în diagnosticarea, tratarea și îngrijirea pacienților cu patologie infecto-contagioasă și secvențiere. Aici au fost identificați primii pacienți COVID-19 cu tulpina Delta, diagnosticul fiind confirmat și la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Când au fost depistate primele cazuri de Delta în Iași

Reamintim că, pe 6 iulie 2021, au fost confirmate primele cazuri de infectare cu tulpina Delta în Iași. Medicii ieșeni au anunțat că au intrat în alertă după ce mai multe persoane au fost confirmate pozitiv cu noua tulpină. În total, zece persoane au fost confirmate cu această tulpină. Trei pacienți din județul Iași, care au fost depistați cu noua tulpină, au vârste de 42, 61 și 68 de ani, iar alte șapte persoane sunt din județul Bacău. Printre cei șapte din Bacău se află o familie întreagă contaminată cu noua tulpină: părinții, de 36 și 29 de ani, și patru copii, cu vârste de 3, 5, 7 și 8 ani.

În Bacău a mai fost depistat un pacient din alt focar, în vârstă de 62 de ani. Pacienții, în marea lor majoritate, sunt proaspăt întorși din Irlanda, ceea ce i-a determinat pe medici să ridice suspiciunea majoră de infectare cu tulpina Delta. Dintre cei trei pacienți din județul Iași, doar unul se află în stare gravă în Secția ATI. Pacienții din județul Bacău se află sub supravegherea medicilor de acolo. Toți cei zece pacienți confirmați pozitiv cu noua tulpină Delta s-au prezentat la spital cu febră și tuse. Medicii ieșeni au precizat că aceștia aveau și o disfuncție respiratorie.

Adauga un comentariu