Titlurile zilei

Scenariu-șoc la Primăria Iași din cauza problemelor primarului Mihai Chirica! Măsura DNA a schimbat toate planurile

Publicat: 07 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scenariu-șoc la Primăria Iași din cauza problemelor primarului Mihai Chirica Măsura DNA a schimbat toate planurile
În lipsa lui Mihai Chirica la Primăria Iași, Consiliul Local poate desemna un ales local să fie viceprimar interimar pentru a se reîntregi executivul instituției

Primăria Iași a rămas pentru o vreme fără Mihai Chirica, plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, cu interdicția de a intra în Palatul Roznovanu. Dacă situația va persista, Consiliul Local poate desemna un ales local să fie viceprimar interimar

Situație ingrată la Primăria municipiului Iași, după ce primarului Mihai Chirica i-a fost interzis să mai ocupe funcția pentru următoarele 60 de zile. Viceprimarul Daniel Juravle este cel care va coordona activitatea municipalității în perioada respectivă, alături de Cezar Baciu, celălalt viceprimar al orașului. Într-o asemenea situație, dacă măsura impusă de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) va persista, se poate promova și un consilier local cu atribuții de viceprimar pentru a reîntregi conducerea executivă de la Primăria Iași. Primarul Mihai Chirica va contesta însă decizia DNA în aceste zile.

Cine poate conduce Primăria Iași în lipsa lui Mihai Chirica?

Într-un asemenea scenariu în care primarul Mihai Chirica nu va reveni prea curând la vârful primăriei, se poate ajunge ca un consilier local să preia atribuții de viceprimar. Conform unor surse din mediul politic, această funcție interimară este vânată de câțiva aleși locali. Printre aceștia se numără Ciprian Bostan sau Eduard Boz, ambii de la PNL. Cum majoritatea din Consiliul Local (CL) este compusă din PNL-PMP, alături de viceprimarul Cezar Baciu, o asemenea situație este plauzibilă. Ciprian Bostan a susținut că nu poate fi însă vorba acum de așa ceva.

”Deocamdată sunt doi viceprimari care au mandat. Este prematur să vorbim de așa ceva. Intenția mea este publică, am mai spus că îmi doresc, dar nu poate fi vorba acum de așa ceva. Dacă unul dintre viceprimari își va pierde mandatul, atunci vom putea discuta”, a spus Ciprian Bostan, consilier local PNL.

PSD Iași vrea să rămână în opoziție

Pe de altă parte, aleșii PSD vor să rămână în opoziție. Chiar dacă PSD și PNL se află într-o alianță la nivel național, situația la nivel local este cu totul alta. De altfel, Marcel Ciolacu, președintele PSD, le-a transmis celor de la Iași aceste lucru. Ciolacu a fost la finalul săptămânii trecute la Iași, unde a discutat cu primarii și cu liderii partidului. Ciolacu le-a spus că rămâne la latitudinea fiecărei organizații dacă vor să facă sau nu alianțe cu PNL. Totuși, cei de la PSD Iași par că preferă să rămână în opoziție pentru a specula politic situația în care se află Mihai Chirica.

Primarul Mihai Chirica va contesta măsura DNA

Vineri, 4 februarie 2022, Mihai Chirica a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, cu interdicția de a intra în Palatul Roznovanu, de către procurorii DNA. Anchetatorii au arătat că edilul se face vinovat de fals intelectual în formă continuată și instigare la uzurparea funcției în cazul unui proiect imobiliar din strada Vasile Lupu, cartierul Tătărași. Primarul Mihai Chirica ar urma să depună astăzi, 6 februarie 2022, sau mâine, 7 februarie 2022, contestația la măsura impusă de DNA. Cererea va fi depusă la instanța de judecată.

”Contestația va fi depusă cu certitudine pentru Mihai Chirica. Nu se știe însă momentul în care va fi depusă. Acest lucru se poate întâmpla în termen de 3 zile lucrătoare de la notificare”, a menționat Daniel Atasiei, unul dintre avocații primarului Mihai Chirica.

Practic, dacă primarul Iașului a fost plasat sub control judiciar vineri, 4 februarie 2022, el poate contesta măsura până marți, 8 februarie 2022.

Ce interdicții are primarul Mihai Chirica?

Instanța poate dispune și modificarea controlului judiciar. Practic, Mihai Chirica se poate întoarce la primărie, însă în anumite condiții. De altfel, DNA i-a impus mai multe condiții în aceste 60 de zile. Mihai Chirica nu poate intra în primărie și nici nu poate să-și exercite funcția. Mai mult, edilul nu are voie să iasă din țară pe perioada controlului judiciar, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului. În plus, Mihai Chirica nu poate să ia legătura cu persoanele implicate în cercetarea privind proiectul urbanistic din Tătărași.

Bugetul Iașului poate fi discutat fără primarul Mihai Chirica

Viceprimarul Daniel Juravle a precizat că activitatea primăriei nu a fost afectată de decizia luată de procurori.

”Vreau să vă asigur că activitatea municipalității se desfășoară fără sincope, iar serviciile Primăriei municipiului Iași funcționează în parametri normali. Echipa noastră și-a asumat în fața comunității ieșene proiecte importante și ne vom asigura că acestea vor deveni realitate”, a spus Daniel Juravle.

În plus, viceprimarul a menționat că în aceste zile se conturează bugetul orașului, proiect care va fi avizat în ședință extraordinară la finalul săptămânii.

”Bugetul orașului nostru se află în dezbatere publică și va fi supus aprobării Consiliului Local peste o săptămână. Lipsa unui buget aprobat, cum a fost anul trecut, permite doar cheltuieli curente și frânează foarte mult investițiile. De această dată, am speranța că totul va fi în regulă și că vom avea un întreg an la dispoziție pentru implementarea proiectelor. Orașul nostru nu poate sta pe loc”, a mai spus Daniel Juravle, viceprimarul municipiului Iași.

Mihai Chirica a ajuns primar interimar la Primăria Iași în mandatul trecut, după problemele cu justiția ale lui Gheorghe Nichita.

Adauga un comentariu