Schimbare majoră pentru șoferii care au primit amendă! Este vorba despre un proiect legislativ care va permite integrarea codurilor QR pentru ca posesorii auto să plătească amenda pe loc. Sistemul de plăți instant al Ministerului Finanțelor ar putea fi folosit și pentru alte scopuri decât amenzile emise de MAI. Iată ce se întâmplă cu procesele verbale de contravenție.
Schimbare majoră pentru șoferii care au primit amendă!
Ministerul Finanțelor a anunțat intenția de a lansa o aplicație pentru plăți instant ale amenzilor de circulație, cu posibilitatea extinderii pentru alte tipuri de plăți. Pentru o abordare mai eficientă a aplicării și încasării amenzilor contravenționale, au fost identificate soluții moderne, precum implementarea codurilor QR în procesele verbale emise de agenții MAI. Acestea vor reduce costurile operaționale și vor simplifica plata amenzilor, eliminând necesitatea introducerii manuale a IBAN-ului sau deplasării la primărie pentru plata în numerar. Implementarea codurilor QR în procesele verbale de contravenție nu va fi imediată.
Cert este că șoferii vor avea posibilitatea să își plătească amenzile de circulație instant, după ce procesele verbale de contravenție vor deține și un cod QR.
Situația în care conducătorii auto vor primi amenda la domiciliu
Șoferii români care depășesc viteza legală vor primi amenzile acasă, după ce pe șoselele din România au fost instalate camere de viteză. Pe baza numărului de înmatriculare al mașinii, șoferul care a depășit viteza legală va fi notificat despre sancțiune. Ulterior, șoferul care se afla la volan în momentul depășirii limitei legale de viteză va primi amenda acasă.
Noul sistem va integra sute de camere inteligente care vor veghea traficul rutier, iar șoferii care nu respectă legea vor primi sancțiunile la domiciliu. Camerele vor fi capabile să detecteze diverse abateri precum: încălcarea limitei de viteză, conducerea pe banda de urgență a autostrăzii, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, depășirea coloanei de mașini, trecerea ilegală a căii ferate, conducerea agresivă, cum ar fi frânările bruște și slalomul printre mașini. Conducătorii auto sunt surprinși de radare mobile care sunt montate pe trepiede și sunt plasate în zonele cu risc mare de accidente. Radarele măsoară viteza și detectează alte încălcări ale regulilor de trafic, ajutând la prevenirea accidentelor. După ce sunt colectate datele, polițiștii le analizează. Dacă un șofer a comis o infracțiune, amenda și procesul-verbal vor fi trimise direct la adresa acestuia, după ce i se stabilește identitatea.
O altă noutate pentru posesorii auto este aceea că șoferii agresivi vor putea fi sancționați drastic pe baza filmărilor făcute de alți participanți la trafic. Acest lucru extinde posibilitățile de sancționare și ar putea să contribuie la un mediu de circulație mai sigur. Poliția Română va integra acest sistem de monitorizare cu camerele de supraveghere ale primăriilor și Administrației Drumurilor. Imaginile vor fi preluate automat de mai multe dispecerate, iar amenzile vor fi trimise direct acasă titularilor. Cert este că șoferii care fac abateri în trafic vor fi filmați și vor primi amenda la domiciliu.
În viitorul apropiat, șoferii vor putea plăti amenzile pe loc, pe baza unui cod QR din procesul verbal de contravenție. Vestea bună este că sistemul de plăți instant al Ministerului Finanțelor ar putea fi folosit și pentru alte scopuri decât amenzile rutiere emise de MAI.