Schimbare neașteptată pentru toți pensionarii din România! Este vorba despre completarea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Iată noua lege.
Schimbare neașteptată pentru toți pensionarii din România!
Camera Deputaților a adoptat, în mod decisiv, proiectul de lege care aprobă Ordonanța de Urgență 70/2023 și care extinde termenul până la 31 decembrie curent pentru completarea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Persoanele care nu sunt pensionari pot acum încheia un contract de asigurare socială pentru o perioadă de cel mult 6 ani anteriori, în care nu au fost asigurate. Legea urmează să fie promulgată.
De asemenea, proiectul reglementează ca adeverinţele eliberate de angajatori sau de către deţinătorii legali de arhive, precum şi documentele necesare stabilirii şi/sau recalculării drepturilor de pensie, emise potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, se certifică prin ştampila şi semnătura olografă a conducătorului entităţii sau a persoanei delegate în acest sens.
Așadar, până la data de 31 decembrie 2024 persoanele care nu au calitatea de pensionari îşi pot completa stagiul de cotizare în sistemul public de pensii prin încheierea unui contract de asigurare socială.
Cum vor fi recalculate pensiile românilor care au muncit în condiții speciale
Pe 1 septembrie 2024 intră în vigoare noua Lege a Pensiilor, care aduce schimbări importante pentru pensionarii care au lucrat în grupa I sau grupa a II-a de muncă. Fostul Ministru al Muncii, Marius Budăi a clarificat ce se va întâmpla cu pensiile și cum va fi făcută recalcularea.
„Pentru lucrul aferent pentru condiții deosebite sau în condiții speciale, grupa 1 de muncă sau grupa a 2-a de muncă, sunt trei beneficii care decurg din această lege: reducerea vârstei de pensionare, stagiul suplimentar conform perioadei de muncă deosebite sau speciale, cel pecuniar, care vine dintr-un punctaj, care atât înainte cât și după intrarea legii în vigoare va fi de 0,5% pentru grupa 1, respectiv de 0,25% pentru cei care au lucrat în grupa a 2-a, condiții deosebite. Deci aceste procente se păstrează atât în legislația care este acum, cât și în legislația viitoare.”, a explicat Marius Budăi.
Potrivit noii legi, pensia se va calcula prin înmulțirea punctului de referință, în valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat. Asta înseamnă cotele de contribuții plătite către bugetul de asigurări sociale, la care se adaugă sporuri și orele suplimentare, dacă este cazul. Mai mult, se vor acorda puncte în plus pentru persoanele care depășesc stagiul de cotizare de 25 de ani: 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an peste 35 ani.
Pensionarii vor primi un nou cupon de pensii la 1 septembrie. Cu această ocazie ei vor vedea dacă au primit pensia mărită, așa cum este cazul a 3.000.000 de pensionari, sau vor rămâne cu pensia în plată. Orele suplimentare, primele în bani și cel de al 13-lea salariul vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei. Oficialii de la Casa de Pensii au terminat normele de aplicare pentru noua lege, care ar urma să intre în vigoare din toamnă. Cu o formulă nouă de calcul, autoritățile promit că vor elimina toate diferențele care există în prezent între pensionari.