Prima pagină » National » Schimbare pe piața imobiliară! Cât au ajuns să coste casele de la marginea orașelor
Schimbare pe piața imobiliară! Cât au ajuns să coste casele de la marginea orașelor

Schimbare pe piața imobiliară! Cât au ajuns să coste casele de la marginea orașelor

20 mai 2024, 14:45,
BZI.ro, în National

O nouă schimbare pe piața imobiliară! Mulți români care doresc să își cumpere o locuință vor să afle ce prețuri au terenurile și imobilele din zonele periurbane. Iată cât au ajuns să coste casele de la marginea orașelor.

Schimbare pe piața imobiliară!

Piața imobiliară, mai ales cea a caselor situate la periferia orașelor, se află în continuă dezvoltare. Specialiștii în imobiliare au precizat că cele mai scumpe case din România, aflate la marginea orașului, se află în județul Cluj, în localitățile Feleacu și Sălicea.

În țară, locuințele cele mai scumpe pot fi găsite în nordul Timișoarei, în Dumbrăvița, iar lângă Brașov, în apropierea orașului de la poalele Tâmpei sunt scoase la vânzare și cele mai ieftine case din zona periurbană, la Codlea și Târlungeni.

Cele mai scumpe case din zona periurbană, în primele luni ale anului 2024, sunt cele din  Feleacu, Cluj, 2.027 euro/mp; Sălicea, Cluj, 2.009 euro/mp; Voluntari, Ilfov, 1.875 euro/mp; Baciu, Cluj, 1.828 euro/mp; Dumbrăvița, Timiş, 1.735 euro/mp; Corbeanca, Ilfov,1.638 euro/mp.

Cele mai ieftine case din zona periurbană, în primăvara acestui an, sunt în Codlea Braşov, 992 euro/mp; Vidra, Ilfov, 1.040 euro/mp; 1 Decembrie, Ilfov, 1.045 euro/mp.

Ce trebuie să știe cei care vor să își cumpere o locuință

Când vine vorba de achiziționarea unei locuințe, românii se confruntă cu tot felul de probleme. Mulți optează pentru un credit ipotecar, însă românii aleg și programul Noua Casă. Românii preferă creditul ipotecar pentru a achiziționa o locuință. Creditul ipotecar este o formă de împrumut acordată de o instituție bancară, care solicită în schimb o garanție imobiliară și anume locuința pe care dorim să o cumpărăm. Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului. Pe durata creditului, imobilul este proprietatea băncii. În general, finalizarea contractului de creditare poate dura 30 de ani sau mai mult.

Principalul dezavantaj al creditului ipotecar este acela al avansului inițial, care este de minim 15%, în majoritatea situațiilor. Pentru a avea o stabilitate financiară pe termen lung este important să alegem un credit corect. Valoarea creditului se stabilește ținând cont de posibilitățile financiare ale clientului. Majoritatea optează pentru creditul ipotecar atunci când vor să își cumpere o locuință. Creditul ipotecar și programul Noua Casă sunt două metode de finanțare diferite pentru achiziția unui imobil, având ca principală diferență tipul de garanție folosit. În cazul creditului ipotecar, se garantează cu ipoteca, și anume cu casa pe care dorim să o cumpărăm.

Specialiștii în domeniul imobiliar sunt de părere că în acest an piața imobiliară parcurge o perioadă favorabilă pentru segmentul închirierilor. Tot mai mulți români preferă să locuiască cu chirie. Închirierea locuințelor este în continuă creștere față de vânzarea de locuințe. Și prețurile chiriilor pentru apartamentele noi au înregistrat o creștere de 8,5% într-un interval de 12 luni, iar apartamentele vechi au crescut cu 6%, conform datelor de la sfârșitul anului 2023.

Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință. Cel mai important aspect care trebuie luat în considerare când vine vorba de chirie sau proprietate este libertatea financiară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *