Prima pagină » Eveniment-Social » Schimbări de dragul schimbărilor la liceele tehnologice! Ce spun directorii unităților de învățământ din Iași

Schimbări de dragul schimbărilor la liceele tehnologice! Ce spun directorii unităților de învățământ din Iași

17 mai 2022, 02:00, 1 ,
în Eveniment-Social

Ministerul Educației face schimbări de dragul schimbărilor în ceea ce privește învățământul liceal tehnologic. Astfel, în anul școlar 2022-2023, numărul de săptămâni de cursuri crește pentru elevii din anii terminali din învățământul tehnologic, aceștia având cu 2 săptămâni de pregătire teoretică și practică mai mult decât în anul precedent. Deși această schimbare li se pare benefică directorilor de la liceele tehnologice din Iași, ei sunt de părere că mai oportun ar fi fost ca cele două săptămâni să fie dedicate stadiilor de practică.

În anul școlar 2022-2023, elevii de clasa a IX-a liceu, filiera tehnologică, vor avea 34 de săptămâni de pregătire teoretică și practică, la care se adaugă 3 săptămâni de stadii de pregătire practică. În schimb, elevii de clasa a IX-a, învățământ profesional, vor avea un total de 37 săptămâni de școală: 32 pentru pregătire teoretică și practică și 5 pentru stadii de practică. Pentru elevii de clasa a X-a liceu, filiera tehnologică, anul școlar va avea 37 de săptămâni, același număr de săptămâni având de mers la școală și elevii clasei a XI-a liceu.

mai multe eleve de la Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” din Iasi care realizeaza mai multe coafuri

Astfel, în anul școlar 2022-2023, numărul de săptămâni de cursuri crește pentru elevii din anii terminali din învățământul tehnologic, aceștia având cu 2 săptămâni de pregătire teoretică și practică mai mult decât în anul precedent

Schimbări de dragul schimbărilor pentru elevii ieșeni de la tehnologic: „Cred că i-ar fi ajutat mai mult să crească numărul de săptămâni de pregătire practică”

o imagine cu colegiul tehnic Ioan C. Stefanescu Iasi

Elevii claselor terminale din învățământul tehnologic vor avea, începând cu anul 2023, potrivit unui Ordinul ministrului educației nr. 3.505/2022, publicat în Monitorul Oficial, mai multe săptămâni de cursuri

Elevii claselor terminale din învățământul tehnologic vor avea, începând cu anul 2023, potrivit unui Ordin al ministrului Educației nr. 3.505/2022, publicat în Monitorul Oficial, mai multe săptămâni de cursuri. Astfel, elevii de clasele a XII-a și a XIII-a din învățământul liceal, filiera tehnologică, vor avea un total de 34 de săptămâni de școală, din care 29 săptămâni de pregătire teoretică și practică și 5 săptămâni alocate stagiilor de practică.

Petru liceenii de clasa a XII-a și a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar 2021-2022, a numărat 32 de săptămâni: 27 de săptămâni de pregătire teoretică și practică, la care se adaugă 5 săptămâni de pregătire practică.

Prof. Ana Bucșă, directorul Liceului Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” din Iași, este de părere că această schimbare este una benefică, dar ar fi fost mai bine ca cele 2 săptămâni să fi fost alocate stadiilor de practică.

„Este o idee foarte bună, dar, momentan vreau să mă abțin, pentru că nu am văzut nicio normă de aplicare, am văzut doar acel ordin cu structura anului școlar. Aș vrea să văd un plan cadru, o programă, nu am văzut nimic. Cred că i-ar fi ajutat mai mult să crească numărul de săptămâni de pregătire practică, care să-i ajute să capete mai multă îndemânare”, a declarat prof. Ana Bucșă, directorul Liceului Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” din Iași.

Directorul Colegiului Tehnic Ioan C. Ștefănescu este de părere că această modificare a structurii anului școlar 2022-2023 nu poate fi decât benefică elevilor din liceele tehnologice.

„Orice săptămână în plus de pregătire este benefică pentru ei. Este un lucru bun faptul că mai stau în școală încă două săptămâni. Acesta este planul, dar poate vor surveni modificări la planul de învățământ, deoarece pentru absolvenții de liceu tehnologic pregătirea practică este foarte importantă”, a declarat prof. Liana-Dolores Voinea, directorul Colegiului Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” Iași.

un elev de la profilul tehnologic care lucreaza intr-o fabrica

Astfel, elevii de clasele a XII-a și a XIII-a din învățământul liceal, filiera tehnologică, vor avea un total de 34 de săptămâni de școală, din care 29 săptămâni de pregătire teoretică și practică și 5 săptămâni alocate stagiilor de practică

Cum va arăta anul școlar 2022-2023 pentru elevii claselor IX-XI de la liceele tehnologice

 un elev de la profilul tehnologic care verifica o masina

În anul școlar 2022-2023, elevii claselor IX-XI vor avea un număr de 37 de săptămâni de școală, la fel ca și în anul 2021-2022

În anul școlar 2022-2023, elevii claselor IX-XI vor avea un număr de 37 de săptămâni de școală, la fel ca și în anul 2021-2022. Cele 37 de săptămâni prevăd pregătire teoretică și pregătire practică, precum și stagii de pregătire practică. Acestea sunt distribuite în funcție de an și de specializare. Astfel, elevii de clasa a IX-a liceu, filiera tehnologică, vor avea 34 de săptămâni de pregătire teoretică și practică, la care se adaugă 3 săptămâni de stadii de pregătire practică.

Pentru clasa a X-a liceu, filiera tehnologică, anul școlar va avea 37 de săptămâni, dintre care 34 vor fi destinate pregătirii teoretice și practice, iar 3 săptămâni vor fi alocate stadiilor de practică.

Elevii de clasa a XI-a liceu, filiera tehnologică, profil Tehnic și Resurse naturale și protecția mediului, vor avea un total de 37 săptămâni de școală, doar că 32 de săptămâni vor fi destinate pregătirii teoretice și practice, iar 5 săptămâni vor alocate stadiilor de practică. În schimb, elevii de clasa a XI-a liceu, filiera tehnologică, profilul Servicii, vor avea 33 de săptămâni de pregătire teoretică și practică și 4 săptămâni de stadii de practică.

Pentru clasa a IX-a învățământ profesional, elevii vor avea un total de 37 săptămâni de școală: 32 pentru pregătire teoretică și practică și 5 pentru stadii de practică. Elevii de clasa a X-a de la profesională vor avea, în anul școlar 2022-2023, 28 de săptămâni de pregătire teoretică și practică, precum și 9 săptămâni de stadii de practică. Pentru clasa a XI-a învățământ profesional, anul școlar 2022-2023 va avea 37 de săptămâni, dintre care 27 săptămâni de pregătire teoretică și practică și 10 săptămâni de stadii de practică.

Pentru elevii care urmează cursurile liceelor tehnologice, practica are o importanță foarte mare. Din acest motiv, pentru ca schimbările să nu fie făcute doar de dragul schimbărilor,  directorii cred că ar fi fost oportun ca să fie mărită perioada școlară alocată stadiilor de practică și nu pregătirii teoretice.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025