Economic Local

Schimbări importante pentru fermierii din Iași care solicită despăgubiri pentru secetă

Publicat: 04 mai 2020

Agricultorii din județ care vor să depună cererile pentru a solicita ajutorul pentru culturile afectate de secetă trebuie să știe că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a făcut modificări importante la documentele pe care trebuie să le depună fermierii. Astfel, termenul limită pentru centralizarea situațiilor din terenurile calamitate de secetă este 15 iunie. Potrivit specialiștilor, rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 15 iunie inclusiv, pentru culturile înființate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 septembrie inclusiv, pentru culturile înființate în primăvară. Datele vor fi comunicate către Prefectură, Consiliul Județean și Centrul Operativ pentru Situații de Urgență Iași.

Fermierii din Iași afectați de secetă, verificați

La nivelul județului Iași au fost organizate 15 comisii de verificare a cererilor depuse de ieșenii afectați de secetă pedologică. Acestea sunt formate dintr-un reprezentant al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași și un specialist din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași. Verificările vor începe de astăzi.

„Ar fi foarte bine să meargă să depună acolo unde au constatat că sunt fenomene majore și peste 30 la sută din suprafață afectată de secetă. E mai ușor și pentru noi să mergem să verificăm înștiințările trimise primăriilor pentru că le vom onora în ordinea primirii lor”, a declarat Gabriel Hoha, director DAJ Iași.

Până în prezent au solicitat despăgubiri fermierii din 46 de comune din Iași pentru 13.000 de hectare de teren agricol afectate de secetă.

Comentarii
  • Informatii superficiale, corespunzator cunostintelor si competentelor acumulate. Taranul/fermierul plange, il ustura sufletul de munca depusa si banii investiti.Pentru noi nu se aplica munca de acasa si salar acordat 100% de stat.Noi suntem sortiti sa muncim si sa..pierdem VOI sa castigati prin munca, pricepere, cunostinte CAT MAI PUTINE…caci leafa merge…statul plateste.

Adauga un comentariu