Actualitate

Schimbări la Bacalaureat! Cinci decizii majore care îi vizează pe elevi, profesori și părinți

Publicat: 20 aug. 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Schimbări la Bacalaureat Cinci decizii majore care îi vizează pe elevi profesori și părinți
Ministrul Educației a precizat că examenul de Bacalaureat în noua formă este prevăzut a fi implementat în 2027, după realizarea noilor planuri-cadru şi a noilor programe pentru ciclul liceal, pentru prima generaţie care studiază pe baza noilor programe începând cu clasa a IX-a, anul şcolar 2023-2024

Ministrul Educației a promis că va face schimbări la nivelul învățământului, și se pare că se ține de cuvânt. În urma consultărilor cu federațiile sindicale, Sorin Cîmpeanu a anunțat cinci decizii majore care îi vizează pe elevi, profesori și părinți.

Ce se schimbă la examenul de Bacalaureat

Oficialii din Educație au vrut o schimbare a sistemului de învățământ, precum și în ceea ce privește examenele naționale, și iată că asta se întâmplă. Ministrul Sorin Cîmpeanu a avut consultări cu federațiile sindicale în urma cărora s-au trasat câteva măsuri/schimbări ce îi vizează pe elevi, profesori și părinți.

În primul rând aflați că, începând cu anul 2024, admiterea la toate colegiile, nu doar cele naţionale, va fi organizată imediat după susţinerea examenului de Evaluare Naţională.

„Astfel, evaluarea naţională va avea rolul de monitorizare a sistemului de educaţie, conform recomandărilor OECD. Elevii absolvenţi ai clasei a VIII-a vor susţine Evaluarea Naţională mai devreme cu o săptămână, iar concursul de admitere în colegii va fi susţinut pe baza programelor şcolare, ulterior examenului de evaluare naţională, pe baza unor subiecte elaborate „în afara unităţii de învăţământ” pentru concursul de admitere în colegii”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Totodată, Limba şi literatura română, inclusiv gramatica, urmează să constituie o probă distinctă în cadrul examenului naţional de Bacalaureat.

Bacalaureatul în noua formă este prevăzut a fi implementat în 2027, după realizarea noilor planuri-cadru şi a noilor programe pentru ciclul liceal, pentru prima generaţie care studiază pe baza noilor programe începând cu clasa a IX-a, anul şcolar 2023-2024.

Potrivit noilor prevederi care vor fi aplicate începând cu sesiunea iunie 2024, admiterea în liceu prin repartiţie computerizată a elevilor care nu au ocupat un loc în urma concursului de admitere în colegii se va realiza pe baza rezultatelor obţinute la evaluarea naţională, după încheierea concursurilor proprii de admitere în colegii.

Bacalaureatul în noua formă este prevăzut a fi implementat în 2027

Ministrul Educației a precizat că examenul de Bacalaureat în noua formă este prevăzut a fi implementat în 2027, după realizarea noilor planuri-cadru şi a noilor programe pentru ciclul liceal, pentru prima generaţie care studiază pe baza noilor programe începând cu clasa a IX-a, anul şcolar 2023-2024.

Sorin Cîmpeanu are, totodată, în vedere, reconfigurarea activității de educație extrașcolară la nivelul sistemului național de învățământ. Oficialul a precizat că palatele copiilor, cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare vor fi reorganizate ca unităţi de educaţie extraşcolară şi vor face parte din reţeaua şcolară.

De asemenea, personalul încadrat la nivelul acestor unităţi de educaţie extraşcolara îşi va menţine calitatea de personal didactic titular la nivelul sistemului naţional de învăţământ.

Comentarii
  • Va rog, cereti demiterea de urgenta a lui cimpeanu, cu scop precis implementat de distrugere a invatamantului romanesc definitiv.
    Prin scoala, Romania mai are o sansa ! Altfel, ne transformam in colonie de cimpanzei.

  • De ce Mate sa nu fie proba distincta ?! Ca sa ne faca prosti de tot, ca-i doare rau pe stapanii din afara!
    De ce sa facem si noi it-sti, sau altele ?! Sa ramanem sclavi prosti.

Adauga un comentariu