Eveniment-Social

Schimbări radicale la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Iată cine sunt noii prorectori și ce atribuții au aceștia: „Vom avea în vedere și activități creative” – FOTO

Publicat: 16 apr. 2024
_____ Vizualizări 15 Comentarii
Schimbări radicale la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Iată cine sunt noii prorectori și ce atribuții au aceștia Vom avea în vedere și activități creative - FOTO
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are o nouă echipă managerială

Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, prof. univ. dr. Liviu-George Maha, a prezentat, ieri, 15 aprilie 2024, Senatului UAIC echipa de prorectori pentru mandatul 2024-2029. Prorectoratele au fost reorganizate, a fost înființat unul nou, iar pe lista actuală de prorectori nu se regăsește niciunul dintre cei anteriori.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are o nouă echipă managerială

Ieri, 15 aprilie 2024, pentru Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” a fost o zi importantă. Rectorul instituției, prof. univ. dr. Liviu-George Maha, a prezentat noua echipă managerială.

Astfel, prorectorii validați de Senatul UAIC sunt: conf. univ. dr. Ionuț Nistor pentru activitatea didactică, formare continuă și patrimoniu muzeal, prof. univ. dr. Romeo Iulian Olariu pentru cercetare științifică, dezvoltare, inovare și transfer de cunoștințe, prof. univ. dr. Ioana Maria Costea pentru legislație, finanțare, strategie și dezvoltare instituțională, prof. univ. dr. Nicoleta Laura Popa pentru relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare, prof. univ. dr. Adrian Iftene se va ocupa de dezvoltarea infrastructurii informaționale și relația cu studenții, mediul economico-social și comunitatea Alumni, prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu pentru resurse umane, managementul calității și activități culturale, iar conf. univ. dr. Lilian Niacșu se va ocupa de stațiuni didactice și de cercetare, filiale și extensii universitare, învățământ preuniversitar.

Iată ce atribuții au noii prorectori ai UAIC

Prof. univ. dr. habil. Adrian Iftene are atribuții legate de informatizare, relația cu mediul economic, alumni și activitățile cu studenții.

„Atribuții noi, va fi mai mult de muncă, în comparație cu poziția de decan pe care o aveam, dar suntem obișnuiți cu munca, așa că ne pregătim pentru ceea ce urmează. Atribuțiile mele sunt legate de informatizare, relația cu mediul economic, alumni și activitățile cu studenții”, declară prof. univ. dr. habil. Adrian Iftene, prorector.

Conf. univ. dr. habil. Lilian Niacșu se ocupă, de mai bine de 12 ani, cu stațiunile de cercetare ale UAIC, iar noua funcție pe care o ocupă are strânsă legătură cu ceea ce a făcut până ieri, 15 aprilie 2024.

„Prorectoratul se ocupă cu stațiunile de cercetare ale UAIC, filialele și extensii. Fiecare prorectorat are mai multe atribuții, în cazul de față, este un prorectorat care a fost restructurat și care se ocupă exact cu ceea ce am punctat deja. Consider că este un domeniu de activitate extrem de important, eu, fiind geograf, iar în ultimii 12 ani m-am ocupat de stațiuni de cercetare, din diferite poziții. În momentul de față, este o suprapunere fericită a activității din ultimii ani”, spune conf. univ. dr. habil. Lilian Niacșu.

Conf. univ. dr. Ionuț Nistor a fost, până ieri, 15 aprilie 2024, director de departament la Facultatea de Istorie, iar de acum se ocupă cu activitatea didactică, formarea continuă și patrimoniul muzeal.

„Până ieri, am fost director de departament la Facultatea de Istorie și cele două funcții au foarte multe în comun pentru că ambele se ocupă de programe didactice, de state de funcții, de planuri de învățământ, deci există o anumită expertiză în acest domeniu. Acum, sunt la un alt nivel, pentru că manageriez întreaga universitate, nu doar facultatea, deci asta ar fi diferența față de ceea ce am făcut până acum. Este vorba de amplitudinea funcției, și nu de conținut, mai exact”, spune conf. univ. dr. Ionuț Nistor, prorector.

Prof. univ. dr. habil. Nicoleta Laura Popa a fost prodecanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, iar de ieri, 15 aprilie 2024, se ocupă cu relaţiile internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare ale UAIC.

„Până ieri, am fost prodecan al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și gestionam activitățile de cercetare și de relații internaționale. Cumva sunt familiarizată, de multă vreme, cu relațiile internaționale, dar la nivelul facultății, în mod evident, la nivelul universității discutăm despre atribuții care privesc toate facultățile. Vom avea în vedere și activități creative în privința relațiilor internaționale, prin atragerea de profesori și cercetători străini cu care să intri în contact, mai ales studenții noștri, pentru că nu toți pot beneficia de mobilități, însă toți au nevoie de experiențe internaționale, pentru a-și fundamenta deciziile privind cariera, într-o lume care este globalizată”, declară prof. univ. dr. habil. Nicoleta Laura Popa, prorector.

Prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu, prof. univ. dr. Romeo Iulian Olariu și prof. univ. dr. Ioana Maria Costea nu au putut fi contactați de reporterii BZI.

Comentarii
  • prorector cu cercetarea de la psiho-? glumeț rectorul… ăștia de la psiho- sunt paraleli cu cercetarea. dacă e să spunem lucrurilor pe nume, sunt niște negustori de vorbe goale, niște ratați care vor să-i rateze și pe ceilalți. citiți ce spune d-na prorector ! ideea ei despre cercetare e că e mare nevoie de „experiențe internaționale” – a se citi plimbări în străinătate! habar n-are.

  • Banc sec( umor englezesc)
    – Pe ce loc in celebrul „TOP 500: CELE MAI BUNE UNIVERSITĂTI DIN LUME” se află UAIC Iași ?
    – PE 1.500 🙃

    Wtf?!?
    Universitatea ieșeană Alexandru Ion Cuza a căzut pe locul 1.500+ ( UAIC ), asta după ce anul trecut era pe locul 1100 +
    ( SHANGHAI RANKING)

    Morala: vrem profesori universitari cu studii făcute pe bune in afară( Anglia, USA,Germania) !!!

    P.S: ♡Ne plac masinile străine
    ( MERCEDES, BMW)!… chiar si second hand sunt mai bune ca masinile construite aici ! Inginerii au invățat la Harvard nu la UAIC !
    ♡Ne plac spitalele din Austria,Anglia,SUA! Medicii care lucrează in acele spitale NU au invătaț la UMF Iași !!!
    ♡Ne plac filme americane, germane, spaniole,etc ! Regizorii și actorii din acele filme NU au terminat U.N.A.G.E Iasi.
    ♡Ne plac blocurile inalte de peste 100 etaje, blocuri rezistente la cutremure de 10⁰ !
    Arhitecții care au realizat așa capodopere arhitectonice NU au făcut ” arhitectura” cu profesorași din Iași sau Cluj ! :))
    ♡Ne plac hainele lor ! Chiar și second hand( unele pițipoance se păcălesc că sunt outlet) 😅. Designerii respectivi nu au terminat ” facultatea de textile și pielării din Iași”. Toți au terminat studii la Milano,Paris,New York,etc…

    Bonus
    Mancarea in Germania e de 2 ori mai sănătoasă ( nu are asa multe pesticide,e-uri) și mai ieftină decât in Iași !!! Agricultorii lor NU au terminat facultatea de agricultură din Iași !!!

    Concluzii
    Totul ține de educație ! Trebuie aduși URGENT profesori universitari din OCCIDENT !

    💔Băsescu, către Liiceanu: „Şcoala românească scoate tâmpiţi”

  • Nicoleta Popa examina in 2007 conținuturile pe care nu le cunostea.la Examenul de Psihopedagogie pt grad didactic 2.
    Un gunoi in colanti si nespălata pe cap,care habar nu avea materia.
    Si a batut joc de profesorii respectivi,este drept ca nu au dat șpagă si proba fiind orala, nu puteau contesta mizeria facuta de incompetenta asta.

  • Nicoleta Popa este cea mai buna alegere. Este unul dintre cei mai buni profesori romani, cu o vizibilitate nationala foarte mare. Cine nu a auzit de Nicoleta Popa la Bucuresti, Timisoara, Brasov si Cluj? Va realiza doar lucruri minunate de pe aceasta functie. Ocupand aceasta pozitie sunt convins ca va ajunge si la vizibilitatea internationala pe care o merita. Numele ei va rasuna la universitati din afara. Ma bucur foarte mult pentru aceasta alegere. Daca va munci, asa cum a facut pana acuma, va ajunge si mare academician. Este urmatorul pas… este o fata descurcareata… bravo ei… va este ciuda?

  • Toti prorectorii au fost pana odinioara in cercul lui TT: decani, prodecan, directori…deci noul rector a ales ce fusese deja ales si selectat de TT. S-a bazat pe flerul lui TT. Iar TT a pierdut din cauza prorectorilor pe care i-a avut. Sa fie invatatura de minte! In rest, dati-le credit prorectorilor actuali. Asa cum ati votat cu voiosie cand ati ales rectorul pentru urmatorii 5 ani!

  • Pentru „Anonim” (prorector cu cercetarea de la psiho-?)… ce te mira? Psihologia de la UAIC este pe primul loc in tara (cel putin asta arata pagina web a facultatii), iar doamna Nicoleta Popa a fost prodecan pe cercetare acolo… deci stie despre ce este vorba… sub conducerea ei domeniul Psihologie a ajuns pe primul loc… doamna Nicoleta Popa a stiut sa isi puna la treaba colegii de la Psihologie pentru a face cercetare… este un bun manager… iar pe cercetare are si o carte la prestigioasa editura Polirom: https://polirom.ro/stiintele-educatiei/3254-ghid-pentru-cercetarea-educatiei.html

  • „pam pam” imparatul tau este gol. Popa nu are nicio treaba cu cercetarea. A ocupa o functie care are treaba cu cercetarea nu inseamna ca automat te pricepi sa faci cercetare. Nu are nicio treaba cu psihologia, este de stiintele educatiei… „pam pam” incurci rau borcanele… dar fiecare trebuie sa aiba pupatori lui in fund…

  • „Științele educației” = un sfârâiac (definiția o găsiți în Ion Creangă). Spunem ca „am învățat la matematică,” nu că „m-am educat la matematică”, și nici că „am fost educat la matematică”.

  • „pam pam” cum este cu „doamna Nicoleta Popa a stiut sa isi puna la treaba colegii de la Psihologie pentru a face cercetare”? Sa inteleg ca acum va pune la treaba toata universitatea sa ajunga pe primul loc? Nu cred ca doamna are vreo contributie la faptul ca domeniul psihologie este pe primul loc in tara. „pam pam”, daca faci o simpla cautare pe google, pe fiecare din cadrele universitare din departamentul de psihologie, vei vedea pe ce munca se bazeaza acest prim loc ocupat de psihologie. Personal, ca formare, sunt fizician si stiu cu ce se mananca cercetarea adevarata. Ma bucur nespus ca domeniul psihologie de la UAIC ocupa primul loc in tara si felicit cei cativa colegi, de la acest departament, care au muncit si au o vizibilitate internationala reala. Munca lor este un plus pentru universitate, pe care il apreciez sincer.

  • Pt ăstia care comentează anonim; vă doare in p**ca( lă) că UAIC e pe locul 1500+ in top 500 !!!
    Ar trebui să fiți plătiți cu salariul minim pe economie.
    Prost să fii să mai faci o facultate in Iași ! Direct Cluj, București sau UE( cu bursă)

  • Dragi comentatori, dupa atatea replici vad ca nimeni nu a observat ca prorector la cercetare este prof. Olariu, de la Facultatea de Chimie! Citiți va rog cu atentie un text inainte de a comenta.

  • Am observat. Dar am mai observat si ca exista un prorectorat pentru „relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare”. Avand in vedere modul in care sunt finantate astazi proiectele de cercetare (preponderent pe parteneriate) nu cumva avem o suprapunere? Concret, cine va gestiona Centrele de Excelenta (obligatoriu parteneriate!), d-l Olariu, sau d-na Popa?

Adauga un comentariu