Eveniment-Social

Școala de Teatru ProfessArt: Locul unde elevii și studenții fac cunoștință cu Arta Actorului

Publicat: 26 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Școala de Teatru ProfessArt Locul unde elevii și studenții fac cunoștință cu Arta Actorului
În cadrul Școlii de Teatru Profess Art este înființată și o trupă de teatru, unde cursanții pot activa în urma promovării celor două etape de cursuri

Scopul cursurilor este de a crea un mediu sigur și propice pentru oricine intră în contact cu Arta Actorului. Cu un bagaj de studii și o adorație față de teatru, Alexandra Diaconița susține în prezent cursurile Școlii de Teatru ProfessArt din Iași. Sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 17:00 la Clubul CFR, au loc preselecțiile următorului curs de actorie.

Înființate în 2006, cursurile Școlii de Teatru ProfessArt din Iași se țineau în mai multe orașe, iar în perioada respectivă erau susținute de actrița și regizoarea ieșeancă Luiza Cupceac. Însă din 2012, cursurile au început să se restrângă doar la Iași, la Clubul CFR. Perseverența actriței de a susține această Școală de Teatru a condus către o activitate de aproape 16 ani, timp în care școala a evoluat din multe puncte de vedere îmbunătățindu-și structura de la un an la altul cu recuzită, costume, decor și așa mai departe.

afiscu cererea in casatorie in regia luizacupceac
Luiza s-a ocupat strict de activitatea trupei și de cursuri

Școala de Teatru ProfessArt: Mulți dintre cursanți aleg actoria ca meserie

afis cu impaiati-vaiubitii in regia luizacupceacsialexandradiaconita
În prezent cursurile sunt susținute de actrița Alexandra Diaconița

Încă de la început, scopul cursurilor a fost acela de a crea un mediu sigur și propice pentru oricine intră în contact cu Arta Actorului și oricine își dorește să-și dezghețe potențialul creator care se află latent în fiecare dintre noi.

Prin urmare, cursurile se adresează atât elevilor, cât și studenților și celor care doresc să se descopere pe sine. Mulți dintre cursanți dezvoltă o pasiune față de Arta Actorului și aleg să activeze pe viitor în acest domeniu.

Întrebată fiind de ce sunt atât de atrași elevii și studenții de această școală, actrița Alexandra Diaconița a explicat faptul că s-a creat o comunitate în interiorul căreia oamenii se simt valoroși și acceptați:

„Este o comunitate în interiorul căreia s-a format o energie specifică unei echipe, unde există libertate de expresie, creativitate, diversitate. Există mulți oameni cu potențial printre noi, unii nici măcar nu își dau seama. Pe cei care au înclinație evident pentru această meserie, îi îndemnăm să dea la teatru și cam toți care dau, intră”, a precizat tânăra pedagog.

afis cu jocuri de improvizatie
Sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 17:00, la Clubul CFR Iași, în sala de spectacole, au loc preselecțiile următorului curs de actorie

Alexandra Diaconița: „Îi ajut pe oameni să conștientizeze propriile atuuri”

afis cu apoteoza in regia luizacupceac
Profesioniștii în domeniu ne recomandă ca la preselecții să avem un text pregătit care să ne inspire

Cu un bagaj de studii, o activitate impresionantă și o adorație față de Arta Actorului, Alexandra Diaconița susține în prezent cursurile Școlii de Teatru ProfessArt din Iași:

„Îi ajut pe oameni să conștientizeze propriile atuuri și cum se pot folosi de ele. Lucrăm fix pe ceea ce are fiecare de oferit. Am terminat actoria la Iași, în 2017, apoi am urmat un master în Arta Actorului la Sibiu. Am colaborat cu Teatrul Național din Iași, cu Teatrul Național din Sibiu, dar mai mult am avut colaborări în mediul independent – Teatru Fix, Teatrul din Stejar și așa mai departe. Ultimul proiect a fost «No exi(s)t» în regia Andreei Darie, care a avut premiera în octombrie 2021 și care a făcut parte, de fapt, dintr-un Laborator de Cercetare Teatrală. Actualmente, urmez doctoratul în teatru, la Școala Doctorală de Teatru din Iași, în cadrul Universității Naționale de Arte «George Enescu»”, menționează Alexandra.

Cursurile sunt structurate în două etape: începători și avansați. Cei care își propun să urmeze aceste cursuri vor intra la grupa de începători unde se practică jocuri de improvizație, exerciții de dicție, mișcare scenică, se învață construcția unui personaj și alte elemente de bază ale Artei Actorului.

Întreaga activitate este supervizată de actrița și regizoarea Luiza Cupceac

Activitatea Alexandrei Diaconița este supervizată de actrița și regizoarea Luiza Cupceac, care a înființat Școala de Teatru ProfessArt. Luiza a terminat actoria în 2006, la clasa profesorului Dionisie Vitcu, alături de care a și jucat în spectacolul „Năpasta“ la Teatrul Național din Iași.

În cadrul Școlii de Teatru ProfessArt este înființată și o trupă de teatru, unde cursanții pot activa în urma promovării celor două etape de cursuri, care sunt pe nivele: începători și avansați. Intrarea în trupă presupune participarea la workshop-uri, ateliere, lucru la spectacole.

De când a înființat Școala de Teatru ProfessArt, adică în același an în care a și terminat facultatea, Luiza s-a ocupat strict de activitatea trupei și de cursuri. În prezent, este studentă în anul II la Regie Teatru, iar în curând va fi regizor oficial.

Printre spectacolele pe care le-a regizat se numără: „Apoteoză”, „Cererea în căsătorie”, „Ursul”, „Dawn Way”, „D’ale Carnavalului“, iar cel mai recent spectacol al trupei este „Împăiați-vă iubiții“, unde a avut o colaborare cu Alexandra Diaconița.

Sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 17:00, la Clubul CFR Iași, în sala de spectacole, au loc preselecțiile următorului curs de actorie care este destinat adulților. Profesioniștii în domeniu ne recomandă ca la preselecții să avem un text pregătit care să ne inspire (dialog, poezie, povestire sau monolog), iar în urma prestației se va oferi feedback și îndrumare. La preselecții se va percepe o taxă de 20 de lei.

Adauga un comentariu