Proiectul a început în luna septembrie 2020, activitățile acestuia sunt susținute din finanțare europeană, iar Școala Gimnazială „Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos are privilegiul de a fi parteneră alături de următoarele instituții de învățământ: Sehit Oguzhan Yasar Imam Hatip Ortaokulu (Turcia), Instituto Comprensivo Statale Bernalda (Italia), Santa Maria la Nueva y San Jose Artesano (Spania), Szkola Podstawowa nr.13 Kornela Makuszynskiego Starachowicach (Polonia), Agrupamento de Escolas Joao de Deus (Portugalia).
Astfel, în perioada 13-17 martie 2023, la Faro, în Portugalia a avut loc a cincea mobilitate, gazdă fiind Agrupamento de Escolas João de Deus: AEJD Faro. Elevii școlii noastre, coordonați de doamna director prof. Chelaru Larisa Mihaela şi de doi reprezentanţi ai corpului profesoral – prof. Cristea Camelia Geanina şi prof. Goşman Neculai au participat la numeroase activități care au vizat jocurile copilăriei și dobândirea de competențe specifice în vederea reducerii abandonului școlar din motive emoționale.
Activități desfășurate în Portugalia în cadrul Proiectului Erasmus+
Prima zi a fost destinată cunoașterii și prezentării fiecărui partener, a zonei din care provine și a școlii pe care o reprezintă. A doua zi a fost structurată în două părți: o sesiune teoretică care a avut în vedere prezentarea jocurilor copilăriei – temă a mobilităţii. În zilele următoare, atelierele la care au participat elevii și profesorii au vizat împărtășirea de bune practici și abordări inovatoare pentru prevenirea/diminuarea/eliminarea fenomenului abandonului școlar din cauze emoționale prin activități reprezentative – „Copacul recunoștinței”. De asemenea, s-au desfășurat o serie de activități culturale („Festivalul cultural”) prilej cu care fiecare școală a avut ocazia să facă cunoscută țara sa și, totodată, să descopere specificul celorlalte țări partenere, excursii în Lisabona, vizite la diverse obiective reprezentative din Faro şi Lisabona (Muzeul Oceanelor, Insula Faro), activități sportive. În ultima zi, într-un cadru festiv, toți participanții au avut prilejul de a împărtăși impresii despre experiența dobândită și sugestii pentru mobilitățile viitoare, iar gazdele au oferit diplome tuturor participanților și daruri simbolice care să amintească partenerilor despre cultura ţării gazdă.
Apreciem că activităţile desfăşurate în cadrul celei de-a cincea întâlniri de Proiect Erasmus + „Duygusal Okul Terkine NOKTA koyuyoruz ( Spot and Stop the Emotional School Dropout )” au contribuit la îndeplinirea obiectivelor stabilite, la creșterea imaginii instituțiilor din cadrul parteneriatului prin îmbunătățirea calității actului educațional, precum și la promovarea acestora în context european.