„Școala Părinților” este proiectul început de Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, care și-a pus bazele încă din 2008. Numărul participanților a crescut considerabil în ultimii ani. Majoritatea cuplurilor au așteptat momentul potrivit pentru a da naștere unui copil, fiind stabile din punct de vedere financiar, pentru ca celui mic să nu-i lipsească nimic
„Școala Părinților” cuprinde o serie de cursuri în care părinții află tot ce este necesar, pornind cu sarcina, nașterea, până la creșterea copilului. Un medic neonatolog, moașa, medicul de planificare familială și un psiholog răspund la toate întrebările cuplurilor care frecventează cursurile.
Un loc în care părinții pot învăța cum să se comporte cu un nou-născut
Cursul durează aproximativ trei ore, iar acesta este descris ca fiind cel mai simplu mod prin care părinții se pot specializa în acest domeniu. Mai mult decât atât, la sfârșit, tații beneficiază de o diplomă prin care primesc, prin lege, zile în plus de concediu, pentru a se ocupa de creșterea copilului.
„«Școala Părinților» este coordonată de un medic neonatolog, moașă, medic de planificare familială și un psiholog din cadrul școlilor, prin intermediul cărora părinții primesc toate informațiile legate de aducerea pe lume a unui copil și creșterea lui”, declară dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.
De-a lungul timpului, cursul a devenit din ce în ce mai cunoscut, sunt oameni care vin și din alte localități pentru a participa și pentru a primi sfaturi. Pe pagina de Facebook, deschisă de Maternitatea „Cuza Vodă” pentru „Școala Părinților”, reprezentanții sunt asaltați cu mesaje, întrebând când este următorul curs.
„Cursul este foarte frecventat, vin familii împreună, mama însărcinată împreună cu partenerul de viață, și primesc toate aceste sfaturi care sunt utile și o diplomă care, prin lege, le asigură taților niște zile de concediu de creștere a copilului, în plus față de cele pe care le au oricum, prin intermediul statului. Cursurile sunt pentru copiii care au fost prevăzuți, care au fost doriți și pentru părinții care vor să aibă cât mai multe informații referitoare la creșterea lui”, declară dr. Irina Cațighera.
„Școala Părinților” vine în ajutorul mamelor care sunt îngrijorate de sarcină
Lucrul cel mai trist este faptul că la aceste cursuri nu participă mamele minore, care ar avea disperată nevoie de consiliere familială. Motivele sunt diferite, începând de la faptul că nu dau importanță acestui ajutor oferit de Maternitatea „Cuza Vodă”, până la faptul că ele află că urmează să nască fără să știe că timp de nouă luni au purtat în pântece un copil.
„Participanții acestor cursuri sunt, în general, familiile care provin din mediul urban, care și-au dorit și au așteptat momentul potrivit pentru a da naștere unui copil. Acestea sunt cuplurile care ori fac doar un copil, ori au în vedere o altă sarcină, dar peste un număr considerabil de ani. Din păcate, fetele din mediul rural află că au fost însărcinate abia după ce nasc. De multe ori avem de-a face cu sarcini nesupravegheate, pentru că ele ori sunt eleve, ori abandonează școala. Este o problemă majoră, pentru că vorbim despre un copil care nu se naște într-un cuplu, este un copil rezultat al unei relații pasagere”, declară dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.
Cei care doresc să participe la „Școala Părinților” sunt rugați să aibă asupra lor actele de identitate și să fie pregătiți cu o listă de întrebări.