În perioada 15-19.02.2021, Inspectoratului Școlar Județean Iași a organizat numeroase activități prin care a marcat 165 de ani de la dezrobirea romilor.
Proiectul educativ, coordonat de doamna prof. Doleanu Ana-Maria, inspector pentru minorități naționale din cadrul I.S.J. Iași, s-a desfășurat în 60 de unități școlare ieșene pe parcursul unei săptămâni întregi.
Interesul crescut pentru acest tip de lecție de educație interculturală este demonstrat de numărul mare de participanți, peste 80 de cadre didactice, coordonatoare și partenere, și aproximativ 3000 de elevi din clasele primare, gimnaziale și liceale. Este îmbucurător faptul că acest eveniment a implicat atât școli în care învăță copii romi, cât și unități școlare fără reprezentare a minorităților în rândul elevilor, școli din mediul rural, dar și din mediul urban.
Istoria romilor pe teritoriul românesc
Activitățile au beneficiat de implicarea unor parteneri precum asociații ale părinților, Departamentul Minorități din cadrul Sectorului de Misiune al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, scriitori de etnie romă, Fundația „Privada Pere Closa”, Spania, Asociația „Gipsy Eye” România, Centrul „Amalipe”, Bulgaria, Fundația „Arci Solidarieta”, Italia.
Prin „Legea nr. 28 din 11 martie 2011”, s-a stabilit ca dată a comemorării dezrobirii romilor din România ziua de 20 februarie, deoarece la 20 februarie 1856 a intrat în vigoare „Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Ţării Româneşti”.
Prezentările privind istoria romilor pe teritoriu românesc, dezbaterile, vizionarea de filme educaționale, scrierea de mesaje motivaționale, expozițiile de desene, audiția de cântece rome, lectura din texte suport cu și despre romi, realizarea de postere sau de prezentări în cadrul Clubului de Jurnalism sunt câteva dintre metodele și mijloacele pe care le-au folosit elevii și profesorii pentru a descoperi împreună istoria tulburătoare a acestei etnii.
Numărul mare de participanți subliniază interesul pe care îl manifestă cadrele didactice și elevii pentru cunoașterea adevărată a istoriei naționale, dar și preocuparea pentru crearea unui climat educaţional incluziv în școlile ieșene și pentru promovarea unor politici active de prevenire a segregării. Egalitatea de șanse și nediscriminarea sunt drepturi ale cetățenilor recunoscute de lege, sunt drepturi cu care copiii trebuie să crească și să se dezvolte, iar activitățile din Calendarul Intercultural au ca scop transmiterea importanței valorilor umaniste, precum și exprimarea respectului interetnic.