Local

Screening gratuit pentru depistarea tuberculozei în județul Iași! Se dorește testarea a 3.000 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire!

Publicat: 29 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Screening gratuit pentru depistarea tuberculozei în județul Iași Se dorește testarea a 3.000 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire
Începând cu data de 5 decembrie 2022, Direcția de Sănătate Publică Iași va desfășura în Iași o acțiune de depistare a tuberculozei

Începând cu data de 5 decembrie 2022, Direcția de Sănătate Publică Iași va desfășura o acțiune de depistare a tuberculozei. La începutul lunii decembrie, pentru a testa persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai multe echipaje mobile de screening se vor deplasa la Spitalul De Psihiatrie și Pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri și la unitățile aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului

În luna decembrie 2022 și în primele două luni ale anului 2023, echipajele mobile de screening se vor deplasa în mai multe localități din mediul rural. Acțiunea de depistarea a tuberculozei se desfășoară în cadrul Programului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”. În perioada decembrie 2022 – februarie 2023 se dorește să fie efectuat acest screening unui număr de aproximativ 3.000 de persoane.

DSP Iași va demara o campanie de screening pentru depistarea tuberculozei

Direcția de Sănătate Publică Iași va efectua, începând cu data de 5 decembrie 2022, screening pentru depistarea tuberculozei în rândul pacienților de la Spitalul De Psihiatrie și Pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri și la unitățile aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului.

„Direcția de Sănătate Publică Iași va demara, începând din data de 5 decembrie 2022, acțiunea de depistare activă a tuberculozei la nivelul județului Iași. Acțiunea este organizată de Ministerul Sănătății în cadrul Programului «Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România».

La începutul săptămânii viitoare, echipajele mobile implicate în acțiunea de screening se vor deplasa la Spitalul De Psihiatrie și Pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri și la unitățile aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, unde sunt vizate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, urmând ca în următoarele trei luni să se continue acțiunile de depistare activă a tuberculozei în mai multe localități din mediul rural al județului Iași, care vor fi anunțate ulterior. În cadrul comunităților, pe lângă activitatea de screening se vor distribui materiale sanitare care vor avea versiuni și în limba ucraineană pentru persoanele venite din zona de conflict”, au declarat reprezentanții DSP Iași.

Vor beneficia de testare gratuită circa 3.000 de persoane din județul Iași

DSP Iasi
În perioada decembrie 2022-februarie 2023, se dorește să fie efectuat screening  la un număr de aproximativ 3000 de persoane

Programul „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” are drept scop identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB) pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar. Prin realizarea acestui proiect cresc șansele pacienților de a se vindeca și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale TB.

„Acest program este destinatpersoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat și se va realiza în comunități la risc de pe raza județului Iași. Mai facem precizarea că acest program vizează efectuarea screeningului la aproximativ 3.000 de persoane, în perioada decembrie 2022 – februarie 2023.

În cadrul proiectului vor acționa trei echipe mobile, cu personal mixt de la Dispensarul TBC și de la Direcția de Sănătate Publică Iași, iar probele de spută se vor lucra în laboratoarele Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași și ale Spitalului Municipal Pașcani. Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini, vor fi trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și vor beneficia de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat”, au adăugat reprezentații DSP Iași.

Screeningul pentru depistarea tuberculozei este extrem de bine-venit, ținând cont că, în anul 2021, boala a ajuns la o incidență de 48,56 la suta de mii de locuitori. Județul Iași se situează pe locul 12 în țară ca număr de îmbolnăviri, pe primele locuri aflându-se județele din sudul țării, Teleorman și Olt.

Adauga un comentariu