Scriitorul francez Gilles Perrault, care a avut un cuvânt important de spus în anii 1970 în favoarea abolirii pedepsei cu moartea în Franţa, iar în anii 1990 a semnat o carte critică la adresa regelui Marocului Hassan al II-lea, a murit joi la vârsta de 92 de ani, informează AFP citând surse din familia autorului, relatează Agerpres.
În 1978, publicarea cărţii-investigaţie „Le Pull-over rouge”, care alimenta îndoielile cu privire la vinovăţia unui bărbat ghilotinat cu doi ani înainte în Franţa pentru uciderea unei fetiţe, va da naştere unei controverse aprinse şi îi va aduce condamnarea pentru defăimare.
Pedeapsa cu moartea a fost abolită în Franţa în 1981, însă cererile de revizuire a procesului lui Christian Ranucci nu au avut niciodată succes.
„Căutarea unei revizuiri nu este un sprint, este un maraton”, a declarat scriitorul pentru AFP în 2006, încă sperând că va asista într-o bună zi la o reexaminare a cazulului.
„Notre ami le roi”
Gilles Perrault este, de asemenea, autorul răsunătoarei cărţi „Notre ami le roi”, publicată în 1990, o evaluare acuzatoare a celor 30 de ani de domnie a regelui Hassan al II-lea. Cartea pune la îndoială, de asemenea, complezenţa anumitor membri din elita franceză faţă de acesta.
„Cărţile lui Gilles Perrault sunt repere pentru generaţia mea”, a reacţionat Pierre Haski, jurnalist şi preşedintele Reporteri fără Frontiere.
Perrault a prefaţat în 2014 o carte foarte critică la adresa actualului rege al Marocului, fiul lui Hassan al II-lea, scrisă de un fost jurnalist marocan al AFP, Omar Brouksy. Intitulată „Mohammed VI derriere les masques”, cartea a fost însoţită de subtitlul „fiul prietenul nostru regele”, cu referire la cartea sa din 1990.
„Un povestitor minunat”
Jurnalistul de investigaţie Edwy Plenel l-a descris pe Gilles Perrault drept „un povestitor minunat” şi „un om devotat”, într-un mesaj pe reţeaua Twitter (redenumită X).
Autorul, pe numele său real Jacques Peyroles, a debutat ca avocat, înainte ca interesul său să se ramifice spre jurnalism şi apoi spre literatură. Sub pseudonimul Gilles Perrault el a semnat în 1969 un roman de spionaj care s-a bucurat de succes, intitulat „Le Dossier 51”, ecranizat în regia lui Michel Deville.